ABUELO: Γευστικός …Πάππους στο αθηναϊκό κέντρο

Το Grill συζητάει με τον Λευτέρη από το νέο κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη

Νέο κατάστημα προσεγμένου street  food  ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό  Κολοκοτρώνη, στο Σύνταγμα, σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους για γαστρονομικά πειράματα στο αθηναϊκό κέντρο, δρόμος ο οποίος  αποτελεί -ως ένα βαθμό- ‘βιτρίνα’ της νέας εστιατορικής σκηνής στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για το Abuelo (‘Παππούς’ στα ισπανικά), το οποίο σερβίρει τους περαστικούς και διανέμει από τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

 

Οι επαγγελματίες που το διαχειρίζονται,  δημιούργησαν ένα premium street food κατάστημα το οποίο προσφέρει μικρή αλλά ενδεικτική γκάμα διεθνών κυρίως πιάτων και απευθύνεται σε ευρεία γκάμα καταναλωτών ενώ αναμένουν με προσμονή το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς η οποία εκτιμάται ότι θα είναι προνομιακός πελάτης τους. Χαρακτηριστικό δείγμα της νέας τάσης που αναπτύσσεται τελευταία, το Abuelo φιλοδοξεί να ‘συμμετάσχει’ στη νέα εποχή του αθηναϊκού street food.

Η κουζίνα

Τι μπορεί να βρει κανείς (και να παραγγείλει αν το θέλει) στο Abuelo; Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιάννης Καναρόπουλος και έχει πράγματι εξαιρετικές επιλογές. Το εμβληματικό Club Sandwich στα 6,50 ευρώ (τυρί, μπέικον, κοτόπουλο, ντομάτα, μαρούλι, μαγιονέζα και ομελέτα), τα ιδιαίτερα στην παρασκευή τους ζεστά σάντουιτς που ξεκινάνε από 5 ευρώ (pulled pork, λάχανο τουρσί, sriracha mayo) και φτάνουν μέχρι τα 6,50 ευρώ (brisket, καμένο κρεμμύδι, cheddar, μαγιονέζα τρούφας) κ.ά.

Σερβίρει επίσης σαλάτες, φρεσκοκομμένες πατάτες, διάφορα wrap (όπως χωριάτικο λουκάνικο, ανθότυρο, ντομάτα, scrabble eggs στα 4 ευρώ), διάφορα sando (όπως φιλέτο τόνου, sauce tartar, iceberg στα 5,50 ευρώ) κ.ά. Υπάρχουν όμως και ορισμένες επιλογές για vegetarian καταναλωτές. To Abuelo προσφέρει επίσης παγωτό μηχανής σε διάφορες γεύσεις (κάποιες μάλιστα εποχιακές όπως το παγωτό …μελομακάρονο την περίοδο των εορτών), γλυκά όπως banoffee,  cinnamon rolls και brownies αλλά και καφέ σε μια πρωτοποριακή, κλειστή, συσκευασία που μπορεί να μεταφερθεί χωρίς κανένα πρόβλημα από τον διανομέα ή τον πελάτη.

Το Grill πέρασε από το Abuelo και συνομίλησε με τον Λευτέρη, έναν εκ των ιδιοκτητών, βάζοντας στη συζήτηση μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα της τρέχουσας εστιατορικής αγοράς.

Στο Abuelo υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για vegetarian καταναλωτές, εδώ σάντουιτς με μανιτάρια.

 

Grill | Επιχειρείς με τον συνεργάτη σου Αλέξανδρο για πρώτη φορά στον χώρο του φαγητού;

Λευτέρης | Ναι, είναι η πρώτη φορά ως επιχειρηματίας αλλά στο παρελθόν έχω εργαστεί στο χώρο της εστίασης, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στον χώρο του λιανικού εμπορίου.

Τι έχουμε εδώ, στο Abuelo;

Έχουμε ένα προσεγμένο σαντουιτσάδικο. Με ιδιαίτερα κρέατα, με πολύ προσοχή στο μαρινάρισμα, την προετοιμασία και το ψήσιμό τους. Με πολύ καλά ψωμάκια με δικές μας συνταγές και με εκλεκτούς συνεργάτες στο χώρο των προμηθευτών για ότι χρησιμοποιούμε στην κουζίνα.

