Ολοκληρώθηκε ο Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2022

Το 1ο βραβείο στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ολοκληρώθηκε για το 2022 ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2022 τον οποίο  εδώ και 12 χρόνια στηρίζει  ο ΣΕΒΤ.

 

Στην τελική φάση του Διαγωνισμού έφτασαν 12 ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τις γευστικές προτάσεις τους, δυσκολεύοντας πολύ το έργο της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής. Την ημέρα της Βράβευσης λειτούργησε Έκθεση με τα διαγωνιζόμενα προϊόντα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να τα γνωρίσει και να τα απολαύσει.

Τα βραβεία

Το 1ο βραβείο αλλά και το βραβείο για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» κατέκτησε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Granny’s Wish (κεντρική φωτογραφία). Πρόκειται για ένα θρεπτικό shot οσπρίων και λαχανικών που καταναλώνεται και ως dressing. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν My Vefir, vegan ρόφημα τύπου κεφίρ σε 3 διαφορετικές γεύσεις και σε οικολογική συσκευασία.

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν Bit-Eat, μία θρεπτική σειρά παξιμαδιών, σε τρεις διαφορετικές γεύσεις, για κατανάλωση όλη την ημέρα.

Το βραβείο για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Φanies, χορτοφαγικά μπράουνις υψηλής πρωτεΐνης από κόκκινες φακές.

Από αριστερά: ο Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας ο Α. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Ι. Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, η Λ. Αδάμ, μέλος της νικήτριας ομάδας GReatings, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στον Διαγωνισμό του 2019 και R&D Scientist στην ΜΕΛΙΣΣΑ, η Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ.

 

Συζήτηση για τη βιομηχανία τροφίμων

Της Τελετής Βράβευσης προηγήθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Σύγχρονη Εκπαίδευση – Καινοτομία – Βιομηχανία Τροφίμων: Μαζί για το μέλλον της νέας γενιάς», την οποία συντόνισε η Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Ι. Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, ο Α. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας και η Λ. Αδάμ, μέλος της νικήτριας ομάδας GReatings, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον  Διαγωνισμό του 2019 και R&D Scientist στην εταιρεία ΜΕΛΙΣΣΑ.

Ο κ. Ι. Γιώτης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ, συνεχάρη θερμά τους φοιτητές για την προσπάθειά τους. Τόνισε τα κίνητρα που προσφέρει ο Διαγωνισμός στη νέα γενιά και την ευκαιρία που της δίνεται να παρουσιάσει τη δική της προσέγγιση για την καινοτομία στα προϊόντα διατροφής, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών.


Η Λ. Αδάμ, νικήτρια το 2019 με την ομάδα της από το ΓΠΑ, μοιράστηκε την εμπειρία της από τον Εθνικό και τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή που είχε αυτή η εμπειρία στην επαγγελματική της πλέον σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων.


Στην τοποθέτησή του ο Α. Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, καταρχήν αναγνώρισε την ευκαιρία που δίνει ο Διαγωνισμός στους φοιτητές να συναγωνιστούν και να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ως προς τη σημασία που έχουν η έρευνα και η καινοτομία, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στη Βιομηχανία, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αξία της «γνώσης για την κοινωνία» και όχι της «γνώσης για τη γνώση».

Από την πλευρά του, o  Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ ο οποίος, μέσα από τον  διαγωνισμό ECOTROPHELIA, δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και νέους επιστήμονες να εκφράσουν το φιλέρευνο πνεύμα τους, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν νέα και καινοτόμα προϊόντα αγροδιατροφής. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εντάσσει την αγροδιατροφή ως έναν από τους τομείς προτεραιότητας στην εθνική στρατηγική της για την έξυπνη εξειδίκευση και θα συμβάλει σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία».

You might also like