Πάσχα 2022: Που θα κινηθεί η τιμή του κρέατος;

Εκτιμήσεις της Διεπαγγελματικής Κρέατος

Σε εκτιμήσεις για το που θα κινηθεί η τιμή των αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου προχώρησαν χθες στελέχη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος – με κάθε επιφύλαξη λόγω της ρευστότητας των καταστάσεων διεθνώς. Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΕΔΟΚ για τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων λειτουργίας.

 

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη αρνιών διότι έχει αυξηθεί η κατανάλωσή τους καθ’  όλη τη διάρκεια του χρόνου κάτι που δεν συνέβαινε πριν μερικά χρόνια. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Λευτέρη Γίτσα, πρόεδρο της ΕΔΟΚ,  η κατανάλωση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κι εξαιτίας των προγραμμάτων προβολής του αιγοπρόβειου κρέατος που υλοποιεί η ΕΔΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Σε παλαιότερες χρονιές αλλά και κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της πανδημίας, οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία κάλυπταν ως ένα βαθμό το πρόβλημα της ελλειμματικής αγοράς κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στον ίδιο βαθμό φέτος διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει αισθητά τις προτεραιότητες στην Βαλκανική χώρα με αποτέλεσμα φέτος η αγορά αρνίσιου κρέατος στην Ελλάδα να είναι σαφώς ελλειμματική.

Πάντως για τις τιμές του φετινού Πάσχα, ο Χάρης Πανταζής της Alena Foods, μέλος της ΕΔΟΚ και εκπρόσωπος του κλάδου της εμπορίας στην Διεπαγγελματική, προβλέπει ότι θα είναι – κατά μέσο όρο κι εφόσον δεν προκύψουν δραματικά γεγονότα στο ενδιάμεσο- στα 7,50 ευρώ το κιλό ως τιμή παραγωγού για το αρνί και +0,50 ευρώ το κιλό για το κατσίκι. Έτσι, η τιμή καταναλωτή θα διαμορφωθεί στα 12-13 ευρώ το κιλό.

Γιατί όμως το αμνοερίφιο είναι τόσο ακριβό αυτή την περίοδο; «Οι συνήθειες των νέων γενεών αλλάζουν, είναι γνωστό ότι αποφεύγουν το αρνί κατά τη διάρκεια του χρόνου» υποστηρίζει ο Χ. Πανταζής και εξηγεί: «Έτσι, σήμερα τρώμε και θα τρώμε στο μέλλον το αρνί σε κοπές κι όχι ολόκληρο όπως συνηθιζόταν παλαιότερα. Αυτό το μοτίβο κατανάλωσης θα γίνεται όλο κα πιο ασύμφορο τόσο για τον κρεοπώλη που εμπορεύεται το αρνί όσο και για τον καταναλωτή που το αγοράζει. Έτσι δημιουργούνται ανισορροπίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς: το αρνί δεν καταναλώνεται μέσα στο έτος κι είναι φθηνό ενώ η κατανάλωσή του αυξάνεται το Πάσχα και η τιμή του αυξάνει. Αν δεν αρθεί αυτή η ανισορροπία, το αρνί θα είναι πάντα ακριβότερο το Πάσχα κι όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να το προσφέρουν στον εαυτό τους».

You might also like