Γιατί επιλέχθηκε το Σύνταγμα; Δεν θα ήταν πιο ασφαλές να ξεκινούσατε από την περιφέρεια της πόλης;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ‘ασφαλείς’ περιοχές σήμερα. Το κέντρο είναι πάντα ένας αγαπημένος προορισμός για όλους μας. Θεωρούμε ότι προσφέρουμε premium προϊόν σε τιμές προσιτές, δηλαδή το ακριβότερο μπέργκερ μας δεν ξεπερνά στο delivery τα 8 ευρώ.

Πως και με ποιους πελάτες δουλεύετε;

Ξεκινάμε από το πρωί με καφέ για να εξυπηρετήσουμε τις εταιρίες της περιοχής και τους εργαζόμενους που έρχονται σε αυτές από πολύ νωρίς. Δουλεύουμε με τους περαστικούς που θα έρθουν αργότερα για τα ψώνια τους και θα τα συνδυάσουν με κάποιο πρωινό. Συνεχίζουμε το μεσημέρι για γρήγορο αλλά ποιοτικό φαγητό και παραγγελίες κυρίως club sandwich με τις φρέσκες πατάτες μας, και φτάνουμε μέχρι αργά το βράδυ, πριν ή μετά το ποτό.

Ειδική, κλειστή συσκευασία καφέ για εύκολη μεταφορά από τον διανομέα ή τον πελάτη. Ευχάριστη ‘πατέντα’ του Abuelo.

 

Πως βλέπετε γενικότερα την εστίαση;

Ο κόσμος θέλει να βγαίνει έξω, η κατάσταση με τον κορωνοϊό όμως έχει δυσκολέψει τα πράγματα. Η άρση των μέτρων είναι πολύ θετική διότι κανείς δεν θέλει να βγαίνει έξω και να νιώθει, χωρίς μουσική και με τόσους περιορισμούς, ότι έχει πάει σε …μνημόσυνο. Αν κι εμείς, χωρίς καθήμενους, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι προς όφελος όλων μας να ανοίξει και πάλι ολοκληρωτικά η εστίαση, να γεμίσουν τα καταστήματα, να διευρυνθεί το ωράριο, να χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο τα μέτρα.

Πως βλέπετε να κινείται το street food; Ειδικά η premium εκδοχή του…

Υπηρετούμε αυτή ακριβώς την ιδέα του street food. Λάβετε υπόψη σας οτι ‘premium’ δεν σημαίνει να βάζεις ένα φύλλο βρώσιμου χρυσού στο μπέργκερ. Σημαίνει να φτιάχνεις ποιοτικό φαγητό και να σέβεσαι την παραγωγή του: να προμηθεύεσαι και να αξιοποιείς εξαιρετικά υλικά, να έχεις τη σωστή διαδικασία στους χώρους παραγωγής, να χρησιμοποιείς τη σωστή συσκευασία, να σερβίρεις σωστά στο κατάστημα. Να είναι αυτό που παράγεις, κάτι διαφορετικό.

Τι γίνεται με τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών;

Υπάρχουν κάποιες δικαιολογημένες και κάποιες αδικαιολόγητες αυξήσεις υλικών. Θα προσαρμοστούμε, φαντάζομαι. Εμείς έχουμε ήδη προσιτές τιμές, ο κατάλογός μας δεν ξεπερνάει τα 7-8 ευρώ. Δεν σκοπεύουμε να κερδοσκοπήσουμε πουλώντας π.χ. ένα club sandwich στα 10 ευρώ.

Προσμένετε το καλοκαίρι;

Ασφαλώς. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καταλυτικό για την εστίαση, ελπίζουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να μην έχουμε περιορισμούς. Είναι το τρίτο καλοκαίρι μετά την πανδημία και όπως καταλαβαίνετε, κάτι πρέπει να αλλάξει.

Οι τουρίστες θα είναι στο επίκεντρό σας έτσι δεν είναι;

Έχουμε μενού με αμερικανικές προδιαγραφές όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, το μπριος μας όμως είναι πιο κοντά στη γαλλική εκδοχή. Όσο για τους Έλληνες πελάτες μας, προτιμάνε εξίσου  και τις ελληνικές γεύσεις. Ελπίζουμε πως όλοι θα ικανοποιηθούν από τις επιλογές που προτείνουμε.

You might also like