‘Κοταρού’: Η γειτονιά του ‘Αρίστου’ απέκτησε …κοτέτσι
Η γαστρονομική συνοικία της οδού Ζησιμόπουλου στο Παλιό Φάληρο, εκεί που λειτουργούν ο Αρίστος, ο Ακάκιος και τα άλλα καταστήματα εστίασης του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, απέκτησε ένα ακόμα θεματικό εστιατόριο, το ‘Κοτοπουλάδικο Κοταρού.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου
Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας της εστίασης που έχει γράψει πολλά ‘χιλιόμετρα’ στην αθηναϊκή κι έχει συνδέσει το όνομά του με ένα μοναδικό στην Ελλάδα εστιατορικό φαινόμενο: τη δημιουργία -με τους συνεταίρους του- μιας μικρής …πιάτσας καταστημάτων επί της οδού Ζησιμόπουλου, στο Παλαιό Φάληρο (Αρίστος, Ψιψίνα, Ακάκιος, Παντοπωλείο).
Πρόσφατα πρόσθεσε το νέο εστιατόριο Κοτοπουλάδικο Κοταρού και με αυτή την αφορμή βρεθήκαμε στο νότιο προάστιο της Αθήνας για μια κουβέντα με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Γιαννακόπουλο του οποίου οι απόψεις έχουν πάντα μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Και ξεκινάμε, φυσικά, ζητώντας του να μας περιγράψει τη νέα επένδυση. «Έχουμε ένα εστιατόριο το οποίο προσφέρει ψητό κοτόπουλο στα κάρβουνα, σαν μπριτζόλα, και παναρισμένο τηγανητό κοτόπουλο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Προσφέρει επίσης ένα είδος ποπ κορν από ψιλοκομμένο κοτόπουλο και ορισμένες σαλάτες».
Κοτόπουλο σε πρώτο πλάνο
Ο Παν. Γιαννακόπουλος είναι από τους επιχειρηματίες που δεν φοβήθηκαν την πανδημία, έχοντας εμπιστοσύνη στα καταστήματα και το προσωπικό του. « Αυτό που μας έσωσε το πρώτο διάστημα της πανδημίας ήταν το γεγονός ότι όλα τα καταστήματά μας κινήθηκαν με το delivery» θυμάται από εκείνη την περίοδο. «Στη συνέχεια η αγορά άνοιξε, μουδιασμένα, ξαναέκλεισε, άνοιξε πάλι κι αυτό μας δημιούργησε πολλά προβλήματα». Μερίδα των πελατών στα καταστήματα του Παν. Γιαννακόπουλο δεν ήταν ή δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, η διεύθυνση δεν μπόρεσε να τους δεχτεί με αποτέλεσμα, όπως μας εκμυστηρεύεται ο συνομιλητής μας, να χαθούν πολλοί πελάτες του εκείνο το διάστημα. «Τα μαγαζιά έκλεισαν και πάλι, άνοιξαν πέρυσι με προβλήματα και μετά ήρθε ο …πόλεμος. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα» μας λέει.
Ο Παν. Γιαννακόπουλος είναι κι αυτός αντιμέτωπος με τις μεγάλες ανατιμήσεις. «Όταν για κάποιο κατάστημα πληρώναμε ηλεκτρικό ρεύμα 2.000 ευρώ το μήνα και ξαφνικά μας ήρθε ο λογαριασμός 5.000 ευρώ, όπως καταλαβαίνετε είναι ζήτημα το πώς αυτό το ποσό θα ενσωματωθεί στα έξοδα» μας λέει και συμπληρώνει: «Έχουμε 120 άτομα προσωπικό, επαγγελματίες, με οικογένειες και παλεύουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις δουλειές τους. Για ένα μεγάλο διάστημα βάζαμε από την τσέπη μας για να τους έχουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μια εποχή που δεν βρίσκεις κόσμο».
