EURICE: Σεμινάριο μαγειρικής Hands-on

Στο Μαθήματα Μαγειρικής- Culinary & Cookery Club με ευρωπαϊκό ρύζι

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» διοργανώθηκε Hands-on σεμινάριο μαγειρικής στην Αθήνα για επαγγελματίες chef, εκπροσώπους φορέων, μέσων και επιχειρηματίες εστιάτορες στον φιλόξενο και άριστα εξοπλισμένο χώρο Μαθήματα Μαγειρικής Culinary & Cookery Club.

 

Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιότοπων, την αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του.

Οι Chef-instructors Σωτήρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Ζωγράφος προετοιμάζουν τις παρασκευές.

 

Οι παριστάμενοι  ενημερώθηκαν ακόμη για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.

Στο Μαθήματα Μαγειρικής Culinary & Cookery Club οι Chef-instructors Σωτήρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Ζωγράφος παρουσίασαν και εκτέλεσαν 4 ιδιαίτερα δημιουργικές και νόστιμες συνταγές, αξιοποιώντας το μεσόσπερμο ελληνικό ρύζι.  Οι συνταγές ήταν:

  • Γεμιστά κρεμμύδια με πιλάφι, κρόκο Κοζάνης, άγρια μανιτάρια και μεδούλι
  • Ρυζοκεφτέδες με θαλασσινά, αυγοτάραχο, βότανα και σος οστρακόδερμων
  • Γιουβαρλάκια ρυζιού με κόκορα, λαχανικά, ελιές καλαμών, λιαστή ντομάτα και σος λεμονιού και εστραγκόν
  • Μήλα ψητά, γεμιστά με παγωτό ρυζιού και μαντολάτο ξηρών καρπών
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος EURICE στην Αθήνα.

 

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε όλους τους παριστάμενους, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συζητήθηκε και παρουσιάστηκε η δυναμική της αξιοποίησης μοναδικών ελληνικών πρώτων υλών, η εξέλιξη παραδοσιακών συνταγών,  αλλά και η ιδιαίτερη αξία, η εξαιρετική γεύση και συμπεριφορά του ελληνικού ευρωπαϊκού μεσόσπερμου ρυζιού στη μαγειρική. Η πρωτοτυπία των συνταγών που παρουσιάζονται , το ταλέντο των Chef, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, επιβεβαιώνουν την αξία της ενημέρωσης, που παρέχει το πρόγραμμα EURICE σε εξειδικευμένα και στοχευμένα κοινά.


Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος EURICE είναι η εταιρία NOVACERT, ενώ τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα διοργανώνει η εταιρία Chef Stories.

You might also like