Ρομποτικά εστιατόρια προ των πυλών

Νέο εστιατόριο στο Σαν Φρανσίσκο από την Mezli

Η εταιρία Mezli, η οποία κατασκευάζει ρομποτικά εστιατόρια  τα οποία λειτουργούν μέσα με εμπορευματοκιβώτια, εγκαινίασε το πρώτο της εστιατόριο, την Κυριακή, 28 Αυγούστου, στο Σαν Φρανσίσκο. Το εστιατόριο βρίσκεται σε βιομηχανικό χώρο όπου λειτουργούν εταιρίες logistics στην παραλιακή περιοχή Mission Bay και  θα λειτουργεί Παρασκευή έως Κυριακή.

 

Η εταιρεία Mezli είναι μια αμερικανική startup η οποία δημιουργήθηκε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του φημισμένου Πανεπιστημίου Στάνφορντ, τους Alex Kolchinski, Alex Gruebele και Maxwell Perham. Οι τρεις τους δημιούργησαν το ρομποτικό εστιατόριο, το δοκίμασαν σε μια αποθήκη και σήμερα είναι έτοιμοι να το λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες.

Το εστιατόριο λειτουργεί ως ένα τεράστιο  ψυγείο (και φούρνος μικροκυμάτων ταυτόχρονα…) το οποίο περιέχει προετοιμασμένα και προμαγειρεμένα πιάτα που παρασκευάζονται από ανθρώπους σε μια κεντρική κουζίνα.

Μόλις οι πελάτες παραγγείλουν, έξω από το κοντέινερ, μέσω μιας οθόνης αφής (αλλά κι από εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα), τα γεύματα θερμαίνονται και επιστρώνονται, προστίθενται γαρνιτούρες και τέλος εμφανίζονται σε ντουλάπια στο ένα άκρο του ρομποτικού καταστήματος Mezli για παραλαβή από τον πελάτη. Σύμφωνα με τον Kolchinski, το σύστημα Mezli είναι σε θέση να προσφέρει έως και 75 γεύματα την ώρα.

Λεμονάτο κοτόπουλο με σάλτσα Za’atar στα 9,49 δολάρια, στο ρομποτικό Mezli.

 

Η ομάδα του Mezli ( την οποία συμπληρώνουν μηχανικοί, υπεύθυνοι για την Παρασκευή των γευμάτων κ.ά.) θεωρεί ότι αυτό είναι το πρώτο πλήρως αυτόνομο ρομποτικό εστιατόριο στον κόσμο που σερβίρει ένα φρέσκο και προσαρμοσμένο μενού. Μάλιστα το μενού περιλαμβάνει σύνθετα πιάτα πολλών ειδών μεσογειακής κουζίνας, όπως φαλάφελ.

Αξίζει να αναφέρουμε οτι στις ΗΠΑ λειτουργούν ήδη ρομποτικά μηχανήματα τα οποία προσφέρουν πίτσα κι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πανεπιστήμια, αεροδρόμια κι άλλους κοινόχρηστους χώρους.


Διαβάστε σχετικά: Piestro: Αυτοματοποιημένη Παραγωγή Πίτσας

You might also like