Το κίνημα Slow Food αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παγκοσμίως σε μια εποχή που πολλές βεβαιότητες, μεταξύ αυτών και οι γαστρονομικές, κλονίστηκαν ή και κατέρρευσαν εξαιτίας της πρωτοφανούς πραγματικότητας που αντιμετωπίζουμε. Η Ελλάδα παρακολουθεί και συμμετέχει. Η ίδρυση της εθνικής επιτροπής Slow Food in Greece αποφασίστηκε στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, στα γραφεία της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food.
Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι από τις κοινότητες Slow Food στην Ελλάδα: Πάτμου, Ικαρίας, Πελοποννήσου, Μακεδονίας, Λέσβου και της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food στην Αθήνα. Συζητήθηκαν κοινά προβλήματα αλλά και προτάσεις που θα συμβάλλουν σε μια ενιαία λειτουργία, με κοινούς στόχους και σκοπούς.
Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε διαδικτυακή σύνδεση με τα κεντρικά της Slow Food στην Ιταλία και συγκεκριμένα με τον Michele Rumiz αλλά και την υπεύθυνη για τα Βαλκάνια Alessandra Villa. Έγινε μάλιστα δεκτή με ενθουσιασμό από τα κεντρικά της Slow Food η απόφαση για τη σύσταση εθνικής επιτροπής στην Ελλάδα. Αποφασίστηκε η δημιουργία ιστοσελίδας και λογαριασμών social media της εθνικής επιτροπής Slow Food in Greece, ώστε να παρουσιάζονται από κοινού οι δράσεις των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.
Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία λίστας 100 προϊόντων στον κατάλογο της Κιβωτού της Γεύσης της Slow Food και η δημιουργία της Συμμαχίας των σεφ και κατ’ επέκταση των εστιατορίων, με παρουσία όλων σε 170 χώρες. Τα παραπάνω αποφασίστηκε να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου ενός έτους και αποτελούν τους βασικούς στόχους που ετέθησαν στην πρώτη συνάντηση των κοινοτήτων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα μικρό συμπόσιο για τη γνωριμία και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών, με οικοδεσπότη τη Μπριγάδα των σεφ – Slow Food. Το συμπόσιο φιλοξενήθηκε στην ταβέρνα Μπαρμπαθανάσης στο Χαλάνδρι (φωτο), ο ιδιοκτήτης της οποίας Γιώργος Κουράσης είναι γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η οποία αποτελεί μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food. Η πρώτη αυτή συνάντηση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ιδιαίτερα μεγάλη συνεργασία, με προσδοκία να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη διάδοση του κινήματος της Slow Food στη χώρα μας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
Συμμετοχές
Ιωσήφ Ζησιάδης, πρόεδρος της Slow Food Ελβετίας, της Slow Food Πάτμου και μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food. Ο Σταύρος Ραντάς και η Jasmin Costantini, από την Slow Food Ικαρίας. Ο Νίκος Φωτιάδης, πρόεδρος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food – Αθήνας και leader της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Μακεδονίας. Η Βίκυ Κωστοπούλου, ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food και μέλος του Δ.Σ. καθώς επίσης, leader της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Λέσβου. Η Χριστίνα Δημοπούλου, leader της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Πελοποννήσου. Η Κέλλυ Δημητρούλια, ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Πελοποννήσου. Η Γιώτα Πολυχρονίδου, ιδρυτικό μέλος της Μπριγάδας των σεφ – Slow Food Μακεδονίας.