Μessinia Forum 2023: Επιτυχές το πρώτο ‘πείραμα’
Σημαντικές εισηγήσεις & ξεχωριστές παρουσίες στην Καλαμάτα- Όλα τα προβλήματα του κλάδου σε μια πυκνή κι ουσιαστική συζήτηση- Η Μεσσηνία στο γαστρονομικό προσκήνιο
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «1ο Messinia Forum- Εστίαση| Τουρισμός| Επιχειρηματικότητα» το οποίο διεξήχθη στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου με διοργανωτή τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ). Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο συνεδριακό γεγονός που διοργανώνει ο δραστήριος τοπικός σύλλογος εστιατόρων και τα αποτελέσματα ήταν πιο θετικά από κάθε πρόβλεψη.
Στο διήμερο φόρουμ του ΣΕΜ παρουσίασαν εισηγήσεις άνθρωποι της εστίασης και του τουρισμού, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στην εστίαση και τη βιομηχανία της φιλοξενίας, σεφ που εργάζονται στην εστίαση και τον τουρισμό, πανεπιστημιακοί που καταγράφουν τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, θεσμικοί παράγοντες που προωθούν την ατζέντα των διαφόρων επαγγελματιών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον νομό Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας καθώς και βουλευτές του νομού Μεσσηνίας.
Παράλληλα στο περιβάλλοντα χώρο του εντυπωσιακού Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, δεκάδες επιχειρήσεις, τόσο από τον αγροδιατροφικό κλάδο όσο και από τη βιομηχανία των υπηρεσιών (τεχνολογία, τουριστικά γραφεία, υπηρεσίες ασφάλειας, λογιστικά γραφεία κ.ά.), παρουσίασαν προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στην αγορά της εστίασης και της φιλοξενίας.
Τουρισμός δεν είναι μόνο …ομπρέλες
Μέσω τηλεδιάσκεψης η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη χαιρέτισε το φόρουμ και παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης στον τουρισμό καθώς και τις προτεραιότητες του μηχανισμού που προΐσταται για το επόμενο διάστημα.
«Ο τουρισμός του μέλλοντος δεν είναι μόνο η παραλία και η ομπρέλα αλλά και μορφές όπως το slow tourism και αξίες όπως η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος» είπε η Σ. Ζαχαράκη και τόνισε ότι οι τρεις έννοιες που οριοθετούν την πολυετή στρατηγική της κυβέρνησης στον τουρισμό είναι: ποιότητα, Ισορροπία και βιωσιμότητα. Η Σ. Ζαχαράκη είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η μετάβαση του τουρισμού από την εποχή της υπεροχής της ποσότητας στην εποχή που θα υπερέχει η ποιότητα».
Αναφέρθηκε επίσης και στην πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού στην προώθηση διαφόρων σημάτων ποιότητας όπως το ‘Σήμα Ελληνικής Κουζίνας και το ‘Σήμα Αγροτικού Προϊόντος’, μια πολιτική η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν χαίρει την απολύτου εμπιστοσύνης του κλάδου εστίασης και τουρισμού καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις όσο αφορά τη χρησιμότητά τους.
Η υφυπουργός έκλεισε τη εισήγησή της αναφέροντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε μέσα στο 2022 αύξηση των εσόδων από τουρισμό κατά 6% με κάθε μια από τις επιμέρους αγορές της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας να πραγματοποιούν ρεκόρ επισκέψεων τουριστών στην Πελοπόννησο.
«Καλά τα πανηγύρια…»
Από τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας, το Σάββατο 12 Μαρτίου ξεχωρίσαμε αυτές του σεφ, επιχειρηματία κι εκπαιδευτή Λευτέρη Λαζάρου και του προέδρου της ΠΟΕΣΕ Γιώργου Καββαθά. Ο αγαπητός στο κοινό της Καλαμάτας Λευτέρης Λαζάρου τόνισε στην εισήγησή του ότι «Η εστίαση πάει χέρι- χέρι με τον τουρισμό διότι για να δώσουμε αξία σε ένα προϊόν πρέπει πρώτα να το …μαγειρέψουμε». Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ τόνισε ότι στην Ελλάδα λείπει η καθημερινή, ουσιαστική και δημιουργική επικοινωνία ανάμεσα στον παραγωγό και τον μάγειρα και φάνηκε να κρατάει αποστάσεις από την πληθώρα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ετησίως στον χώρο του γαστρονομικού τουρισμού, ειδικά μάλιστα σε μια εποχή που εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν εύκολα εργατικό δυναμικό.
