Μαίρη Σπυριδογιαννάκη: «Η κουζίνα των βοτάνων»

Βιβλίο με παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά

Η ψυχολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαίρη Σπυριδογιαννάκη ασχολείται συστηματικά με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά εδώ και πάνω από 30 χρόνια και η συγγραφική της δραστηριότητα στον χώρο της γαστρονομίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η ειδίκευσή της στα βότανα και τα αρωματικά φυτά την οδήγησε στη δημιουργία ενός εύχρηστου οδηγού μαγειρικής, ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί μικρή πραγματεία πάνω στην ιστορία και τις χρήσεις των βοτάνων στη μαγειρική αλλά και τη ζωή ευρύτερα.

 

Η μυρωδάτη απόλαυση των βοτάνων στο πιάτο μας, είναι μια εμπειρία με πολύ παλιά ιστορία. Όπως μας πληροφορεί η συγγραφέας, οι ιστοριοδίφες της γεύσης ‘πιάνουν’ τη μυρωδιά του σκόρδου στα φαγητά των Ασσυρίων και Σουμερίων πριν από 5.000 χρόνια, ενώ στα γεύματα των Ελλήνων του 2ου π.Χ. αιώνα συναντούν τον γλυκάνισο σε γλυκόπιοτο κρασί, γνωστό από τότε για την ανακουφιστική του δράση στο στομάχι, επίσης το θυμάρι και τη μέντα στον ψημένο λαγό, το φλισκούνι και το φασκόμηλο στο αρνίσιο κρέας, το σίλβιο -είδος αγριοσέλινου- να νοστιμίζει το ψάρι τους, τον μάραθο, το κύμινο, το δεντρολίβανο και την κάππαρη κ.ά., που έμπαιναν στο φαγητό όχι μόνο για τη μυρωδιά αλλά κυρίως για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Έμπνευση για τη συγγραφέα υπήρξε η παραμονή και οι σπουδές της στη Ιταλία όπου παρατήρησε την ποικιλία εδεσμάτων με αρωματικά χορτάρια όπως κροκέτες μολόγχας, κεφτέδες από πικροράδιοκα, παϊδάκια με λεβάντα κ.ά. Το γεγονός ότι για χρόνια το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού, σε σχέση με τα βότανα επικεντρωνόταν στη δημιουργία αφεψημάτων – ενώ υπάρχουν δεκάδες συνταγές στα νησιά, την Κρήτη κι αλλού με τη χρήση βοτάνων- της έδωσε την ιδέα να συγκεντρώσει και να επιμεληθεί μια σειρά συνταγών της ελληνικής κουζίνας όπου τα βότανα και τα αρωματικά φυτά ‘διεκδικούν’ πρωτεύοντα ρόλο.

Στο παρόν βιβλίο έχουν επιλεγεί από τη συγγραφέα συνταγές από τη Μεσογειακή κουζίνα κυρίως, που περιέχουν ένα ή περισσότερα βασικά βότανα, γνωστά σε όλους. Βότανα τα οποία βρίσκουμε φρέσκα στη γλάστρα μας, στους κήπους και τα χωράφια, αλλά και ξερά σε ειδικά καταστήματα. Στις συνταγές της Μ. Σπυριδογιαννάκη περιλαμβάνονται πρωτότυπα ορεκτικά και μεζεδάκια, μυρωδάτα κρέατα και ψάρια, απολαυστικές μακαρονάδες, πιλάφια και πίτες, αλλά και γλυκά, τσάγια και ροφήματα.

Μαίρη Σπυριδογιαννάκη

Γεννήθηκε στην Τήλο αλλά κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε ψυχολογία με ειδικότητα την κλινική και συμβουλευτική προσέγγιση, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της δημοσιογραφίας και των εκδόσεων. Περιοδικά όπως το ‘Αρμονία’, που δημιούργησε το 1998 και διεύθυνε για οκτώ χρόνια, το ‘Astra & Όραμα’, καθώς και λευκώματα, ημερολόγια με θέματα ευζωίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης φέρουν τη σφραγίδα της. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της εντάχθηκαν, από το 1990, η Ψυχοδιαιτολογία, η Food Therapy και η Βοτανολογία για τις οποίες παρακολούθησε σεμινάρια στην Ιταλία και στην Αγγλία. Διετέλεσε από τα πρώτα μέλη του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Γαστρονομικού Κινήματος Show Food και με αυτή την ιδιότητα ταξιδεύει συχνά για εκδηλώσεις γαστρονομικού χαρακτήρα. Ασχολείται δε ιδιαίτερα με θέματα γαστρονομικής λαογραφίας και παραδοσιακής κουζίνας της Κρήτης και της Ιταλίας.


Η κουζίνα των βοτάνων: παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά

Εκδόσεις Οξύ – Brainfood, 2021

Σελ. 200

Τιμή: 10.00€ + Φ.Π.Α.: 6%

ISBN: 978-960-436-408-4

You might also like