Ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβε ευρωπαϊκό έργο το οποίο αφορά στην αναζήτηση και ανάδειξη επτά γαστρονομικών συνταγών, αντιπροσωπευτικών της Μακεδονικής κουζίνας, οι οποίες αναμένεται στη συνέχεια να τυποποιηθούν.
Οι συνταγές αυτές πρόκειται να επιλεγούν το επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε σαράντα προτεινόμενες, ώστε να καθιερωθούν στο χώρο της εστίασης και να παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο από τοπικά προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Macedonian Gourmet» κι αναμένεται να εκτελεστεί από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών το οποίο εποπτεύεται από τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα.
Μεταξύ των συνταγών που βρίσκονται υπό εξέταση κι έχουν πιθανότητες να επιλεγούν και, στη συνέχεια, να τυποποιηθούν, είναι το μυδοπίλαφο με μύδια από τον Θερμαϊκό Κόλπο, το ρύζι από την Χαλάστρα και μυρωδικά από τον Λαγκαδά, Αγιορείτικος μπακαλιάρος με κολοκυθάκια, τα φασόλια φούρνου από την Αρέθουσα με λουκάνικο Σοχού κ.ά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το χώρο της μαζικής σίτισης ώστε να παράγει τα συγκεκριμένα πιάτα με τις συγκεκριμένες συνταγές που θα επιλεγούν και να τα διοχετεύει είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε μεγάλα εστιατόρια, είτε σε σουπερμάρκετ σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Σεφ Γιώργος Παλησίδης, ο οποίος έχει αναλάβει τη δημιουργία των συνταγών, αναφέρει ότι το έργο «Macedonian Gourmet» βασίζεται στο καλάθι προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας κι έχει ως στόχο ν’ αναβαθμίσει τα ιδιαίτερα προϊόντα της περιοχής που έχουν υψηλή διατροφική αξία και στηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου. Ιδιαίτερη στόχευση επιδιώκεται για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής του Λαγκαδά, ενώ βασικά οφέλη που αναμένονται μέσω της διαδικασίας αυτής είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, η απορρόφηση της τοπικής παραγωγής και η στροφή των αγροτών και κτηνοτρόφων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και εκτροφές.
Κεντρική φωτογραφία: Παλαιότερη δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της έκθεσης ΔΕΤΡΟΠ, για την προβολή τοπικών προϊόντων και συνταγών.