Ιωάννα Βρεττού, Το Ποιοτικό, Πύργος: «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα κόστη μας και μάς στηρίζει»

Η Ιωάννα Βρεττού και ο Δημήτριος Μπλάθρας δημιούργησαν το πρώτο τους κατάστημα το 2008 στον Πύργο Ηλείας, μια ψησταριά με το όνομα ‘Το Ποιοτικό’, δίνοντας όπως αντιλαμβάνεστε στην υψηλή και σταθερή ποιότητα.  Από τότε άλλαξαν πολλά, όχι όμως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δυο τους το εστιατορικό επάγγελμα.

 

Με την πάροδο του χρόνου, με επιμονή και υπομονή κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το 2020 μετακόμισαν σε έναν μεγαλύτερο χώρο, στην οδό Πατρών 69, όπου βρίσκεται σήμερα η οικογενειακή επιχείρησή τους. Στο ψητοπωλείο απασχολούνται πέντε άτομα, το ωράριο λειτουργίας είναι 11-16.00 και 18.00- 24.00 ενώ δύο συνεργάτες διανέμουν καθημερινά τις παραγγελίες του delivery.

«Ο Πύργος έχει αρκετές ψησταριές όμως αυτό που μας ξεχωρίζει είναι τα φρέσκα και ποιοτικά κρεατικά μας. Τίποτα δεν είναι προψημένο, όλα είναι της ώρας και ψήνονται κατόπιν παραγγελίας. Δεν υπάρχει ούτε ένα σουβλάκι έτοιμο, ούτε μια τηγανιά πατάτες!» μας λέει με έμφαση η Ιωάννα Βρεττού με την οποία είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για όσα συμβαίνουν αλλά και για όσα …δεν συμβαίνουν στην μικρή Πελοποννησιακή πόλη.

Η Ιωάννα Βρεττού και ο Δημήτριος Μπλάθρας δημιούργησαν το 2008 στον Πύργο Ηλείας την ψησταριά ‘Το Ποιοτικό’

 

Εδώ και 14 χρόνια

Αν και το συγκεκριμένο ψητοπωλείο ήταν η πρώτη της επαφή με την εστίαση, τόσο για εκείνη όσο και για τον σύζυγό της,  τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Τα πρώτα πέντε χρόνια εργάζονταν μόνο οι δυο τους και μόνο το πρωί εξυπηρετώντας κυρίως εργαζόμενους. Αργότερα, μετά την οικονομική κρίση, αποφάσισαν να επεκτείνουν το ωράριο μέχρι το βράδυ και να προσλάβουν προσωπικό.

«Μετά τη μετακόμισή μας σε αυτόν το μεγαλύτερο χώρο, η επιχείρηση άρχισε να πηγαίνει καλύτερα» θυμάται σήμερα η κυρία Βρεττού. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δουλέψαμε πολύ καλά με το delivery διότι ήμασταν προετοιμασμένοι και ξέραμε πως να το λειτουργήσουμε. Επωφεληθήκαμε κάποιων μέτρων όπως αυτό για τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων ενώ την επιστρεπτέα προκαταβολή που μας δόθηκε την έχουμε ήδη …επιστρέψει». Η συνομιλήτριά μας θεωρεί ότι ήταν μια καλή βοήθεια αυτή που της προσφέρθηκε από το ελληνικό κράτος εκείνο το δύσκολο διάστημα, απλώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει τους επαγγελματίες της εστίασης περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των χρεών τους.

«Μετά την πανδημία ανοίξαμε και πάλι την σάλα, βρήκαμε ξανά τον ρυθμό μας και συνεχίζουμε έτσι» μας λέει η δραστήρια ψητοπώλισσα από τον Πύργο και εξηγεί: «Ευτυχώς ο κόσμος επέστρεψε στην αίθουσα διότι το είχε ανάγκη να βγει και να φάει έξω. Και μετά ήρθε ο πόλεμος, πάντα κάτι έρχεται όταν πας να ξεκινήσεις…».

