Εργαστήριο για την “Αλυσίδα αξίας των τοπικών ποικιλιών”

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο του ΟΤΔ Πάρνωνα για αμπελουργούς και οινοποιούς

Το διήμερο 10-11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Πελετά Αρκαδίας  το Εργαστήριο για την “Αλυσίδα αξίας των τοπικών ποικιλιών” για τους αμπελουργούς και οινοποιούς της περιοχής παρέμβασης της ΟΤΔ Πάρνωνα, στα πλαίσια του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο «Μαλβαζίας Μύθος» του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020.

 

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Δήμου Νότιας Κυνουρίας Δημήτριος Καρδάσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πελετών Νικόλαος Βρεττάκης, ο προέδρος της ΕΔΠ της ΟΤΔ Πάρνωνα Α.Ε Α.Ο.Τ.Α. Σπύρος Φλώρος  που καλωσόρισαν τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς ενώ τα σεμινάρια παρακολούθησαν και οι Χαράλαμπος Λυσίκατος Δήμαρχος Δήμου Νότιας Κυνουρίας και ο Δ/νων Σύμβουλος της Πάρνωνα Α.Ε Α.Ο.Τ.Α. Μαρίνης Μπερέτσος.

 

Την πρώτη ημέρα  του εργαστηρίου οι αμπελουργοί και οινοποιοί που το παρακολουθήσαν είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις  εξής θεματικές ενότητες :

  • τεχνολογικές βελτιώσεις στον οίνο
  • υποπροϊόντα σταφυλιού και οίνου
  • συσχέτιση της καλλιέργειας/παραγωγής με την περιβαλλοντική διάσταση και την τουριστική δραστηριότητα/ προώθηση στις αγορές
  • Αμπελώνες περιοχής Πελετών, Τοπικές ποικιλίες και παραγωγική δραστηριότητα

Εισηγητές του εργαστηρίου ήταν οι Δρ. Δημήτριος Ευάγγελος Μηλιόρδος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεργάτης της oenolysis  και ο Δημήτρης Κολινιώτης, Τεχνολόγος Τροφίμων.

Την δεύτερη ημέρα οι εκπαιδευόμενοι  ξεναγήθηκαν σε οινοποιητική μονάδα στην περιοχή της Μονεμβάσιας προκειμένου να ενημερωθούν από οινολόγους- οινοποιούς για  τη διαδικασία παραγωγής οίνου, συσκευασίας, εμφιάλωσης, και παλαίωσης οίνων. Τα σεμινάρια ολοκληρώθηκαν με γευσιγνωσία οίνων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οινοποιείου.

You might also like