Τροπολογία για πλαφόν σε άλευρα και έλαια

Φόβοι για ελλείψεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές, αλλά και τρόφιμα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τη μια μετά τη άλλη τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε λήψη περιοριστικών μέτρων στην αγορά αγροτικών εφοδίων, πρώτων υλών και τροφίμων, προκειμένου να αποσοβηθεί μια επισιτιστική κρίση και να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που ήδη απαντώνται σε ορισμένους κλάδους τροφίμων.

 

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, με σχετική καθυστέρηση είναι η αλήθεια σε σχέση με ορισμένα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και μάλιστα κάποια γειτονικά μας, προκειμένου να  τεθεί υπό την επίβλεψη του νόμου η καταγραφή των αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις για μια σειρά προϊόντα που βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.

Σύμφωνα λοιπόν με τροπολογία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής, και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων υποχρεώνονται να υποβάλλουν μέσα σε δύο μέρες τα αποθέματα σε: πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο, φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Σουπερμάρκετ: Πλαφόν στις πωλήσεις

Στο χώρο του λιανικού εμπορίου επικρατεί επίσης αναστάτωση καθώς οι μεγάλες αλυσίδες άρχισαν από χθες να επιβάλουν πλαφόν αγορά σε βασικά είδη, ξεκινώντας από τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους. Η Σκλαβενίτης επέβαλλε πλαφόν στο σπορέλαιο και τα άλευρα, δύο προϊόντα που επηρεάζονται άμεσα και καθοριστικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το όριο αγορών είναι προληπτικό μέτρο, όπως υποστηρίζει η εταιρία διότι υπάρχει απόθεμα προϊόντων. Όριο αγορών έχει τεθεί για τα ίδια προϊόντα και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας My Market, ενώ σε ορισμένες αλυσίδες κάποια απο τα ‘επίμαχα’ προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα πλέον από τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους.

Υποχρεώσεις εταιριών, βάσει τροπολογίας

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κατ` ελάχιστο τα εξής στοιχεία:

α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται,

β) τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,

γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,

δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων ή, εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν, μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.

You might also like