Η γαστρονομία στο 1ο Συμπόσιο του ΕΟΤ

Αναγνώριση του σημαίνοντα ρόλου της στο τουριστικό προϊόν

Στα μέσα Απριλίου ο ΕΟΤ πραγματοποίησε το πρώτο Συμπόσιο «Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην: Η αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και τον Πολιτισμό». Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού αλλά και η σύνδεση του πολιτισμού με τη γαστρονομία.

 

Ο ΕΟΤ επιθυμεί να αποτελέσει το συγκεκριμένο Συμπόσιο την απαρχή για τη συνένωση των δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων της οικονομίας της φιλοξενίας, με κοινό στόχο τη σύζευξή της με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική διατροφή. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης συνέργειας είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο, αειφόρο κέντρο πολιτιστικού τουρισμού με σύμμαχους τη συνεργασία, το συντονισμό και τη συνέπεια για την αποτελεσματικότερη υλοποίησή του.

Δύο από τα πάνελ του Συμποσίου ήταν αφιερωμένα στις ποικίλες σχέσεις και τις συνέργειες ανάμεσα στον τουρισμό και τη γαστρονομία αλλά και το διατροφικό πολιτισμό γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια του 2ου πάνελ με θέμα «Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης» ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε την ανάγκη να αποκτήσει η εθνική παραγωγή ταυτότητα και να γίνει branding των ελληνικών προϊόντων μέσα από τον κοινό βηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αριστερά ο Πρόεδρος του Chef’s Club Greece Τάσος Πρωτοψάλτης, με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Σ.Α Παύλο Δημέλη.

 

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στο νέο project «Τοπικά και επώνυμα» για τη διασύνδεση του μπουφέ των ξενοδοχείων με τα τοπικά προϊόντα, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΚΦΝ), Γιώργος Κουμπενάς παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του κλάδου για την υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της γαστρονομίας στους επιβάτες.

Στο 3ο πάνελ με θέμα «Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα! – Η άυλη υπεραξία της γαστρονομίας» η chef μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας Ντίνα Νικολάου, διατύπωσε την άποψη ότι χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό.

O επίσης chef και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και γαστρονομικής παράδοσης, Ηλίας Μαμαλάκης, ανέφερε πως παρουσιάζεται έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στον τομέα της κουζίνας και για τον σκοπό αυτόν απαιτούνται συνέργειες όλων των συναρμόδιων φορέων. Από την πλευρά του, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος», Άγγελος Ρέντουλας, είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί εθνική πολιτική για την γαστρονομία και να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με την γαστρονομία.

Aπό αριστερά: Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντ. Γκερέκου, ο chef και συγγραφέας Ηλ. Μαμαλάκης, ο αρχισυντάκτης του «Γαστρονόμου», Άγγ. Ρέντουλας, η chef και συγγραφέας Ντ. Νικολάου, και η δημοσιογράφος Αγγ. Γυπάκη.

 

Η ΕΕΕΣΑ στο Συμπόσιο

Σημαντικοί φορείς του κλάδου παραβρέθηκαν στο Συμπόσιο που διοργάνωσε ο κορυφαίος τουριστικός θεσμός της χώρας. Η Ένωση Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α) με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Παύλου Δημέλη, ανταποκρίθηκε στο τιμητικό κάλεσμα της Προέδρου Άντζελας Γκερέκου, για το 1ο Συμπόσιο: «Ελλάδα, η χώρα του ευ ζην», στο roof garden του ξενοδοχείου St. George Lycabettus.


Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το 2ο πάνελ του Συμποσίου με θέμα «Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης». Από αριστερά, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντ. Γκερέκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΚΦΝ), Γ. Κουμπενάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρ. Τάσιος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλ. Βασιλικός και η δημοσιογράφος Αγγ. Γυπάκη.

You might also like