Flippy 2: Πιο γρήγορο κι έξυπνο, από την Miso Robotics

Ο σταθμός τηγανίσματος για αποδοτικά κι ασφαλή εστιατόρια

Η Καλιφορνέζικη εταιρία Miso Robotics, που δραστηριοποιείται στον μηχανολογικό εξοπλισμό και τους αυτοματισμούς για τη μαζική εστίαση,  παρουσίασε τη νεότερη εκδοχή του εκπληκτικού μηχανήματός της, του Flippy. Το νέο αυτοματοποιημένο μηχάνημα είναι ένας σταθμός τηγανίσματος για εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης και φέρει την ονομασία Flippy 2.

 

Το πρώτο μηχάνημα της Miso Robotics εγκαταστάθηκε στο Σικάγο το 2020, σε κατάστημα της White Castle (αλυσίδα μπέργκερ με 337 καταστήματα σε 13 Πολιτείες των ΗΠΑ η οποία το 2020 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 780 εκατ. δολαρίων). Το Flippy 2 λειτουργεί ως καθετοποιημένος σταθμός τηγανίσματος με διπλάσια δυναμικότητα από τον προκάτοχό του. Ο νέος σταθμός τηγανίσματος μπορεί να αδειάζει το καλάθι πλήρωσης και να το γεμίζει και πάλι, αυτόματα.

Αποτελεσματικότητα

Είναι γνωστό ότι η ενιαία κουζίνα των εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης (Quick-service restaurants- QSR) απαιτοεί έντονη εργασία, η οποία  μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω της εγγύτητας των εργαζομένων στο  καυτό λάδι και τις σχάρες . Το Flippy 2 ‘ανακουφίζει’  αυτά τα σημεία εργασίας και δημιουργεί καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για τους επαγγελματίες, αλλά μεγιστοποιώντας επίσης την αποτελεσματικότητα της κουζίνας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, της λειτουργίας και της ανάπτυξης του Flippy στην White Castle, η αλυσίδα εστιατορίων μπέργκερ  έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από την παραγωγικότητα του εξοπλισμού και τα κέρδη που επέφερε στην καθημερινή λειτουργία της κουζίνας.

Ο ρομποτικός σταθμός τηγανίσματος Flippy 2 της αμερικανικής εταιρείας Miso Robotics. Φωτο: Miso Robotics.

 

Ο σταθμός τηγανίσματος Flippy βοήθησε  τους εργαζόμενους στην κουζίνα να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, διαπιστώθηκε όμως ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας απαιτούνταν ανθρώπινη παρουσία και στις δύο πλευρές του ρομπότ:  και στο αρχικό σημείο της επαφής του ρομπότ με το άψητο προϊόν και στην άλλη πλευρά, όπου το ήδη ψημένο προϊόν εξέρχεται και είναι έτοιμο να παραδοθεί. Απαιτούνταν συνεπώς δύο υπάλληλοι για την όλη διαδικασία. Η διαχείριση του καλαθιού δεν ήταν αυτοματοποιημένη, με αποτέλεσμα η διαδικασία μαγειρέματος να μην ήταν τόσο απρόσκοπτη όσο μπορούσε και απαιτούσε το κατάστημα fast food.

«Έχουμε μάθει πολλά χρησιμοποιώντας το Flippy και συνεργαζόμενοι με την Miso Robotics. Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το πως διαμορφώνεται το μέλλον στην παροχή εξυπηρέτησης προς τους πελάτες μας και το μέλλον αυτό να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε ο Jamie Richardson, αντιπρόεδρος της White Castle.

Λειτουργία

Το Flippy 2 καθιστά τον σταθμό τηγανίσματος, ακόμη και σε ώρες αιχμής,  κάτι λιγότερο από μια εργασία πλήρους απασχόλησης και επιτρέπει στα μέλη της ομάδας στην κουζίνα να επικεντρωθούν σε άλλα σημαντικά καθήκοντα. Το αυτοματοποιημένο μηχάνημα διαθέτει το ολοκαίνουργιο σύστημα Autobin για χαμηλότερο όγκο και ειδικευμένα τρόφιμα όπως για το τηγάνισμα των onion rings  ή του κοτόπουλου.

Παρέχει έτσι  στα εστιατόρια μια ακόμα πιο ικανή και πλήρη λύση τηγανίσματος. Κάθε κάδος μπορεί να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες μιας κουζίνας και να τυποποιηθεί για μεμονωμένα προϊόντα που πρέπει να τηγανιστούν όπως τα λαχανικά και τα ψάρια, αποτρέποντας πιθανές επιμολύνσεις από τα διαφορετικά υλικά.

To Flippy 2  σε εστιατόριο στο Dodger Stadium στο Λος Άντζελες. Φωτο: Miso Robotics.

