Ευρωπαϊκό ρύζι: Σε νέες συνθήκες η παραγωγή και η χρήση

Εκδήλωση από τον σχετικό ευρωπαϊκό φορέα EU RICE

Εκδήλωση ενημέρωσης του Τύπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Τhe Μet”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, το οποίο υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

 

Στην εκδήλωση, ενημερώθηκε το κοινό για τη βιώσιμη πτυχή, τη σημασία και τη θετική επίδραση της καλλιέργειας του ρυζιού στις περιοχές που καλλιεργείται, αλλά και για το προϊόν που παράγεται στην Ευρώπη, το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές, αφού τηρούνται οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αγροτική παραγωγή.

Ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) Χρήστος Τσιχήτας και Κώστας Γιαννόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας NOVACERT, που έχει αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος, Θανάσης Ταμπαρόπουλος και η Διευθύντρια προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης της NOVACERT Μαρία Ναλμπάντη παρουσίασαν τις σημαντικές πτυχές της καλλιέργειας του ρυζιού για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία των περιοχών, αναφέρθηκαν στην κλιματική αλλαγή, στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι φορείς στον τομέα των εξαγωγών να ανακτήσουν χαμένες, αλλά και να ανοίξουν νέες αγορές, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην υψηλή ποιότητα του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού.

Ο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθιας  Santos Ruiz Alvarez, σε ζωντανή online σύνδεση, έκανε τη δική του παρουσίαση για την καλλιέργεια του ρυζιού στην περιοχή της Αλμπουφέρα, στη Βαλένθια της Ισπανίας.


Παρούσα στο πάνελ των ομιλητών ήταν και η Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα,  Ντίνα Νικολάου, που παρουσίασε τις δράσεις που έγιναν το 2021, ενώ ανέλυσε τη στρατηγική και το σκεπτικό της επιλογής των γεμιστών (λαχανικών, ψαρικών και κρεάτων) ως το αντιπροσωπευτικό ελληνικό πιάτο με ρύζι.

Ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (Ε.Δ.Ο.Ρ.Ε.Λ.) Λεωνίδας Κουϊμτζής, αναφέρθηκε στην υψηλή τεχνογνωσία και τις αποδόσεις,που έχουν καταφέρει οι Έλληνες παραγωγοί, ενώ οι κ.κ. Αναστάσιος Πιστιόλας και Γιάννης Αρναουτέλης από το Σύνδεσμο Ορυζομύλων αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι, αν και η ορυζοκαλλιέργεια είναι μια παραγωγή με παρόν και μέλλον, είναι σημαντικό να αποκτήσει το ρύζι ταυτότητα, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο επερχόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, που θα βοηθήσει στη βελτίωση των υποδομών και την εξοικονόμηση ενέργειας.  Στην κατάμεστη αίθουσα, οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές σχετικά με το ρύζι και την καλλιέργειά του.

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου ακολούθησε δείπνο στο εντυπωσιακό Roof Garden του ξενοδοχείου, με μεγάλη ποικιλία αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων μαγειρεμένων με ρύζι. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και την αυθεντική paella της Βαλένθια, μαγειρεμένη από τον φιλοξενούμενο Ισπανό Chef Ruben Fenollar.

Ο εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr), η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).


Περισσότερες πληροφορίες: https://sustainablerice.eu/

You might also like