Στο Ποιοτικό ο πελάτης θα βρει χοιρινά σουβλάκια με τα οποία άλλωστε ξεκίνησε η επιχείρηση πριν 14 χρόνια, λουκάνικο, κεμπάπ, κοτοσουβλάκι, πατάτες, σαλάτες, ενώ το βράδυ προσφέρει και χοιρινό γύρο. Ο γύρος του καταστήματος είναι φρέσκος, χειροποίητος κι αυτό βολεύει την κυρία Βρεττού καθώς διαθέτει σχετικά μικρή ποσότητα, μέχρι 15 κιλά ημερησίως.

Η σάλα του ψητοπωλείου ‘Το Ποιοτικό’

 

Στα ύψη τα κόστη

«Τα έξοδα λειτουργίας ενός ψητοπωλείου σήμερα είναι πλέον υπερβολικά, το ρεύμα έχει διπλασιαστεί, οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνουν συνεχώς αλλά συνεχίζουμε διότι δεν γίνεται διαφορετικά» μας λέει χωρίς να χάνει την αισιοδοξία της η Ιωάννα Βρεττού. Και συμπληρώνει: «Ο κόσμος έχει συμβιβαστεί με κάποια πράγματα που γίνονται στην αγορά, παρατήρησα μάλιστα ότι οι πρώτες αυξήσεις έγιναν αποδεκτές διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι όλα τα κόστη μας έχουν αυξηθεί και μας στηρίζει».

Πως αντιμετωπίζεται όμως το καυτό πρόβλημα των συνεχών ανατιμήσεων σε όλες τις πρώτες ύλες; «Είμαστε από τις πιο φθηνές πόλεις της Ελλάδας» μας λέει η κυρία Βρεττού, «σκεφτείτε ότι μέχρι πριν μερικές ημέρες προσφέραμε στα 2,50 ευρώ την τυλιχτή πίτα- τώρα πλέον θα πάμε στο 2,80 ευρώ και ίσως κάνουμε μια ακόμα ανατίμηση στα τέλη της επόμενης άνοιξης αν τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί». Αυτή ήταν άλλωστε η απόφαση της πρόσφατης συγκέντρωσης των εστιατόρων της πόλης στην οποία συμμετείχε η συνομιλήτριά μας.

Ο Πύργος των ψητοπωλείων

Στην Πύργο λειτουργούν αυτό το διάστημα 30-40 ψητοπωλεία κάθε είδους και με βάση τον πληθυσμό της πόλης, όλα φαίνεται πως έχουν δουλειά. Η πόλη δεν έχει φοιτητές που θα μπορούσαν να προσθέσουν τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης, στερείται μάλιστα και τουρισμού καθώς τα μεγάλα τουριστικά γραφεία της κρουαζιέρας δεν κατευθύνουν στην πόλη τους τουρίστες των μεγάλων πλοίων.

Ο Πύργος διαθέτει και άλλα καταστήματα εστίασης όπως κλασικά εστιατόρια, καταστήματα που δουλεύουν αποκλειστικά με takeaway και delivery, μικροεπιχειρήσεις street food κ.ά. Η πίτσα πάντα δούλευε στον Πύργο και συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία, ενώ το μπέργκερ δεν φαίνεται να έχει βρει τη θέση του στην πόλη της δυτικής Πελοποννήσου, τουλάχιστον όχι αυτή που έχει σε άλλες πόλεις της χώρας όπου όμως υπάρχει σημαντική τουριστική κίνηση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυρία Βρεττού δίνει τη μάχη της εξυπηρέτησης του πελάτη αλλά και της διαφύλαξης της ποιότητας και κοιτάζει περισσότερο την καθημερινή λειτουργία του ψητοπωλείου της παρά το αβέβαιο αύριο. «Δεν υπάρχουν σχέδια για το άμεσο μέλλον διότι είμαστε πολύ λίγο καιρό στο νέο, πολύ μεγαλύτερο κατάστημά μας το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται» μας λέει χαμογελώντας.

You might also like