 

Μόλις το προϊόν τοποθετείται στον κάδο, η εφαρμογή AI Vision προσδιορίζει αυτόματα το είδος του φαγητού, το παίρνει, το μαγειρεύει/ τηγανίζει στο σωστό καλάθι και το τοποθετεί σε μια περιοχή θερμής διατήρησης. Η εξάλειψη μεταφοράς του προϊόντος από το καλάθι στην περιοχή της διατήρησης, μειώνει τη συνολική επαφή του ανθρώπου με τα τρόφιμα, μειώνει τις σταγόνες λαδιού που συνήθως πέφτουν στο πάτωμα του καταστήματος και φυσικά τα εγκαύματα που προκαλούνται από τη μεταφορά καλαθιών σε τόσο μικρό χώρο όπως είναι η κουζίνα ενός σύγχρονου fast food.

Το απολύτως κλειστό σύστημα του Flippy 2  λειτουργεί χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση  κατά τη διαδικασία. Αυτό κάνει το σύστημα ταχύτερο, αυξάνοντας την απόδοση του σταθμού τηγανίσματος κατά 30%. Το Flippy 2 διαθέτει επίσης ένα νέο, κομψό σχεδιασμό που καταλαμβάνει λιγότερο χώρο εντός της κουζίνας. Μειώνει κατά περίπου 56%  το χώρο που καταλαμβάνει και διαθέτει 13% λιγότερες συνολικές επιφάνειες καθαρισμού.

Μαζική παραγωγή

«Όπως όλες οι τεχνολογίες, η Flippy 2 έχει εξελιχθεί σημαντικά από τον προκάτοχό του και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τις ιδέες που μας τροφοδοτούν οι συνεργάτες μας στην αλυσίδα εστιατορίων White Castle, ιδέες που σπρώχνουν πραγματικά την ανάπτυξή μας προς τα εμπρός σε ένα πραγματικό περιβάλλον εστιατορίου», δήλωσε ο Mike Bell, διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics.

«Το Flippy 2 καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στην κουζίνα και αυξάνει την παραγωγή εκθετικά με τις νέες δυνατότητες πλήρωσης, εκκένωσης και επιστροφής. Από την αρχή  του Flippy, ο στόχος μας ήταν πάντα να παρέχουμε μια εύκολα προσαρμόσιμη λύση που μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά με οποιαδήποτε κουζίνα και χωρίς διακοπή. Το Flippy 2 έχει περισσότερες από 120 δυνατότητες ενσωματωμένες στην τεχνολογία του και είναι ο μόνος ρομποτικός σταθμός τηγανίσματος που παράγεται σήμερα σε τέτοια μαζική κλίμακα» συμπληρώνει ο Mike Bell.

Κατεψυγμένες φτερούγες κοτόπουλου τοποθετούνται στον κάδο. Θα μεταφερθούν αυτόματα στο καλάθι, θα τηγανιστούν και θα μεταφερθούν, χωρίς παρεμβολή ανθρώπινου χεριού στο θερμό χώρο διατήρησης πριν το σερβίρισμα. Φωτο: Miso Robotics.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Miso Robotics, μετά την White Castle, υπέγραψε συμφωνίες για πιλοτική χρήση του ρομποτικού μηχανήματος Flippy 2 και με άλλες, κορυφαίες αλυσίδες εστίασης στις ΗΠΑ. Το φθινόπωρο του 2021 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Miso Robotics με τον κολοσσό Inspire Brands.

Πρόκειται για αμερικανική holding company, την ιδιοκτήτρια ή διαχειρίστρια αλυσίδων όπως οι Arby’s, Buffalo Wild Wings, Sonic Drive-In, Jimmy John’s, Rusty Taco, Mister Donut, Dunkin’ και Baskin-Robbins. Η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 32.000 καταστημάτων (όλων των μαρκών της) σε 15 χώρες, απασχολεί πάνω από 650.000 εργαζόμενους  και πραγματοποιεί συνολικό τζίρο που ξεπερνάει τα 14,4 δισ. δολάρια.

Miso Robotics

  • Είναι start up εταιρία των ΗΠΑ η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από μεμονωμένους επενδυτές και δημιουργήθηκε ύστερα από  μία από τις πιο επιτυχημένες εκστρατείες crowdfunding στην αμερικανική επενδυτική ιστορία.
  • Με σχεδόν 15.000 μέτοχους, η Miso Robotics έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια σε crowdfunding μέχρι σήμερα και βρίσκεται ήδη στον τέταρτο γύρο χρηματοδότησης.
  • Θεωρείται ως μια από τις πιο καινοτόμες εταιρίες στο σχεδιασμό και την παραγωγή ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού και των αυτοματισμών για τη μαζική εστίαση ενώ διακηρυγμένος στόχος της είναι η ολοένα και πιο έντονη εισαγωγή του αυτοματισμού στα εστιατόρια κάνοντάς τα ασφαλέστερα, ευκολότερα και πιο φιλικά.
  • Τα κύρια  προϊόντα της εταιρείας είναι  τα Flippy 2, Flippy Wings, CookRight Grill και το Automated Beverage Dispenser (μηχανήματα για πλήρωση αναψυκτικών) και μεταξύ των συνεργατών της περιλαμβάνονται κορυφαίες αλυσίδες και brands στο χώρο της εστιατορικής βιομηχανίας όπως οι Inspire Brands, Levy Restaurants, Compass Group, White Castle, CaliBurger κ.ά.
You might also like