«Καλά είναι τα πανηγύρια αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να δημιουργήσουμε και κάποια μόνιμα εργαλεία για την προώθηση της γαστρονομίας» είπε και πρότεινε τη δημιουργία στην Μεσσηνία ενός οργανωμένου και συνεχώς εμπλουτιζόμενου αρχείου συνταγών με βάση τοπικά προϊόντα, αρχείο στο οποίο θα μπορεί να καταφεύγει κάθε επαγγελματίας της εστίασης για να αντλήσει πληροφορίες κι έμπνευση.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Λ. Λαζάρου, τόσο την πρώτη ημέρα κατά την εισήγησή του όσο και τη δεύτερα ημέρα του φόρουμ ως συντονιστής του τελικού πάνελ (με αυτοδιοικητικούς άρχοντες της Μεσσηνίας), κατέλαβαν οι προτάσεις του για την προσέλκυση νέων στα επαγγέλματα της εστίασης και του τουρισμού, προτείνοντας την απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές για νέους εργαζόμενους μέχρι 24-25 ετών προκειμένου το ποσό αυτό να ενσωματωθεί στον μισθό τους για να γίνει ο τελευταίος πιο ελκυστικός.
Η εστίαση γεννάει ‘υποχρεώσεις’
Καταιγιστικός ως συνήθως αλλά όπως πάντα καίριος και ουσιαστικός, ο πρόεδρος των ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς παρουσίασε τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε κι επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας – τα πιο πρόσφατα στοιχεία αφορούσαν μάλιστα το πρώτο δίμηνο του 2023.
Όπως τόνισε με έμφαση ο μαχητικός συνδικαλιστής, σύμφωνα με τα στοιχεία, η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία δεν επούλωσαν τις πληγές της εστίασης, πληγές που δεν πρόλαβαν να κλείσουν λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία που προέκυψε αμέσως μετά. «Ο κλάδος της εστίασης παρά τις ενισχύσεις που έλαβε και παρά το γεγονός ότι δεν αύξησε άμεσα τις τιμές, δημιούργησε νέες υποχρεώσεις το τελευταίο διάστημα που ήρθαν να προστεθούν στις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας» τόνισε με έμφαση ο Γ. Καββαθάς.
Αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2022, εντούτοις, όπως σημείωσε στην παρέμβασή του ο Γ. Καββαθάς, θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά ειδικά για όσες επιχειρήσεις δεν συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εστίασης: τις εργοδοτικές εισφορές και το ‘εργόσημο’ όσων εργάζονται στην εστίαση που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια, τη νέα πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί όσο αφορά το ‘τεκμαρτό ημερομίσθιο’ των εργαζομένων, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% (που παραμένει πάγια διεκδίκηση του κλάδου) κ.ά. Σημαντικό κομμάτι της παρέμβασής του αφορούσε τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις του κλάδου.
«Ο πακτωλός των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης έρχεται στην Ελλάδα αλλά οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τις χρηματοδοτήσεις» είπε προς τους συνέδρους της Καλαμάτας ενώ δηκτικό ήταν το σχόλιό του και για τις συστημικές τράπεζες: «Οι τράπεζες έχουν πάρει πάνω από 80 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και σήμερα χρηματοδοτούν λιγότερο από το 5% των επιχειρήσεων της χώρας, περίπου 50.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας».
Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Στο Messinia Forum συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο πως μπορεί (και πρέπει) η εστίαση να μειώσει την κοινωνική ανισότητα που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία. «Η πανδημία έφερε και κάτι καλό» είπε χαμογελώντας ο Ευρωβουλευτής, «μεγάλωσε τον χώρο ανάμεσα στα τραπέζια των εστιατορίων κι έτσι μπορούμε κι εμείς, που έχουμε αναπηρικό αμαξίδιο να κινούμαστε μέσα στα καταστήματα». Ο Στ. Κυμπουρόπουλος κάλεσε τους εστιάτορες να γεφυρώσουν την κοινωνική ανισότητα που χωρίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες από την εστιατορική πραγματικότητα, μια πραγματικότητα πολύ δύσκολη για όσους δεν μπορούν να διαβάσουν έναν κατάλογο ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα ενός εστιατορίου.