Εύη Κουτελά [ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ]:«Η Ελλάδα θα γίνει σημαντικός τουριστικός πόλος»

Η Εύη Κουτελά, Managing Director της εταιρία ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του εξοπλισμού για την επαγγελματική εστίαση, απαντάει σε ερωτήσεις του Grill Magazine για τον κλάδο και τις πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις της.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ

 

Η ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1976 και δραστηριοποιείται στον κλάδο της μαζικής εστίασης, εισάγοντας αξιόπιστο κι επώνυμο εξοπλισμό από χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και την Κίνα. Στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο διαθέτει, κατά αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά, brands και εργοστάσια με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και κύρος. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στην Καλλιθέα κι εκεί διατηρεί το service και μέρος των αποθηκών της, μηχανήματα και ανταλλακτικά.

Διαθέτει δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα και την εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια μεγάλοι όμιλοι ξενοδοχείων, εστιατορίων, βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων, νοσοκομεία, catering, super markets, cafe και γενικότερα κάθε χώρος εστίασης που επιθυμεί αξιόπιστες λύσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ο Μάνος Κουτελάς και η Εύη Κουτελά στο Μιλάνο, στην HOST, το 2019

 

Grill | Πόσο γρήγορα επέστρεψε ο κλάδος σας στην κανονικότητα μετά την πανδημία;

Εύη Κουτελά | Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lock down, ο τουρισμός και η εστίαση ήταν οι πλέον πληττόμενοι κλάδοι παγκοσμίως. Αργά και σταθερά, όμως, από τις αρχές του 2021,  λαμβάναμε θετικά μηνύματα για τις επόμενες σεζόν και υπήρχε αισιοδοξία.  Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, όμως, δυσκόλεψαν την κατάσταση και προβλημάτισαν τους επιχειρηματίες του κλάδου. Περιμέναμε το 2022 με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς υπήρχε διστακτικότητα στην αγορά νέου εξοπλισμού -κάτι λογικό μετά από δύο χρόνια με ζημιές. Η κάλυψη των υποχρεώσεων από τις συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας ήταν για πολλούς επιχειρηματίες η προτεραιότητά τους εφέτος κι έτσι δεν επένδυσαν όσο αναμενόταν. Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρχει ανοδική πορεία την επόμενη σεζόν, αρκεί να έχουμε γρήγορα θετικές εξελίξεις τόσο στον πόλεμο, όσο και στο ενεργειακό κόστος.

Πώς είδατε τα προγράμματα στήριξης της Πολιτείας; Αξιοποιήσατε κάποια από αυτά;

Τα προγράμματα στήριξης βοήθησαν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του κλάδου και κατ’ επέκταση τους πληττόμενους ΚΑΔ, όπως οι εταιρείες εξοπλισμού εστίασης, να πορευτούν μέσα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. Από το 1976 που ξεκινήσαμε, δεν θυμάμαι άλλη περίοδο που να υπήρξε τόσο συντονισμένη και ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση λύσεων, όπως αυτή της επιστρεπτέας προκαταβολής, της μείωσης του ενοικίου, της χορήγησης χαμηλότοκων ή επιδοτούμενων δανείων ή της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, έτσι κι εμείς αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, διατηρώντας εις το ακέραιο τον αριθμό του προσωπικού της εταιρείας μας. Ήταν μια σημαντική βοήθεια για κάθε επιχείρηση που επλήγη και κατάφερε να αντέξει αυτά τα δύο κρίσιμα χρόνια. Χωρίς αμφιβολία, οι επιλογές μας δεν θα ήταν οι ίδιες αν δεν υπήρχε η στήριξη στον κλάδο μας.

