Έντυπο φυλλάδιο και προώθηση καταστημάτων

Ζούμε την εποχή της εικόνας, της οθόνης και φυσικά της τεχνολογίας. Η μείωση στην παραγωγή και την εκτύπωση εντύπων είναι σημαντική την τελευταία δεκαετία κι είναι φυσικά αποτέλεσμα της διαδικασίας ‘ψηφιοποίησης’ όλων των διαδικασιών που περιβάλλουν τόσο τους ιδιωτικούς όσο και τους επαγγελματικούς χώρους. Ο κλάδος της παραγγελιοληψίας και της διανομής ανέκαθεν βασιζόταν στην εκτύπωση και διανομή των μενού των καταστημάτων προς διαφήμιση και διευκόλυνση των καταναλωτών για παραγγελία.
Κείμενο: Δημήτρης Κουνδουράκης/ theloSouvlakia.gr.

 

Η νέα εποχή των media

Με την έλευση των κοινωνικών δικτύων, των online πλατφορμών, των smartphone εφαρμογών και των ιδιόκτητων ιστοσελίδων οι ποσότητες φυλλαδίων μειώθηκαν κατά το ήμισυ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σταμάτησαν για πολύ μεγάλο διάστημα. Τελικά αξίζει τον κόπο στις μέρες να χρησιμοποιεί φυλλάδιο ένα κατάστημα εστίασης;

Η απάντηση είναι εύκολη – και ασφαλώς θετική- σε περίπτωση που κάποιο εστιατόριο δεν έχει site και δεν συνεργάζεται με κάποια πλατφόρμα. Επιπρόσθετα αν δεν υπάρχει η γνώση ή η διάθεση πρόσληψης κάποιου ατόμου να αναλάβει τα παραπάνω τότε η εκτύπωση – διανομή φυλλαδίου κρίνεται επιτακτική.

Ας δούμε όμως την ενδιαφέρουσα περίπτωση της μεγάλης πλειοψηφίας των καταστημάτων που έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία σε όλες τις εκφάνσεις της. Κάποιοι εξ’ αυτών θεωρούν ότι είναι πέταμα χρημάτων, κάποιοι όμως τα θεωρούν σημαντικά.

Πρώτο πλεονέκτημα: Είναι ένας επιπλέον τρόπος προβολής και προσέγγισης των πελατών μέσω οργανωμένης διανομής.  Αδιαμφισβήτητα όσες περισσότερες φορές δει κάποιος μια επιχείρηση τόσο καλύτερα αποτυπώνεται στο υποσυνείδητό του. Επιπρόσθετα μην ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχει κόσμος που δεν θέλει, δεν ξέρει ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα online μέσα για παραγγελία. Σε αυτή την περίπτωση το φυλλάδιο είναι ιδανικό και άκρως εξυπηρετικό.

Επίσης ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύναμη που έχει μια μεγάλη εικόνα, ειδικά αν μιλάμε για φαγητό. Άλλο πράγμα να βλέπεις μια πίτσα ή δύο τυλιχτά σαν εξώφυλλο ενός φυλλαδίου και άλλο σε μια φωτογραφία ανάλυσης 10×10 pixels σε ένα κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον όταν είναι απαραίτητη η πλήρης θέαση των επιλογών ενός πελάτη τότε το ανάπτυγμα ενός φυλλαδίου είναι πολύ πιο ξεκούραστο από την ‘πάνω- κάτω’ κύλιση της οθόνης του κινητού.

Χρήσεις του φυλλαδίου

Ας δούμε όμως και μια ακόμα έξυπνη χρήση του φυλλαδίου. Πολλά καταστήματα δεν χρησιμοποιούν τα έντυπά τους για διανομή σε υποψηφίους πελάτες, αλλά σε αυτούς που πρόκειται να παραδώσουν εκείνη τη στιγμή παραγγελία. Μέσα στην τσάντα της παραγγελίας ή στα χέρια του πελάτη τη στιγμή της παράδοσης. Έτσι το φυλλάδιο ‘μπαίνει’ μέσα στο σπίτι, δίνεται σε κάποιον που τον αφορά και δεν πετιέται στα σκαλιά και μετά στα σκουπίδια.

Τέλος, το φυλλάδιο είναι εξίσου σημαντικό στην περίπτωση που το κατάστημα βρίσκεται σε ‘πέρασμα’ που το βλέπει πολύς κόσμος. Ο περαστικός που ενδιαφέρεται μπορεί εύκολα να πάρει ένα φυλλάδιο που είτε θα του γνωστοποιήσει το κατάστημα είτε θα του ανανεώσει το ενδιαφέρον για μια επόμενη παραγγελία.

Σαφέστατα κάθε κατάστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει ή όχι τα φυλλάδια για την προβολή του. Το κρίσιμο εδώ όμως είναι αν όντως αποφασίσει να εκτυπώσει τότε θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο, ευκολοδιάβαστο, άρτιο φωτογραφικά και χωρίς λάθη έντυπο. Η εκτύπωση σε χαρτί φιλικό προς το περιβάλλον είναι κάτι που εκτιμάται πάντα.

You might also like