Δημήτρης Παπαδόπουλος: «Όχι άλλο σνίτσελ…»

Ο Ναξιώτης σεφ μιλάει στο Grill για τον τουρισμό που είναι το ζητούμενο...

Ο Ναξιώτης σεφ, επιχειρηματίας και θεσμικός παράγοντας της ελληνικής γαστρονομίας Δημήτρης Παπαδόπουλος, σχολιάζει τα του ελληνικού τουρισμού,  κάνει προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική σεζόν και μας εξηγεί γιατί πρέπει να αλλάξει το μενού των ελληνικών εστιατορίων που εξυπηρετούν τα εκατομμύρια των τουριστών που έρχονταν, έρχονται και θα έρχονται στην Ελλάδα.

 

Είναι γέννημα θρέμμα της Νάξου. Μαζί με τον αδελφό του και τον γιο του, που έχει εισέλθει κι αυτός πρόσφατα στο επάγγελμα διατηρεί δύο ζαχαροπλαστεία κι μια εταιρία catering στη Νάξο υπό την επωνυμία ‘Ραντεβού’. Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και υπεύθυνος για λογαριασμό της στην Περιφέρεια των Κυκλάδων για τα προγράμματα, τα νέα μέλη και τις εκδηλώσεις της.

Τον συναντήσαμε στην Αθήνα, την άνοιξη του 2022,  στο πλαίσιο εμπορικής έκθεσης στην οποία συμμετείχε παρουσιάζοντας τη δουλειά του και είχαμε μαζί του μια σύντομη μεν αλλά ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Grill | Κύριε Παπαδόπουλε, πριν μιλήσουμε για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας, ας θυμηθούμε λίγο πως πήγε η περυσινή.

Δημήτρης Παπαδόπουλος |  Ήταν μια πάρα πολύ δυνατή σεζόν. Από τις 14 Ιουλίου και μετά, μετά του Αγίου Νικοδήμου, η σεζόν πήγε ανέλπιστα καλά για όλους τους επαγγελματίες στο νησί. Δυστυχώς από κάποιο σημείο και μετά η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη λόγω του ότι δεν είχε γίνει η σωστή προετοιμασία- δεν περιμέναμε τόσο κόσμο είναι η αλήθεια. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά και πιστεύω ότι ο κόσμος έφυγε ευχαριστημένος από την Νάξο.

Τι έχουμε φέτος στη Νάξο;

Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα. Το μεγάλο πρόβλημά μας φέτος είναι η έλλειψη προσωπικού και αναφέρομαι τόσο στο καταρτισμένο όσο και στο ανειδίκευτο προσωπικό. Δεν βρίσκουμε εργαζομένους ούτε σε επίπεδο  κουζίνας, ούτε στο σέρβις, ενώ τα ξενοδοχεία  δεν μπορούν να βρουν ούτε καμαριέρες. Εδώ τίθεται ένα ζήτημα…

Τι εννοείτε;

Η Ελλάδα θέτει στόχους, γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού και της εγχώριας γαστρονομίας και περιμένουμε αυτά τα εκατομμύρια των τουριστών που ακούμε συχνά από επίσημα χείλη. Αναλογίστηκε όμως κανείς πώς θα εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς τους φιλοξενούμενους για να γίνουν π.χ. τα 30 εκατ. τουρίστες 35 εκατ. μετά από μερικά χρόνια;

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρώτος από αριστερά, μαζί με άλλα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, σε εκδήλωση στην πρόσφατη HORECA. Το μικρόφωνο κρατά και παρουσιάζει ο Πρόεδρος Τάσος Πρωτοψάλτης.