Πόσο βοήθησε το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς;

Αποδείχτηκε ότι η ‘βαριά βιομηχανία’ της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και η  φιλοξενία γενικότερα. Όσο ακμάζουν αυτά συμπαρασύρουν και άλλα επαγγέλματα και κλάδους προς την ανάπτυξη και ευημερία. Έτσι έγινε και τους τελευταίους μήνες. Το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς και η αύξηση της επισκεψιμότητας εφέτος από όλον τον κόσμο βοήθησαν εξαιρετικά στην ανάκαμψη του κλάδου μας. Τα υψηλά επίπεδα πληρότητας που ανακοίνωσαν τα ξενοδοχεία πριν ξεκινήσει η σεζόν έφεραν αέρα αισιοδοξίας που τον είχαμε όλοι ανάγκη. Μπορεί οι επισκέπτες τελικά να ξόδεψαν λιγότερα, αλλά έθεσαν όλον τον μηχανισμό του τουρισμού σε πλήρη λειτουργία ξανά.

 Τι περιμένετε από τον τουρισμό για το επόμενο διάστημα;

Η ολοκλήρωση του έργου στο Ελληνικό όσο και οι αποφάσεις για νέες επενδύσεις από ξένους ομίλους και η ανάπτυξη του real estate σε όλη την Ελλάδα καταδεικνύουν ότι ο τουρισμός θα έχει ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια και η Ελλάδα θα είναι σημαντικός πόλος έλξης. Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε και να προσπαθήσουμε για βελτίωση το 2023…

Το περίπτερο της ΕΚΜΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ στην MDF 2022, τον περασμένο Νοέμβριο στο Metropolitan Expo.

 

Αληθεύει ότι συνολικά η βιομηχανία του εξοπλισμού στρέφεται προς τον αυτοματισμό;

Η αλήθεια είναι ότι οι τάσεις  δείχνουν πως γίνονται προσπάθειες για αυτοματοποίηση κάποιων εργασιών μέσω εξελιγμένων μηχανημάτων. Για παράδειγμα, στον μπουφέ του πρωινού απολαμβάνεις διάφορα είδη φρεσκοαλεσμένου καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού και μέσα στην κουζίνα λειτουργούν έξυπνοι φούρνοι που προγραμματίζονται για να ψήσουν μετά από ώρες ή για να πλυθούν μόνοι τους όταν είναι απαραίτητο.

Πώς αντιμετωπίζετε εσείς το ενδεχόμενο των αυτοματοποιημένων κουζινών μελλοντικά;

Η μείωση του κόστους στην εστίαση μέσω του αυτοματισμού είναι το ζητούμενο, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς το πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση κάποιων σχεδίων. Ίσως, σε εστιατόρια τύπου fast food ή σε κουζίνες μαζικής εξυπηρέτησης να υπάρχει πιθανότητα λειτουργίας και άλλων μηχανημάτων τοιουτοτρόπως. Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να αυτοματοποιήσεις το ταλέντο ενός chef, ενός barista, ενός bartender κ.ό.κ.

Πρόσφατα υπογράψατε συμφωνία για την εισαγωγή την Ελλάδα προηγμένων ψυγείων ωρίμανσης κρέατος. Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι’ αυτήν την κίνησή σας;

Βεβαίως! Η ιταλική εταιρεία PRIMEAT® μάς εμπιστεύθηκε για την παρουσίαση και εισαγωγή των επαγγελματικών ψυγείων ωρίμανσης -για dry aging και maturation- που είναι το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνάς τους πάνω στις παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης. Το καταχωρημένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χειριστήριο ClimaTouch® Lite είναι το πιο προηγμένο του είδους του στην αγορά.  Στην έκθεση MEAT & GRILL DAYS θα παρουσιάσουμε το μοντέλο  EXPOSÈ που διαθέτει ClimaTouch® Lite, ClimaCure®, DynaFlow® και HumiRight®, ώστε να επιτυγχάνει τον έλεγχο της υγρασίας και να κατανέμει ομοιόμορφα τον αέρα, χωρίς να αφυδατώνει το προϊόν, με τρεις πλευρές τζάμι, φωτισμό LED και τέσσερα ράφια από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304.

Τι επενδύσεις έχετε πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα;

Με γνώμονα τον σεβασμό στο πελατολόγιό της και την επαγγελματική προσέγγιση στις ανάγκες του, η εταιρεία μας επένδυσε στην ολοκλήρωση του διαδικτυακού της καταστήματος και στην επέκταση του λογισμικού της προγράμματος.

Το επαγγελματικό ψυγείο ωρίμανσης Primeat Expose
You might also like