Ήρθε το ‘Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου’

Παρουσιάστηκε σήμερα ύστερα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, στο beer bar Barley Cargo, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο  Τουρισμού, ανακοίνωσαν την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.

 

Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών είχε ως στόχο την σύνδεση της ελληνικής παραγωγής ζύθου με αυτήν της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο. Η ένταξη του ζυθοτουρισμού στις εθνικές δράσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των ζυθοποιείων, ενώ  παράλληλα θα αναδείξει την κουλτούρα του ζύθου στην χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, δήλωσε σχετικά: «Με γνώμονα την εμπειρία από την μακρόχρονη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων και υλοποιώντας ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών με μεγάλη επιτυχία τη δράση των  Ανοικτών Ζυθοποιείων, από το 2018, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα προϊόντα του ζύθου και η αλματώδης ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας την τελευταία δεκαετία, μας οδήγησαν στην υποβολή της συγκεκριμένης  πρότασης. Η ανταπόκριση του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, στο συγκεκριμένο  αίτημα του κλάδου και η ουσιαστική διαβούλευση που ακολούθησε, αποτελούν παράδειγμα υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να τύχουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και άλλα, πολύ σοβαρά και χρόνια αιτήματα του κλάδου μας. Ο ζυθοτουρισμός, ως δράση μιας ευρύτερης γαστρονομικής εμπειρίας του επισκέπτη, θα ενισχύσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και σε τουριστικές περιοχές, ενδυναμώνοντας την αναπτυξιακή πορεία  του κλάδου μας».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε: «Μετά από δουλειά πολλών μηνών και την ουσιαστική υποστήριξή μας από τους επαγγελματίες του κλάδου, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και είναι σε θέση πλέον να παρουσιάσει το πρώτο Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία, ενταγμένη στο σύνολο των καινοτόμων πολιτικών που εφαρμόζουμε. Επιδιώκουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με όρους βιωσιμότητας και  την περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της δημιουργίας νέων, σύνθετων τουριστικών πακέτων, με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται. Το νέο αυτό Σήμα έρχεται να παντρέψει δημιουργικά τον κόσμο του εγχώριου  ζύθου συνολικά, από τις πρώτες ύλες, την επεξεργασία τους στις ζυθοποιητικές εγκαταστάσεις και την παραγωγή της ελληνικής μπίρας, με αυτόν της φιλοξενίας. Με τον τρόπο αυτό, ερχόμαστε στην πράξη να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες στην αναζήτηση νέων δρόμων ανάπτυξης».

Το Σήμα ως εργαλείο marketing

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ζυθοποιεία, δέχονται ήδη πληθώρα αιτημάτων, τόσο από ιδιώτες όσο και από οργανωμένους φορείς και εταιρείες του τουριστικού κλάδου, για επισκέψεις στους χώρους παραγωγής, καθώς και για γευστικές δοκιμές των προϊόντων τους. Το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου (στην φωτογραφία αριστερά όπως παρουσιάστηκε σήμερα στην σχετική εκδήλωση) έρχεται να δώσει ώθηση σε πληθώρα ζυθοποιείων σε όλη τη χώρα, να αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών, αναδεικνύοντας τα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις τους. Όπως άλλωστε συνέβη και με το σχετικό σήμα των επισκέψιμων οινοποιείων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης, λίγα ζυθοποιεία καλύπτουν αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις έτσι όπως αυτές περιγράφονται στη νομοθεσία, υπάρχει όμως διάχυτη αισιοδοξία πως  μέσα στους πρώτους έξι μήνες ένας αριθμός ζυθοποιείων θα λάβει το Σήμα ενώ μετά από δύο χρόνια ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού δυναμικού των ελληνικών ζυθοποιείων θα έχει λάβει το Σήμα έτσι ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα ‘Δρόμοι Μπίρας’, ένα δίκτυο δηλαδή επισκέψιμων ζυθοποιείων.

Στην παρέμβασή της η υφυπουργός ανέφερε οτι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους 14-17 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στηριχθεί συνολικά η προσπάθεια ανάδειξης του ζυθοτουρισμού ανά την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα ανακοίνωσε οτι σύντομα θα ψηφιστεί σχετική νομοθεσία και για το τρίτο Σήμα, αυτό που αφορά τα Επισκέψιμα Τυροκομεία.

You might also like