 

Πως αντιμετωπίζετε τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια που απειλούν τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων; Εσείς ως κλάδος εδώ και χρόνια αντιμετωπίζατε αυξήσεις…

Είναι ακριβώς έτσι: εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε συνεχείς αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες κι έχουμε απορροφήσει πολλές φορές τις αυξήσεις αυτές για να μην μεταφερθούν στον τελικό καταναλωτή. Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να συνεχιστεί κι είναι ακόμα πιο δύσκολο στις μικρές κοινωνίες. Σε αυτές τις περιορισμένες αγορές, όπως η Νάξος, όπου οι πελάτες σου είναι περιορισμένοι και αριθμητικά αλλά και χρονικά, τέτοιες αυξήσεις σημαίνουν αμέσως μείωση της δουλειάς. Δεν είμαστε Αθήνα, όπου οι εστιάτορες π.χ. του Περιστερίου μπορούν να διεκδικήσουν και πελάτες από το Μαρούσι ή κάπου αλλού. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, οι αυξήσεις είναι συνεχείς και οι επαγγελματίες των νησιών δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Στην παρουσίασή σας είπατε σε κάποια στιγμή: «Όχι άλλο σνίτσελ, στα ελληνικά εστιατόρια». Με τι θα το αντικαταστήσουμε λοιπόν;

Όχι σνίτσελ, ασφαλώς! Ευτυχώς, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και στη γαστρονομία και οι τουρίστες που καταφτάνουν στη χώρα μας βλέπουν πλέον τα πράγματα διαφορετικά. Θα έχετε παρατηρήσει οτι ανθεί ο ‘γαστρονομικός τουρισμός’. Θέλουν να γνωρίσουν προϊόντα, θέλουν να μιλήσουν με παραγωγούς, θέλουν να μαγειρέψουν. Οι ξένοι, μάς φέρνουν το μήνυμα πως θέλουν να γνωρίσουν και να γευτούν τα φαγητά μας- όχι τα φαγητά τους. Είναι κρίμα να τους προσφέρουμε εμείς τα δικά τους φαγητά, αυτά που εμείς απολαμβάνουμε στις χώρες τους. Ας δοκιμάσουμε τη μελιτζάνα ή την φάβα λοιπόν!


Δημήτρης Ευαγγέλου Παπαδόπουλος

  • Γεννήθηκε στη Νάξο το 1965. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, σε ηλικία 16 ετών αρχίζει την επαγγελματική του ενασχόληση στο οικογενειακό εστιατόριο ‘Συμπόσιο’, όπου παίρνει τα πρώτα μαθήματα μαγειρικής από μεγάλους σεφ της εποχής. Δύο χρόνια μετά φεύγει από τη Νάξο για να πάει στην Αθήνα.
  • Εκεί, στο ζαχαροπλαστείο Dolce’ του Κολωνακίου, μαθαίνει τη ζαχαροπλαστική, με την οποία θα ασχοληθεί μετέπειτα επαγγελματικά μαζί με τη μαγειρική, δημιουργώντας μαζί με τον αδελφό του Γιάννη το ζαχαροπλαστείο ‘Ραντεβού’, το εστιατόριο ‘Παλατίνο’ εργαζόμενος ως Σεφ.
  • Το 1990 βραβεύτηκε στην τουριστική έκθεση ‘Φιλοξενία’ της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου. Το 2000 αναλαμβάνει να στήσει και να εργαστεί στο εστιατόριο Beer House στη Νάξο. Το 2002 δημιουργείται στην επιχείρηση Ραντεβού οργανωμένο catering με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1.000 ατόμων και ο ίδιος αναλαμβάνει executive chef.
  • Από το 2009 είναι τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και πιστοποιημένος executive chef. Συχνές είναι οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, με σκοπό την προβολή της Ναξιώτικης παραδοσιακής κουζίνας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξερολιθιές της γεύσης» που παρουσιάζει την παράδοση και τη γαστρονομία της Νάξου. Λατρεύει την ελληνική κουζίνα και προσπαθεί να αξιοποιεί τα μοναδικά προϊόντα από τις διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Ζει μόνιμα στη Νάξο.
You might also like