Meat Awards 2022: Ένας απολογισμός του θεσμού

Δηλώσεις και κατάλογος νικητών του θεσμού της Boussias

Περισσότερα από 100 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημίων, επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου βρέθηκαν στην τελετή απονομής των Meat Awards 2022, που διοργανώθηκαν από την BOUSSIAS, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επικροτώντας την καινοτομία και ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών που εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα και υποπροϊόντα κρέατος, διαθέτουν εξοπλισμό και λύσεις επαγγελματικού κρεοπωλείου ή παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, packaging και logistics προϊόντων κρέατος και τα τελευταία χρόνια επέδειξαν πρωτοποριακές – καινοτόμες πρακτικές.

 

Ο Νικόλαος Σολωμάκος, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γραμματέας της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας, ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Είμαστε σε μια ιδιαίτερη περίοδο όπου κοινωνία και αγορά εξερχόμαστε από μια πανδημία που επηρέασε κάθε παράμετρο της καθημερινότητάς μας. Όμως, είναι και μια εποχή που επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα καινούργιο περιβάλλον για την αγορά του κρέατος στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διατροφική αξία του κρέατος είναι δεδομένη, αλλά το ποσοστό συμμετοχής του στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου θα επηρεαστεί. Οι μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και ο σεβασμός στην υγεία και την ευζωία των ζώων είναι θέματα κρίσιμης σημασίας για την αλυσίδα παραγωγής του κρέατος σε όλους τους κρίκους της και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή. Πρέπει να συμβαδίσουμε με την εποχή μας και να δείξουμε στους καταναλωτές ότι ακούμε τις ευαισθησίες και ανησυχίες τους και προσαρμοζόμαστε. Οι καιροί ου μενετοί».

Οι νικητές

Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: BIZTEC, ELVIDA FOODS, G-LOGIC S.A., MOTONOMIKOS-KOYTIA DELIVERY, NETPLANET – ANDRIOPOULOS MARKET, SIAKOS.GR BUTCHER SHOPS  – ROIX DATA DRIVEN PERFORMANCE MARKETING AGENCY, SUPER MARKET ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΙΝΔΟΣ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΔΙΑΜΕΛΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ MEAT COMPANY, Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, ΣΕΡΕΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΙΑ Α.Ε, ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑ ΜΑΡΑΒΑ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ, ΦΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ και ΧΟΙΡΟΦΑΡΜ ΦΑΡΜΑ ΜΑΡΑΒΑ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ.

Οι εταιρείες που κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τα Κρεοπωλεία Διαμέλας. Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, όπου η Φάρμα Μητσόπουλος αναδείχθηκε Brand of the Υear και η Siakos.gr Butcher Shops αναδείχθηκε Company of the Year.

Χαιρετισμοί θεσμικών

Χαιρετισμό στην βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε και o Γιάννης Γιώτης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, o οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Οι κλάδοι παραγωγής και πώλησης κρέατος αποτελούν αναπόσπαστο και συμπληρωματικό κομμάτι της βιομηχανίας τροφίμων. Στηρίζουν την εγχώρια οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, παράγουν υπεύθυνα, καινοτομούν και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών. Η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται στην καρδιά της δράσης της βιομηχανίας ειδών διατροφής και αποτελούν κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Βέβαια, οι καινοτομίες πρέπει να κινούνται παράλληλα με την ποιότητα και την ασφάλεια, που αποτελούν αξίες αδιαπραγμάτευτες για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών και είναι πρωταρχικός στόχος και κοινή ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων στην αγροδιατροφική αλυσίδα».

Ο Γιάννης Γιώτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, θεωρεί πως η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται στην καρδιά της βιομηχανίας τροφίμων

 

Στην συνέχεια της βραδιάς, χαιρετισμό απεύθυνε ο Bασίλης Παπατσίρος, Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος δήλωσε: «Τα ελληνικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι κορυφαίας ποιότητας και διάσημα παγκοσμίως. Συνδέονται με την ιστορία μας, την παράδοσή μας, την ελληνική φιλοξενία και συνεπώς με τον δυναμικό κλάδο του τουρισμού. Τα ελληνικά τρόφιμα, η παραγωγή και η μεταποίησή τους χαρακτηρίζονται και από το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο. Η διοργάνωση των σημερινών βραβείων συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια του κλάδου των τροφίμων. Η εξωστρέφεια στις διεθνείς αγορές απαιτεί τη σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας και της καινοτομίας με την αγορά, τις δυνάμεις της αγοράς και τη βιομηχανία. Θέλω να συγχαρώ τις εταιρείες που βραβεύθηκαν αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου, έλαβε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία ‘Κτηνοτροφική – Πτηνοτροφική Μονάδα’. Πίσω του, το μέλος της κριτικής επιτροπής, Δρ. Νίκος Χωριανόπουλος (ΕΛΓΟ- Δήμητρα)

 

Οι άνθρωποι του κρέατος

Χαιρετισμό στην βραδιά της τελετής απονομής απεύθυνε, επίσης, ο Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με αργούς ρυθμούς και αθόρυβα, κόντρα στους πάντες κυριολεκτικά, μεταμορφώνουμε τον τομέα του κρέατος, που μέχρι πριν από λίγο έμοιαζε με ανατολίτικο παζάρι, σε σύγχρονο τομέα στο πλαίσιο οργάνωσης των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, με μικρές προσαρμογές στα ελληνικά δεδομένα. Στόχος είναι το 2030 να έχει ολοκληρωθεί αυτή η αλλαγή, ο τομέας του κρέατος να είναι βιώσιμος για τους επαγγελματίες του, για τον καταναλωτή και την εθνική οικονομία».

Ο Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, δήλωσε πως μέχρι το 2030 η ελληνική αγορά κρέατος θα αλλάξει πρόσωπο

 

Ο Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, παρ’ ότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή, έστειλε μήνυμα, το οποίο ανέφερε: «Η ΠΟΚΚ χαιρετίζει την πρωτοβουλία των Meat Awards 2022, μέσω των οποίων θα αναδειχθούν υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν το κρέας, αλλά και τα ίδια του τα προϊόντα, τα οποία στην εποχή μας βάλλονται από διάφορες πλευρές. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία παρακολουθούμε και μελετάμε συστηματικά τα προβλήματα του κλάδου των κρεοπωλών, εξασφαλίζουμε την επίλυσή τους και συμβάλλουμε στην καλύτερη εξέλιξη και επαγγελματική κατάρτιση των μελών μας».

Η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, έλαβε το Platinum Βραβείο για τη συνεργασία της Σχολής με τα Κρεοπωλεία Διαμέλας

 

Τέλος, το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων για τα Meat Awards 2022, όπου η Αγγελική Οικονόμου, Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ, παρέλαβε εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, τιμητικό βραβείο για την προώθηση των παρασκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας και ο Γεώργιος-Ιωάννης Νυχάς, Αφυπηρετήσας Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρέλαβε τιμητικό βραβείο για το ερευνητικό του έργο.


  • Τα Meat Awards 2022 διεξήχθησαν υπό τις αιγίδες των Greek Cold Storage & Logistics Association και της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων
  • Media Partners ήταν: Meat Place Magazine, Dairy News, MDF expo, The Grill Magazine και το Supply Chain & Logistics Magazine.
  • Official Publications: Food Reporter & σελφ σέρβις.
You might also like