Απεργούν οι διανομείς της Wolt

Αρνούνται την ξαφνική μείωση των αποδοχών τους

Μετά την Κύπρο, όπου το εκεί σωματείο διανομέων προχώρησε σε κινητοποιήσεις στα τέλη του 2022, το σωματείο των εργαζομένων της πολυεθνικής Wolt στην Ελλάδα βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις. Σήμερα κατέρχονται σε απεργία ενώ προ ολίγου συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εταιρείας για να διαμαρτυρηθούν.

 

Κι αν στην Κύπρο στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονταν  οι καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας από την εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην Ελλάδα του 2023 οι εργαζόμενοι της Wolt αντιδρούν στην ξαφνική κι αδικαιολόγητη απόφαση της εταιρείας να μειώσει τις αποδοχές τους.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν μια σειρά αιτήματα ενώ αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις και πρωτοβάθμια σωματεία από διάφορες πολιεις της Ελλάδας έχουν εκφράσει δημόσια τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στην φιλανδικών συμφερόντων Wolt.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας το οποίο αναφέρει σχετικά:  «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι το πρώτο μέλημα τους, είναι να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους χωρίς να τους νοιάζει στο ελάχιστο για τους κατά τ’ άλλα «συνεργάτες» τους. Εμείς παίζουμε την ζωή μας στο δρόμο, με βροχές και χιόνια, για 12 ή και παραπάνω ώρες την ημέρα πάνω σε 2 ρόδες για να βγάλουμε το «ψωμί» το δικό μας και της οικογένειάς μας και η εταιρία ανακοινώνει μειώσεις στους μισθούς χωρίς να της καίγεται καρφί».

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται:

  • Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία  επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 λεπτά από το πρώτο μέτρο.
  • Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία, συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.
  • Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας – κράνος – μπουφάν μηχανής – εξοπλισμό. Να τηρηθούν όλα τα  απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
You might also like