Αμπελοοινική αγορά: Αυξάνονται οι εξαγωγές

Μικρός κλήρος, χύμα κρασί και εισαγωγές φθηνών οίνων παραμένουν, διαχρονικά, μεγάλα προβλήματα- Συνέντευξη Τύπου του ΣΟΕ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στην οποία ο πρόεδρός του Γιάννης Βογιατζής αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του συλλογικού οργάνου της ελληνικής οινοποιητικής βιομηχανίας αλλά, κυρίως, στα μεγάλα, δομικά προβλήματα που την ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες.

 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο τα ζητήματα που διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται συνολικά ο κλάδος είναι: α) η μάχη που δίνει διεθνώς ο αμπελοοινικός τομέας για να αποκρούσει απόψεις που συνδέουν την κατανάλωση κρασιού με τον καρκίνο, β) οι αλλαγές σε σημαντικά θέματα της πρωτογενούς παραγωγής που φέρνει η νέα ΚΑΠ σε όλη την Ευρώπη και, φυσικά, στην Ελλάδα, γ) η ανακοπή της τάσης για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας, δ) η οργάνωση και η εκπροσώπηση του κλάδου σε διεθνή fora και ε) η διαρκή προσπάθεια της ελληνικής οινοποιητικής βιομηχανίας για προβολή και προώθηση των εγχώριων κρασιών σε απαιτητικές αγορές.

Κράτος; Απών!

Ο πρόεδρος του ΣΕΟ αναφέρθηκε επίσης και σε μια σειρά άλλα επιμέρους ζητήματα όπως το ισοζύγιο εξαγωγών- εξαγωγών στο χώρο της οινοποιίας, η προώθηση της ‘ψηφιακής ετικέτας’ για την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή όσο αφορά το προϊόν που αγοράζει, ενώ αναφορές έγιναν και στις μικρές μεν αλλά εξαιρετικά σημαντικές μάχες που δίνει καθημερινά ο Σύνδεσμος και τα περιφερειακά μέλη του για να αποκρούσουν προσπάθειες τρίτων κρατών που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστατευόμενων, πασχίζοντας για την προστασία των ελληνικών ΠΟΠ και ΠΟΓ οίνων.

Ο Γ. Βογιατζής περιέγραψε μια μάλλον σκοτεινή εικόνα όσο αφορά τη συνολική πολιτική του ελληνικού κράτους – δυστυχώς διαχρονικά- απέναντι στα αιτήματα, τις ανάγκες αλλά και τις προτάσεις  του κλάδου. Κατήγγειλε υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ που σχετίζονται με την αμπελουργία και την εμφιάλωση οίνου κι έδωσε παραδείγματα καθημερινής ελληνικής γραφειοκρατικής αδιαφορίας ακόμα και για ζητήματα που θα μπορούσαν να λυθούν γρήγορα επ’ ωφελεία του κλάδου.

Δυνατά στις ΗΠΑ

Η παραγωγική εικόνα που παρουσιάζει η αμπελοοινική βιομηχανία δεν είναι αρνητική. Αν και η παραγωγή της εσοδείας 2021- 2022 παρουσίασε μείωση της τάξης του 29%, οι ελληνικές εξαγωγές τη δεκαετία 2009-2019 κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 34,5%. Οι εξαγωγές προς άλλα μέλη της ΕΕ αυξήθηκαν τη δεκαετία αυτή κατά 12,5% ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 127% με αιχμή του ελληνικού δόρατος το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.


Αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση τιμή εξαγωγών των ελληνικών οίνων προς την ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια – κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου- από 2,94 ευρώ σε 4,98 ευρώ/ κιλό.


Ο πρόεδρος Γ. Βογιατζής επεσήμανε στην εισήγησή του ότι ορισμένα προβλήματα της ελληνικής αμπελοοινικής αγοράς εξακολουθούν επί δεκαετίες να ταλαιπωρούν όπως ο μικρός κλήρος που μερικές φορές γίνεται ακόμα μικρότερος εξαιτίας της διάσπασης των κτημάτων λόγω κληρονομικών διαφορών μεταξύ των κληρονόμων ενός αμπελουργού, το χύμα κρασί που είναι όμως ίδιο φαινόμενο κάθε αμπελουργικής χώρας και η εισαγωγή ορισμένων χαμηλής ποιότητας και για το λόγο αυτό φθηνών κρασιών στην Ελλάδα που πλήττουν την ελληνική εγχώρια παραγωγή.

You might also like