Ο πελάτης ‘κόβει’ από τις εξόδους
Ο συνομιλητής μας δεν περιμένει κάποια θεαματική αλλαγή το επόμενο διάστημα, διότι γνωρίζει καλά πως το διαθέσιμο εισόδημα στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες έχει περιοριστεί δραματικά. «Ο κόσμος ‘κόβει’ από παντού και το εκτός οικίας φαγητό είναι ένα από αυτά. Μια οικογένεια θα βγει, θα πάρει τρία τυλιχτά σουβλάκια και με δυσκολία θα παραγγείλει και μια μερίδα πατάτες για να πούνε ότι ‘βγήκαν έξω’. Εκεί έχουμε φτάσει. Λυπάμαι τις νέες γενιές, τα παιδιά που κυκλοφορούν με τις μάσκες, που δεν μπορούν να βγουν έξω και να ζήσουν τις καταστάσεις που ζήσαμε εμείς. Έχω κι εγώ μικρά παιδιά…» μας λέει.
Στο νέο κατάστημα η ομάδα του Παν. Γιαννακόπουλου έχει στοχεύσει τόσο σε νεολαία όσο και σε μεγαλύτερες γενιές γιατί το κοτόπουλο αρέσει σε νέους και μεγαλύτερους. Όπως μας εξηγεί, με 10-15 ευρώ θα μπορούν να φάνε 2-3 άτομα καθώς το κοτόπουλο κοστίζει 11 ευρώ το κιλό.
Προς το Ελληνικό
Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος είναι ένας εστιάτορας που του αρέσει να φτιάχνει θεματικά καταστήματα, με concept που να συζητιέται για καιρό. «Θέλω ο πελάτης, πέρα από το ποιοτικό φαγητό, να νιώθει άνετα στον χώρο, να εξοικειώνεται με τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν, να του θυμίζουν πράγματα. Ο κόσμος επιστρέφει στα απλά πράγματα» επισημαίνει.
Όσο για το μέλλον, πέρα από την επένδυση που ετοιμάζει στη Σαντορίνη, την πατρίδα του, οι κινήσεις του αναμένεται να είναι προσεκτικές, χωρίς όμως να αποκλείεται ένα μεγάλο άλμα προς το …Ελληνικό. «Έχουμε πολλές προτάσεις και για τη δημιουργία νέων καταστημάτων αλλά και για franchise και μάλιστα σε καλά πόστα αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει για λόγους αρχών. Όσο αφορά στο Ελληνικό, έχω δεχτεί πράγματι προτάσεις, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους φορείς που θα διαχειριστούν το έργο εκεί. Τους ενδιαφέρουμε και μας ενδιαφέρουν, θα είναι πιστεύω κάτι ξεχωριστό αν και δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να προβλέψω το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης» μας λέει. Προς το παρόν, γιατί, όπως φαίνεται, σύντομα θα έχουμε (περισσότερα) νέα του.
Αυτό το διάστημα, ο επιχειρηματίας έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στις Κυκλάδες. «Είμαι από τη Σαντορίνη κι εκεί δημιουργώ αυτό το διάστημα έναν ανοιχτό πολυχώρο εστίασης ο οποίος θα ξεκινάει από το πρωί με πρωινό και θα παρέχει φαγητό μέχρι αργά το βράδυ. Δεν είχα αποφασίσει τόσα χρόνια να κάνω κάτι στην πατρίδα μου, αν και το ήθελα πολύ, γιατί δεν είχα βρει τον κατάλληλο χώρο για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Τώρα όμως έχω βρει έναν εξαιρετικό χώρο, στο κέντρο των Φηρών, ο οποίος θα είναι έτοιμος κατά πάσα πιθανότητα του χρόνου » μας είπε.
Και καταλήγει: «Η Σαντορίνη έχει προσελκύσει πολύ κόσμο και πολλοί ψάχνουν ακόμα χώρους για να δημιουργήσουν εστιατόρια. Μεγάλοι σεφ όπως ο Λαζάρου και ο Βεζενές είναι ήδη κάτω. Φτιάχνονται συνεχώς νέοι χώροι και πολλά ξενοδοχεία αλλά όλοι μας γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στο νησί. Η αποχέτευση, το πάρκινγκ κ.ά. είναι τα μεγάλα προβλήματα στο νησί».