ΗΠΑ: Δύσκολο θα είναι και το 2023 για την εστίαση

Κόστος τροφίμων και εργατικό κόστος απασχολούν τους εστιάτορες σύμφωνα με έρευνα της National Restaurant Association

Οι ιδιοκτήτες των αμερικανικών εστιατορίων αναμένουν μια ακόμα δύσκολη χρονιά  και μια νέα έρευνα που εκπόνησε η Εθνική Ένωση Εστιατορίων (National Restaurant Association)  δείχνει πως η συντριπτική πλειοψηφία τους  θεωρούν ότι το κόστος παραγωγής και το κόστος εργασίας θα συνεχίζουν να πιέζουν τα έσοδά τους και το 2023. Η εικόνα αυτή δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ολόκληρο το 2022 κύλησε μέσα σε ένα ‘ανώμαλο’ μακροοικονομικό περιβάλλον όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Restaurant Hospitality.

 

Το 92% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του 2023 είναι το κόστος των τροφίμων ενώ το 89% λέει το ίδιο για το κόστος εργασίας. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για όλα τα τρόφιμα αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια (18 από τους τελευταίους 23 μήνες), ενώ ορισμένες τιμές εμπορευμάτων σημείωσαν διψήφια άνοδο.

Το κόστος του καφέ και των αυγών, για παράδειγμα, συνέβαλε σε ποσοστό  30% στον πληθωρισμό των πρωινών γευμάτων κατά τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τον David Maloni, διευθυντή της Datum FS, εταιρίας η οποία δραστηριοποιείται στον συμβουλευτικό κλάδο και παρέχει υπηρεσίες consulting, διαχείρισης δεδομένων και διαχείρισης κινδύνου σε μεγάλες αλυσίδες εστίασης. Όσο αφορά στο κόστος της εργασίας, οι μισθοί και τα ημερομίσθια έχουν αυξηθεί κατά  πάνω από 4% σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος των έξτρα παροχών έχει αυξηθεί κατά 5%.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι παρά την ‘επιστροφή’ εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην εστίαση μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, υπολογίζεται οτι υπάρχει έλλειψη περίπου 500.000 θέσεων εργασίας, με τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να αναζητούν απεγνωσμένα – και να μην βρίσκουν εύκολα- εργαζόμενους για τα εστιατόριά τους.

Η ‘απάντηση’ της εστίασης

Σε συνδυασμό, αυτά είναι τα δύο δεδομένα  έχουν αυξήσει το συνολικό λειτουργικό κόστος των αμερικανικών εστιατορίων κατά περίπου 33 σεντς ανά δολάριο πωλήσεων. Για να διαχειριστούν αυτό το κόστος, το 87% των εστιατορίων έχουν αυξήσει τις τιμές των πιάτων τους, οι οποίες το 2022 ήταν ήδη ήδη 8,5% υψηλότερες κατά μέσο όρο από προηγούμενο έτος. Εάν υπάρχει κάτι θετικό που μπορεί να διαπιστωθεί είναι ότι οι τιμές των εστιατορίων έχουν αυξηθεί με χαμηλότερο ρυθμό από τις τιμές των παντοπωλείων, οι οποίες αυξάνονται κατά 12% σε ετήσια βάση.

Αν και δεν είναι ακριβές το ποια θα είναι η ‘αξία’ αυτής της διαφοράς, αυτή η διαφορά μοιάζει να είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό πλεονέκτημα των εστιατόρων στην μάχη για να κερδίσουν τον καταναλωτή ο οποίος δεν μπορεί παρά να περιορίσει τον προϋπολογισμό του για φαγητό.

Όπως και να ‘χει όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια παρά τις υψηλότερες τιμές των μενού. Η National Restaurant Association αναφέρει στην έρευνά της  ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στα εστιατόρια τον Νοέμβριο (τα πιο πρόσφατα στοιχεία) αυξήθηκαν κατά περίπου 0,9%, έναντι μείωσης της κατανάλωσης σε άλλες αγορές.

Το λιανεμπόριο, για παράδειγμα, μειώθηκε κατά 0,8%, ενώ η κίνηση στα  πολυκαταστήματα μειώθηκε σχεδόν 3%. Οι Αμερικανοί εστιάτορες βλέπουν μάλιστα με κάποια ανακούφιση ότι  το κόστος ορισμένων τροφίμων δείχνει σημάδια αποπληθωρισμού. Τέτοιες τάσεις παρατηρούνται σε προϊόντα που αφορούν το σύνολο των καταναλωτών όπως το (πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ) κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά.

You might also like