Σύστημα Συσκευασίας Halopack
Το πλέον αναγνωρισμένο κορυφαίο χάρτινο σκεύος ήρθε στην Ελλάδα
Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό παρατηρείται αλλαγή της διεθνούς νομοθεσίας, όσο και μεταστροφή της συνείδησης της κοινής γνώμης προς υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ λαμβάνει χώρα ένας αγώνας εύρεσης εναλλακτικών, οικολογικών υλικών συσκευασίας τροφίμων.
Άρθρο του Σωτήρη Αγγελόπουλου*
Σύστημα κι όχι σκεύος
Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται το Σύστημα Συσκευασίας Halopack. Πρόκειται για το πρώτο και πιο αναγνωρισμένο παγκοσμίως χάρτινο σκεύος με φραγή αερίων που δημιουργήθηκε ποτέ και το αντίστοιχο φιλμ σφράγισης που το συνοδεύει. Δεν είναι μία μελλοντική επανάσταση αλλά μία πραγματική, χειροπιαστή λύση για τη βιοτεχνία και βιομηχανία του τροφίμου. Το Σύστημα Halopack ξεκίνησε το 2011 με την πρώτη παγκόσμια πατέντα. Πλέον, μετά από έξι διεθνώς κατοχυρωμένες πατέντες, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια σκεύη, έχει φτάσει τα 13 εργοστάσια παραγωγής και έχει μπει στα μεγαλύτερα supermarket του πλανήτη.
Αποτελεί προϊόν έρευνας της μεγαλύτερης παραγωγού εταιρείας υλικών συσκευασίας στον κόσμο, της Amcor, με 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο αποκλειστικά στη συσκευασία το 2021. Γίνεται λόγος για το Σύστημα Halopack, όχι απλά για το σκεύος, καθώς το φιλμ σφράγισης πάει πάντοτε «πακέτο» με το σκεύος, για να είναι εγγυημένη η στεγανότητα κι η συνολική ποιότητα της τελικής συσκευασίας.
Τεχνικά πλεονεκτήματα
Το σκεύος Halopack είναι το κορυφαίο χάρτινο σκεύος κατάλληλο για τροποποιημένη ατμόσφαιρα αερίων (MAP), η οποία αυξάνει τη διάρκεια ζωής (διατηρησιμότητα) του τροφίμου, στον κόσμο. Διαθέτει τα εξής τεχνικά πλεονεκτήματα:
- Έως 90% λιγότερο πλαστικό ανά σκεύος.
- Χαρτόνι από έως και 90% ανακυκλωμένη ά ύλη.
- Η επικάλυψη που προσδίδει τη φραγή αερίων έχει εφαρμοσθεί χωρίς κόλλες και διαλύτες, σε αντίθεση με άλλα είδη συσκευασίας από χαρτί με επίστρωση, που δεν ανακυκλώνονται.
- Μετά την τελική χρήση, η επίστρωση διαχωρίζεται εύκολα από το χαρτόνι κι έτσι χαρτόνι και επικάλυψη παίρνουν χωριστούς δρόμους προς σωστή ανακύκλωση. Δηλαδή zero waste, απόλυτη ανακύκλωση.
- Όλοι οι γνωστοί μεγάλοι κατασκευαστές κλειστικών μηχανών (tray sealing machines), γνωρίζουν το σύστημα Halopack και μπορούν να διαμορφώσουν τις μηχανές τους ώστε να είναι συμβατές με αυτό.
Χαρακτηριστικά του Συστήματος
Ταυτόχρονα, διαθέτει χαρακτηριστικά όπως:
- Δυνατότητα εκτύπωσης σε όλες τις εσωτερικές & εξωτερικές επιφάνειες από 1 έως 5 χρώματα. Με χρήση eco-friendly μελανιών που δεν αφήνουν ίχνη στο περιβάλλον.
- Αντοχή σε ψύξη, κατάψυξη (-18o C), αναθέρμανση σε μικροκύματα (έως 2h 100o C).
- Δυνατότητα και για skin pack.
- Δυνατότητα, κατά περίπτωση, για dual ovenable έκδοση (κατάλληλη για αναθέρμανση σε μικροκύματα και συμβατικό φούρνο με αέρα, έως 2h 220o C).
- Δυνατότητα να φέρουν ειδική επίστρωση εξωτερικά (machine coating) για την αποφυγή λερωμάτων, «δακτυλιών», λεκέδων, σε περίπτωση επαφής με λίπη και λάδια κατά τη συσκευασία του τροφίμου.
- Δυνατότητα κατασκευής custom μεγέθους (διαστάσεων).
Δοκιμασμένη λύση
Η επιτυχία του Συστήματος Συσκευασίας Halopack βασίζεται στο τρίπτυχο: Οικολογία – Διατηρησιμότητα – Βιομηχανική Απόδοση. Είναι μια λύση χρόνια δοκιμασμένη και οι παθογένειες της πρωτοτυπίας έχουν εξαλειφθεί. Απόδειξη αυτού: η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη από προμηθευτές συσκευασμένων τροφίμων, όπως νωπό κρέας και πουλερικά, σαλάτες, έτοιμο γεύμα κ.ά. σε εταιρείες όπως: Lidl Europe, Aldi, Carrefour, Marks and Spencer, Unilever, κ.λπ.
Οι παγκόσμιες αγορές ήδη κινούνται σε τροχιά Halopack και υπακούν τη συστηματοποιημένη μορφή που κάνει την ποιότητα του προϊόντος και την premium εμφάνισή του αδιαπραγμάτευτη, καθώς:
- Πλεονεκτεί του πλαστικού: δυνατότητα εκτύπωσης επί του σκεύους, άρα αποφεύγονται τα επιπλέον κόστη των χάρτινων μανικιών (sleeves), τα εργατικά τοποθέτησης και τα logistics αυτών.
- Βασισμένο στον σεβασμό στο περιβάλλον και ταυτόχρονα τη δυνατότητα τροποποιημένης ατμόσφαιρας – διατηρησιμότητα και την ξεχωριστή αισθητική, το Σύστημα Halopack ξεχωρίζει, κερδίζοντας τη μάχη του ραφιού, αποδίδοντας premium εμφάνιση και υπεραξία στη συσκευασία του τροφίμου. Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα και τη βιομηχανοποιημένη οικολογία άνοιξε ήδη και στην Ελλάδα.
Σωτήρης Αγγελόπουλος είναι M.Sc. Chemical Engineer κι εργάζεται στο Project Development Department στην εταιρία Kapelis Packaging.