Έρχεται η 7η «Οργανοληπτική Αξιολόγηση Προϊόντων Κρέατος»

Σάββατο 12 Νοεμβρίου, την 1η ημέρα της έκθεσης MDF EXPO, μεταξύ 11:00 με 14:00

Η διοργάνωση της «MDF EXPO» για το 2022, προγραμματίζει την πραγματοποίηση της 7ης «Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελληνικών Προϊόντων με βάση το Κρέας και Ελληνικών Κρεατοσκευασμάτων», του περιοδικού Meat Place. Εκδήλωση που θα λάβει χώρα, στο STAGE 3 – HALL 2 του Metropolitan Expo, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (1η ημέρα της έκθεσης), μεταξύ 11:00 με 14:00.

 

Στόχος της καθιερωμένης αξιολόγησης ελληνικών προϊόντων με βάση το κρέας που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της 7ης έκθεσης «MEAT & GRILL DAYS», είναι η ανάδειξη του γευστικού πλούτου των εγχώριων αλλαντικών και κρεατοσκεασμάτων, η προβολή των Ελλήνων παραγωγών, καθώς φυσικά και η προώθηση των προϊόντων τους, τόσο στην ελληνική, όσο και στην ξένη αγορά.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής φέτος, θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ειδική εκπαίδευση που θα λάβουν οι εμπειρογνώμονες δοκιμαστές της επιστημονικής επιτροπής που θα κληθούν ν’ αξιολογήσουν τα προϊόντα, τα οποία δεν θα διαγωνιστούν μεταξύ τους, αλλά κάθε ένα ξεχωριστά, χωρίς να συγκρίνεται με τα υπόλοιπα της κατηγορίας του. Η διαδικασία διεξαγωγής θα είναι πιστοποιημένη, ώστε σ’ όλα τα στάδια της να υπάρχει αποδεδειγμένα το αδιάβλητο.

Η «Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελληνικών Προϊόντων με βάση το Κρέας και Ελληνικών Κρεατοσκευασμάτων», η οποία αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της διοργανώτριας εταιρείας της έκθεσης O.MIND CREATIVES, με τη συμβολή των επαγγελματικών φορέων, έχει προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στους Έλληνες παραγωγούς προϊόντων κρέατος, τόσο με τις διακρίσεις που έχουν λάβει από τις προηγούμενες διοργανώσεις, όσο κι από τις επισημάνσεις που τους έχουν κάνει οι εξεταστές στα προϊόντα τους, προκειμένου αυτά να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητά τους.


Α- Προϊόντα με βάση το κρέας (Προϊόντα αλλαντοποιίας)

Α1 Προϊόντα θερμικής επεξεργασίας

Α1α Προϊόντα θερμικής επεξεργασίας από τεμάχια κρέατος

Ενδεικτικά προϊόντα: Βραστό χοιρομέρι ή ζαμπόν (ham), βραστή ωμοπλάτη (σπάλα), βραστό και καπνιστό νουά και φιλέτο, μπέικον, φιλέτο ή στήθος γαλοπούλας και κοτόπουλο βραστό ή βραστό-καπνιστό, μορφοποιημένα προϊόντα από τεμάχια κρέατος (μορφοποιημένο ζαμπόν, μορφοποιημένη σπάλα, μορφοποιημένο μπέικον ή μπέικον φόρμας, μορφοποιημένο στήθος γαλοπούλα ή κοτόπουλο, κ.λπ.).

Α1β Προϊόντα θερμικής επεξεργασίας από τεμαχισμένο (σύγκοπτο) κρέας

Ενδεικτικά προϊόντα: Λουκάνικα Φρανκφούρτης, πάριζα, παριζάκι, μορταδέλες, φιλέτο, πικ-νικ, ζαμπονέλλο, κ.λπ.

Α2 Προϊόντα ζύμωσης και ωρίμανσης

Α2α Προϊόντα ζύμωσης – ωρίμανσης από τεμάχια κρέατος

Ενδεικτικά προϊόντα: Χοιρομέρι (ζαμπόν) ωρίμανσης (π.χ. χοιρομέρι Πάρμας, καπνιστό χοιρομέρι), αυτοτελή τεμάχια κρέατος ζύμωσης – ωρίμανσης.

