Επιτυχές το EU RICE FESTIVAL στην ΔΕΘ 2022

Εκδήλωση για την πρωτοβουλία ""Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον

Εντυπωσιακές γευστικές αναμνήσεις και μεγάλη ικανοποίηση σε όσους συμμετείχαν, άφησε το EU RICE FESTIVAL, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μεταξύ των περιπτέρων 10 και 13, εντός της 86ης ΔΕΘ.

 

Η σειρά εκδηλώσεων «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU RICE, διοργανώνονται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια) και με σύνθημα  “Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον”.

Μεγάλη η ανταπόκριση και θετικά τα μηνύματα του κόσμου από τη γνωριμία με το ελληνικό ευρωπαϊκό ρύζι.  Σημαντική και η εκτενής ενημέρωση από τους εκπροσώπους των φορέων για τη δυναμική, τη βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειάς του ρυζιού στη χώρα, την ασφάλεια του τροφίμου, που καλλιεργείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τη στρατηγική του προγράμματος να καθιερωθούν τα γεμιστά ως το ελληνικό εθνικό πιάτο με ρύζι και φυσικά η γνωριμία με όλους τους διακεκριμένους σεφ, που συμμετείχαν σε αυτό το πλούσιο σε γεύσεις διήμερο.

Ξεχωριστή και η παρουσία της Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνας Νικολάου και του διακεκριμένου Ισπανού Chef, Ruben Fenollar, που μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια.

 

Ποιοι μαγείρεψαν και τι

Δοκιμάσαμε συνολικά 12 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές με ρύζι:

  • Ρυζόγαλο με σαλτσα καφέ και καραμελωμενα ποπκορν, από τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο του “Canteen”.
  • Ντολμαδάκι Μυδοπίλαφο, από τον Δημήτρη Σταχτάρη του “Τριζόνι”.
  • Paella με θαλασσινά, από τον Ισπανό Chef Ruben Fenollar.
  • Πικάντικο ρύζι με κιμά, από την Chef Ambassador Ντίνα Νικολάου.
  • Ριζότο με καβουρόψιχα, από τον Στέλιο Καντζούρα της“Μυσιρλού”.
  • Ρυζόγαλο Vegan, από την Chef Ambassador Ντίνα Νικολάου.
  • Vegeterian risotto κολοκυθάκι γεμιστό αυγολέμονο, από τον Παύλο Ντάφη της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.
  • Paella Valenciana, από τον Ισπανό Chef Ruben Fenollar.
  • Ζουμερό πιλάφι με μελιτζάνα, σύκο και παλαιωμένη γραβιέρα, από την Σμαράγδα Μακρή της “Marmita”.
  • Τηγανητό ρύζι με καβουρμά και λαχανικά εποχής, από τον Γιάννη Κατσαντώνη του “Αργοφαγείο”.
  • Παρασοδιακό‘Πλιάφ’ από το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας-Χορευτικό ΚΠΟΔ.
  • Εκμέκ Ρυζόγαλο με rice cracker μαστίχας από τον Γιάννη Γιαννακάρα του “Μασσαλία”.

 

 

Την παρουσίαση του Φεστιβάλ έκανε ο γνωστός παρουσιαστής Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος έδωσε τη δική του νότα ζωντάνιας στην εκδήλωση.  Κατά τη διάρκεια του διημέρου με την παρουσία τους τίμησαν οι Χρήστος Τσιχήτας – Πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος – Γενικός Διευθυντής ΕΑΣΘ, Λεωνίδας Κουϊμτζής – Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ), Βασίλης Κουκουρίκης – Πρόεδρος B’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, καθώς και εκπρόσωπος μονάδας επεξεργασίας ρυζιού από τη Λαμία.

Του Φεστιβάλ προηγήθηκε ένα διήμερο Fam Trip δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους ορυζώνες στη Χαλάστρα, ορυζόμυλους, να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους της ΕΑΣΘ και ορυζοπαραγωγούς και να γευθούν τοπικές νοστιμιές σε εστιατόρια της περιοχής.

Ο εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ChefStories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).

You might also like