Βιετναμέζικο το καλύτερο μπέργκερ στη Γαλλία

Τάση των καιρών ο πειραματισμός στις γεύσεις

Σε πρόσφατο διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, μια χώρα που αν κι έχει εξαιρετική παραγωγή βόειου κρέατος δεν φημίζεται για την αγάπη της στο μπέργκερ, ως  ‘καλύτερο μπέργκερ της χρονιάς’ αναδείχθηκε μια βιετναμέζικη εκδοχή του αμερικανικού εδέσματος.

 

Πιο συγκεκριμένα στον διαγωνισμό ‘Coupe de France du Burger 2022’, το πρώτο βραβείο έλαβε ο σεφ Christophe Boyer για το Beef Xa Bao το οποίο προσφέρει στην καντίνα του στην πόλη Βιολέ (Violès), στην επαρχία Βοκλίζ (Vaucluse), στη νοτιοανατολική Γαλλία κοντά στην Κυανή Ακτή.

Πρώην κτηματομεσίτης, ο Boyer πέρυσι άνοιξε την καντίνα  με τη Βιετναμέζα σύζυγό του και μεταξύ των εδεσμάτων που προσφέρει βρίσκεται και το βραβευμένο μπέργκερ. Ο κιμάς που χρησιμοποιεί είναι από μοσχάρι Charolais τον οποίο αρωματίζει με σκόρδο, λεμονόχορτο και σάλτσα στρειδιών, δημιουργώντας μια γλυκιά και ξινή ισορροπία όπως αυτή που χαρακτηρίζει τις παρασκευές από τη νοτιοανατολική Ασία.

«Το ωριμασμένο τσένταρ με τα ψιλοκομμένα φιστίκια και το κόκκινο λάχανο τουρσί κάνουν αυτό το μπιφτέκι ιδιαίτερα νόστιμο και ισορροπημένο», δήλωσε ο Boyer, ο οποίος εκτός από το πρώτο βραβείο θα λάβει και το έπαθλο του διαγωνισμού, μια επιταγή 2.500 ευρώ.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Laurent Favre-Mot (διάσημος Μαρσεγέζος σεφ που έχει μεγαλώσει και δραστηριοποιηθεί στις Κάννες και θεωρείται από τους αναμορφωτές της γαλλικής κουζίνας) ανέφερα στο σχόλιό του ότι στο μπέργκερ του Christophe Boyer διέκρινε ένα «άγγιγμα δημιουργικότητας». Η δε κριτική επιτροπή στο σχόλιό της σημείωσε: «Οι εθνικές γεύσεις και τα εξωτικά μπαχαρικά μας βοηθούν να …σαλπάρουμε. Η πανδημία έχει αφυπνίσει μια επιτακτική επιθυμία για εξωτικότητα, νέες εμπειρίες και εξερεύνηση γκουρμέ τοπίων».

You might also like