Α2β Προϊόντα ζύμωσης – ωρίμανσης από τεμαχισμένο (σύγκοπτο) κρέας

Ενδεικτικά προϊόντα: Αλλαντικά αέρος διατμητά, σουτζούκια και παρεμφερή προϊόντα, επαλειφόμενα αλλαντικά ζύμωσης – ωρίμανσης.

Α3 Προϊόντα μερικής ζύμωσης (ημίξηρα)

Ενδεικτικά προϊόντα: Σαλάμι μπύρας, διάφορα λουκάνικα που ως βασικό χαρακτηριστικό έχουν την απουσία λεπτοτεμαχισμένης κρεατόπαστας.

Κατηγορίες προϊόντων που μπορούν να ενταχθούν στην αξιολόγηση

Β- Παρασκευάσματα κρέατος

Β1 Παρασκευάσματα από τεμάχια κρέατος

Προϊόντα που παράγονται από τεμάχια κρέατος σε αυτοτελή κατάσταση (σνίτσελ) ή τοποθετημένα με ειδικό για το είδος του προϊόντος τρόπο (γύρος, σουβλάκι). Το κρέας αυτό μπορεί και επιτρέπεται να υποβάλλεται σε καρύκευση.

Ενδεικτικά προϊόντα: Γύρος, σουβλάκι, σνίτσελ, κοκορέτσι, γαρδούμπα κ.λπ.

*Ο Γύρος πρέπει να είναι σε προψημένη/κατεψυγμένη μορφή, ώστε να χρειάζεται λίγα λεπτά ψήσιμο.

(Δεν θα γίνεται δεκτός για την αξιολόγηση γύρος για να ψηθεί σε γυριέρα)

Β2 Παρασκευάσματα από σύγκοπτο κρέας

Ενδεικτικά προϊόντα: Μπιφτέκι, σουτζουκάκι, κεμπάπ, ντονέρ, σεφταλιά.

Β3 Μορφοποιημένα παρασκευάσματα κρέατος

Ενδεικτικά προϊόντα: Μορφοποιημένο σνίτσελ, μορφοποιημένο στήθος κοτόπουλο, κοτομπουκιές.

*Δεκτά στην αξιολόγηση γίνονται μόνο τα προϊόντα που χρειάζονται έως 30 λεπτά ψήσιμο.

Γ- Λουκάνικα χωριάτικα

Γ1 Θερμικής επεξεργασίας

Γ2 Ωρίμανσης

Γ3 Νωπά

Δ- Παραδοσιακά προϊόντα

Δ1 Ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης

Δ2 Σουτζούκια

Δ3 Σαλάμι αέρος Λευκάδας

Δ4 Παστουρμάς

Δ5 Καβουρμάς

Δ6 Σύγκλινο Μάνης

Δ7 Απάκι

Δ8 Νούμπουλο Κέρκυρας

Δ9 Λούντζα μυκονιάτικη

Δ10 Πηκτή

Χρήσιμες συμβουλές

  • Τα προϊόντα που χρειάζονται ψήσιμο, θα ψήνονται από επαγγελματίες ψήστες, βάσει έγγραφων οδηγιών ψησίματος που υποχρεωτικά θα έχουν προσκομίσει οι εταιρείες. Τα μέσα ψησίματος θα είναι βραστήρες και φούρνοι της εταιρείας Rational.
  • Δεκτά στην αξιολόγηση γίνονται μόνο τα προϊόντα που χρειάζονται έως 30 λεπτά ψήσιμο. Όλα τα άλλα θ’ απορρίπτονται από τη διαδικασία αξιολόγησης, λόγω της δυσκολίας που προκαλεί στην ροή του διαγωνισμού το πολύωρο ψήσιμο των δειγμάτων.
  • Τα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψήσιμο (αλλαντικά, μπέικον κ.ά.) θα δίνονται στους κριτές απευθείας για κοπή και αξιολόγηση.
  • Σε περίπτωση που έχετε απορία εάν κάποιο από τα προϊόντα σας μπορεί να λάβει μέρος στην αξιολόγηση, παρακαλούμε ν’ απευθυνθείτε στον διοργανωτή.
You might also like