Αυτοματοποιημένος Ψυκτικός Θάλαμος στην ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
Εγκαίνια από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Tα εγκαίνια του νέου, Αυτοματοποιημένου Ψυκτικού Θαλάμου υπερσύγχρονης τεχνολογίας πραγματοποίησε η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του προγράμματός Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και συγκεκριμένα του υπομέτρου 4.2/ Δράση 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος της Συνθήκης Λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΛΕΕ) (γεωργικό προϊόν)», ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κατασκευή του καινοτόμου, ρομποτικού ψυκτικού θαλάμου, τον οποίο εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, παρουσία πολιτικών εκπροσώπων και θεσμικών φορέων της Β. Ελλάδας. Οι προσκεκλημένοι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εγκατάσταση και να ενημερωθούν σχετικά με τη λειτουργία του σημαντικού έργου υποδομής.
Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, η εταιρεία που κατέχει διαχρονικά ηγετική θέση στον χώρο των τροφίμων με κεντρικό άξονα λειτουργίας της τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον διαρκή εκσυγχρονισμό, πρωτοπορεί, μία ακόμη φορά, με την κατασκευή του συγκεκριμένου θαλάμου, ο οποίος κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του στην Ελλάδα. Με δυναμικότητα 10.500 παλετοθέσεων και με χαρακτηριστικά φιλικά προς το περιβάλλον, ο συγκεκριμένος θάλαμος βαθιάς κατάψυξης καταφέρνει σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας, καθώς καταναλώνει 65%-70% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς θαλάμους, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που βρίσκονται τοποθετημένα στη στέγη του, εξασφαλίζουν το 40% της ετήσιας ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του. Τέλος, ουσιαστική είναι και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας που εξασφαλίζει για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Νικήτας Ποθουλάκης, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί ένδειξη του ευρύτερου επιχειρηματικού μας οράματος και η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου υποδομής, μία πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε, εν μέσω πανδημίας, με επιτυχία. Η διαρκής μας εξέλιξη, μάς δίνει βαθιά ικανοποίηση και παραμένοντας πιστοί στο όραμά μας και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε αδιάκοπα με όχημά μας την καινοτομία και με σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους μας και στην κοινωνία. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα και την ελληνική οικονομία και να προσφέρουμε στους Έλληνες καταναλωτές, όπως κάνουμε μισό αιώνα τώρα, ό,τι πιο ποιοτικό και ασφαλές έχει να μας προσφέρει η εύφορη ελληνική γη.»
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε: «Η επένδυση της εταιρείας «Μπάρμπα Στάθης» στο καινοτομικό έργο κατασκευής του Αυτοματοποιημένου Ψυκτικού Θαλάμου, επισφραγίζει τη δυναμική της επιχείρησης και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Η δυναμική αυτή στηρίζεται και στην ποιότητα των προϊόντων της που προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς, σε ποσοστό 96%. Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εύχομαι κι ελπίζω η ανοδική πορεία της εταιρείας να συνεχισθεί, καθώς προσφέρει σταθερό εισόδημα σε περισσότερους από 1.000 Έλληνες παραγωγούς, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ, παράλληλα, στέλνει προϊόντα της ελληνικής γης σε εκατομμύρια καταναλωτές, σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρέος της πολιτείας είναι να υποστηρίζει θεσμικά επιχειρηματικές δράσεις που προβάλλουν τη χώρα μας διεθνώς, πολιτική που υλοποιεί με επιτυχία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζοντας, ουσιαστικά, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. H μεταποίηση και η παραγωγή στον αγροδιατροφικό κλάδο αποτελούν καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την Ελληνική οικονομία, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης με έντονα υφεσιακά χαρακτηριστικά. Εύχομαι κάθε επιτυχία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας «Μπάρμπα Στάθης» κι ελπίζω σύντομα να υλοποιήσει τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά στην πλήρη κάλυψη της παραγωγής της με βιολογικά προϊόντα.»
Ο νέος Αυτοματοποιημένος Ψυκτικός Θάλαμος της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ είναι ένα έργο εξέχουσας σημασίας, το οποίο διασφαλίζει: Τη βέλτιστη ποιότητα και τη μέγιστη ασφάλεια των προϊόντων ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: Μέσω της σταθερά διατηρούμενης χαμηλής θερμοκρασίας εντός του θαλάμου αλλά και της τάχιστης διακίνησης των προϊόντων μέσω ρομποτικών συστημάτων, τα προϊόντα διατηρούνται άριστα, χωρίς να υφίστανται θερμοκρασιακή καταπόνηση.Την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς ο χειριστής του θαλάμου δεν εργάζεται σε περιβάλλον ψύξης (-20oC), αλλά σε περιβάλλον γραφείου. Την ελαχιστοποίηση φθορών λειτουργίας. Μέσω ενός προγράμματος προβλεπτικής και προληπτικής συντήρησης, που παρακολουθεί και καταγράφει τη λειτουργία του συνόλου των συστημάτων, παρακολουθείται και υπολογίζεται η φθορά των κρίσιμων μερών του συστήματος και την κατάλληλη στιγμή, στο χρονικό πλαίσιο που θα ορίσει το ίδιο το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί η προληπτική συντήρηση και θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αυτόματου ψυκτικού θαλάμου.
Ο νέος ψυκτικός θάλαμος
- Ο Αυτοματοποιημένος Ψυκτικός Θάλαμος ρομποτικής λειτουργίας της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του στην Ελλάδα και κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Έχει χωρητικότητα 10.500 παλετοθέσεων και διαθέτει χαρακτηριστικά φιλικά προς το περιβάλλον. Καταναλώνει 65-70% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τους συμβατικούς θαλάμους και τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που βρίσκονται τοποθετημένα στη στέγη του, εξασφαλίζουν το 40% της ετήσιας ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του.
- Εντός του θαλάμου η θερμοκρασία είναι -20oC.
- Για την κατασκευή του υπερσύγχρονου Αυτοματοποιημένου Ψυκτικού Θαλάμου εργάστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι από 5 διαφορετικές εθνικότητες για περισσότερο από έναν χρόνο και χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1.000 τόνοι χάλυβα, 7.500m2 θερμομονωτικά panels, 2.500 m3 οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ χρειάστηκε να κατασκευαστούν στο υπέδαφος περισσότεροι από 150 πάσσαλοι συνολικού μήκους 3.000m.