Ελληνικές και αλβανικές συνταγές μαγειρικής με τυριά

Από τους Νικόλαο Πολύζο (σεφ) και Dhurata Thanasi Daneri (συγγραφέα- λαογράφο)

Ο επιστημονικός φορέας Argjiro δημιούργησε πρόσφατα ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής με βάση το τυρί – στα ελληνικά, τα αλβανικά και τα αγγλικά- βιβλίο το οποίο παρουσιάζει τις πλούσιες γεύσεις της διασυνοριακής περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Υλοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό έργο CheeseCulT στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA II CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Εθνικά Ταμεία Ελλάδας και Αλβανίας.

 

Το JOINT CHEESE COOKBOOK είναι μια πρωτότυπη διασυνοριακή και διαπολιτισμική έκδοση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και περιλαμβάνει  58 συνταγές από τις δύο χώρες, 28 ελληνικές και 30 αλβανικές. Οι πρωτότυπες συνταγές αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό περιοχών όπως η Άρτα, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία στην Ελλάδα και το Αργυρόκαστρο, η Πρεμετή και το Τεπελένι στην Αλβανία.

Τα παραδοσιακά φαγητά και ο τρόπος μαγειρέματός τους θεωρούνται όλο και περισσότερο ως μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας των σύγχρονων κρατών. Η γευσιγνωσία της εθνικής κουζίνας και των σπέσιαλ πιάτων είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς  τρόπους για να εξερευνήσει κανείς  τη μαγειρική στις δύο προαναφερόμενες χώρες. Έτσι, στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται μοναδικές συνταγές με βάση τα ιδιαίτερα, ονομαστά, τοπικά τυριά και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Στη διαδρομή αυτή του ‘Δρόμου του Τυριού’ η συντακτική ομάδα προσπάθησε να συλλέξει και να διατηρήσει τις γεύσεις και τις παραδόσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Η έκδοση αυτή στοχεύει να αποτελέσει εργαλείο προβολής του γαστρονομικού δυναμικού, ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού της περιοχής του έργου κάνοντάς την παράλληλα γνωστή στο ευρύτερο κοινό.


Το βιβλίο JOINT CHEESE COOKBOOK είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας του φορέα Αrgjiro με το Τμήμα Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Eqrem Çabej του Αργυροκάστρου, τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα και τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συνταγές υλοποιήθηκαν από τον μάγειρα Νικόλαο Πολύζο και την Dhurata Thanasi Daneri, συντάκτρια και φωτογράφο αλβανικών συνταγών αλλά κι ερευνήτρια του βαλκανικού γαστρονομικού πολιτισμού. Οι συνταγές χωρίζονται σε δύο ενότητες, ελληνικές κι αλβανικές και κάθε μια ενότητα διαιρείται σε  κατηγορίες: α) πρώτα πιάτα, β) σπέσιαλ πιάτα και γ) επιδόρπια.

Όπως είναι φυσικό για τον Έλληνα αναγνώστη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλβανικές συνταγές όπως η  πίτα ‘Φλι’ από το Τελεπένι  (είδος τυρόπιτας ταψιού), το κοκοντάσε (μπουκίτσες ψωμιού με τριμμένο τυρί κι ελαιόλαδο που προσφέρεται ως απογευματινό κολατσιό),   το μπουκβάλ (σιροπιαστό επιδόρπιο με βάση το φρυγανισμένο ψωμί), αρνί με ‘οσά’ (είδος τραχανά που παρασκευάζεται το καλοκαίρι για να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα, με την ανάμειξη και ζύμωση αλευριού με γιαούρτι ή πρόβειο γάλα) και σαπκάτ με αγριόχορτα (όπου σαπκάτ είναι ένα είδος μαμαλίγκας, κάτι σαν την ιταλική πολέντα, που φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο ως χυλός, ψήνεται στον φούρνο και συνοδεύει ψαρικά ή κρεατικά).

JOINT CHEESE COOKBOOK: 

Νικόλαος Πολύζος και Dhurata Thanasi Daneri

Έκδοση: Argjiro

Επιμέλεια: Ομάδα Έργου CheeseCulT

Σελ. 100

Μετάφραση: Εριφύλη Μπερμπέρη

Έκδοση: 2022

You might also like