Joshua Weissman: «An unapologetic cookbook»

Βιβλίο μαγειρικής από έναν σύγχρονο Αμερικανό μάγειρα

Στο παρόν βιβλίο ο νεαρός Αμερικανός μάγειρας Joshua Weissman παρουσιάζει πάνω από 100 συνταγές ενώ πλαισιώνει το έργο του με τεχνικές οδηγίες προς όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την κουζίνα. Οι κριτικοί στις ΗΠΑ δεν το θεωρούν ένα αμιγώς επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής αν και πολλά απ΄ όσα καταγράφονται στις σελίδες του αφορούν κυρίως τους επαγγελματίες της εστίασης.

 

Ο Καλιφορνέζος μάγειρας, συγγραφέας και οπτικοακουστικός παραγωγός Joshua Weissman γεννήθηκε το 1996 κι έχει κατακτήσει τις καρδιές των Αμερικανών με τα μαγειρικά βίντεο που αναρτά στους λογαριασμούς του στο YouTube, το Instagram και το TikTok- στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει πάνω από 6 εκατ. ακολούθους. Ξεκίνησε ηλικία σε 16 ετών με το blog Slim Palate, σε μια εποχή που αντιμετώπισε επιτυχώς το προσωπικό του πρόβλημα παχυσαρκίας. Οι συνταγές του άρχισαν να αναδημοσιεύονται και να προβάλλονται σε διάφορα κανάλια στο You Tube, ενώ βρέθηκε πολλές φορές καλεσμένος σε εκπομπές γνωστών σεφ.

Τα κεφάλαια στο παρόν βιβλίο είναι τα συνηθισμένα σε τέτοιες περιπτώσεις με ορισμένες παραλλαγές στην περίπτωση του νεαρού σεφ. Ιδιαίτερα μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο για την παραγωγή ψωμιού, ενώ υπάρχουν επιμέρους κεφάλαια για πρωινό και σνακ, ορεκτικά, ψάρια, κρέατα, ζυμαρικά και σάντουιτς, λαχανικά και σαλάτες, σούπες και γλυκά.

Ποιανού είναι το …πιάτο;

Μια από τις βασικές αρχές του Joshua Weissman είναι ότι δεν μπορεί κανείς να αποκαλεί ‘δικό του δημιούργημα’ ένα πιάτο φαγητού στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των συστατικών που περιέχει παράγονται από τρίτους χωρίς την παραμικρή συμμετοχή ή επιλογή του ανθρώπου που φτιάχνει ή/και τρώει το πιάτο. Έτσι η σπιτική παρασκευή πολλών από τα συστατικά που χρησιμοποιεί στα πιάτα του είναι όρος εκ των ουκ άνευ για τον αμερικανό μάγειρα. Η παραγωγή του βούτυρου, του τυριού, των μπέργκερ και των ψωμιών που χρησιμοποιούνται στις συνταγές του είναι μια προσωπική υπόθεση την οποία στηρίζει πεισματικά.

Από την άλλη, το βιβλίο του δεν θεωρείται μια αποθέωση του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος καθώς περιέχει αρκετές από τις καινοτομίες της αμερικανικής κουζίνας των τελευταίων δεκαετιών. Σίγουρα όμως, στόχος του Weissman είναι να ενθαρρύνει τους αναγνώστες του να αναπτύξουν τη δική τους αίσθηση μαγειρέματος αφού πρώτα όμως κατανοήσουν τα βασικά και θεμελιώδη μιας κουζίνας. Οι πρώτες 80 σελίδες είναι αφιερωμένες στο πώς να παρασκευαστούν βασικά συστατικά των σύγχρονων γευμάτων όπως π.χ. το τουρσί, οι βασικές αλοιφές για τα σάντουιτς, η μαρμελάδα, το ψωμί κ.ά.

Όχι πάντα γρήγορα

Η κατάλληλη μαρινάδα για ξεψαχνισμένο χοιρινό, η σωστή χρήση του ζωμού καρύδας στα ψητά κρέατα, το πώς θα αξιοποιηθούν τα τηγανητά λαχανάκια των Βρυξελλών περιλαμβάνονται στις οδηγίες που δίνει ο Weissman προς τους αναγνώστες που θέλουν να …ξεφύγουν από την πεπατημένη των καθιερωμένων συνταγών.

Οι περισσότερες από τις συνταγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι εύκολες και γρήγορες, υπάρχουν όμως κι αυτές που απαιτούν χρόνο και κόπο ενώ όπως υποστηρίζει ο Joshua Weissman, σε κάποιο από τα χιουμοριστικά σχόλια που γαρνίρουν τις συνταγές του, είναι απολύτως αντίθετος στα ‘πιάτα που ετοιμάζονται σε ένα λεπτό’.

Το βιβλίο του είναι κάτι περισσότερο από ένας κατάλογος συνταγών και τείνει μάλλον προς μια μικρή, συνοπτική ανθολογία βασικών παρασκευών στην κουζίνα και πως αυτές, στη συνέχεια, μπορούν να ‘οικοδομήσουν’ ένα δημιουργικό και γευστικό πιάτο.

An unapologetic cookbook

Joshua Weissman & Ralph Smith

Εκδόσεις DK Publishing, 2021

ISBN: 9781615649983

262 σελ.

You might also like