Κλείνουν τα McDonald’s στην Ρωσία

Το σκέφτεται και η KFC

Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά τα εστιατόριά της στην Ρωσία και θα σταματήσει την ανάπτυξη του brand στη χώρα. Τη στάση της αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες αμερικανικές αλυσίδες εστίασης οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. Είχαν προηγηθεί πιέσεις από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ καθώς η εταιρία καθυστερούσε να ανακοινώσει την απόφασή της.

 

Η απόφαση της McDonald’s κινείται στο πλαίσιο των μαζικών κυρώσεων στις οποίες έχουν προβεί τις τελευταίες χώρες του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο αριθμός των αμερικανικών επιχειρήσεων που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στην Ρωσία αυξάνεται συνεχώς. Στο ίδιο μήκος κινείται και ο εστιατορικός όμιλος Yum! Brands, ο οποίος αναπτύσσει στην Ρωσία την αλυσίδα KFC: ανακοίνωσε ότι παγώνει κάθε επενδυτικό πρόγραμμα και θα διαθέσει  τα κέρδη από τη δραστηριότητα στην Ρωσία  για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η απόφαση αυτή, δύο κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων εστίασης παγκοσμίως δείχνει το βαθμό της πίεσης που ασκείται στην Ρωσία η οποία κινδυνεύει να χάσει σημαντικές επενδύσεις που προγραμματίζονταν από τις δύο αυτές εταιρίες. Ειδικά η απόφαση της McDonald’s για αποεπένδυση είναι ηχηρή διότι η αμερικανική εταιρία διατηρεί 847 εστιατόρια στη χώρα  και το 84% αυτών είναι ιδιόκτητα.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει ανείπωτα δεινά σε αθώους ανθρώπους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Chris Kempczinski σε μήνυμα προς τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της εταιρίας και πρόσθεσε: «Ως εταιρία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον κόσμο καταδικάζοντας την επιθετικότητα και τη βία και προσευχόμαστε για ειρήνη». Η εταιρία απασχολεί 62.000 εργαζομένους ενώ οι συνολικοί εργαζόμενοι στα εστιατόρια της McDonald’s  ανέρχονται σε 100.000.

Όσο για την KFC αυτή λειτουργεί  πάνω από 1.000 εστιατόρια στη Ρωσία η οποία αποτελεί, μαζί με τις άλλες κεντροευρωπαϊκές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες το  8% του συνολικού κύκλου εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων αυτών δεν είναι ιδιόκτητα αλλά ανήκουν σε franchisees.

You might also like