ΣΚΕΑΝΑ: «Απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο τα εργασιακά»

Τα πολιτικά κόμματα αποφεύγουν, κατά τον Σύλλογο, να πάρουν θέση

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Νομού Αχαΐας- ΣΚΕΑΝΑ, επισημαίνεται πως ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής αποφεύγουν να πάρουν θέση, σε κρίσιμα ζητήματα εργασιακών σχέσεων για το σύνολο των επιχειρήσεων και ειδικά των επιχειρήσεων εστίασης.

 

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «Η φράση ‘μη μισθολογικό κόστος’, απουσιάζει εντελώς από τα προγράμματα των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ το κυβερνών κόμμα υπόσχεται μείωση του μη μισθολογικού κόστους το 2025 κατά 1%. Την ίδια στιγμή πλειοδοτούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα δώσουν οι επιχειρήσεις. Για την αποφυγή παρερμηνειών η αύξηση στον μισθό των εργαζομένων είναι θεμιτή με πολλαπλά οφέλη για όλους».

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες της εστίασης σήμερα το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν το 2019, αφού η αύξηση κατά 20% στον ονομαστικό μισθό ήταν μεγαλύτερη της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

«Σημειώνουμε πως η τελευταία μόνο αύξηση του κατώτατου μισθού αύξησε το μη μισθολογικό κόστος κατά 9,6% μεσοσταθμικά. Ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης, ο συνδυασμός της έντασης της εργασίας και η εφαρμογή αναχρονιστικών νόμων σε μια δραστηριότητα 365 ημερών τον χρόνο, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη κόστος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εστιάτορες του νομού Αχαΐας αναμένουν και απ’ τα τρία κόμματα, όπως και απ’ το σύνολο των κομμάτων, να πάρουν επιτέλους θέση συνολικά για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Προτείνουν μάλιστα την ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να θίξει ο δημόσιος διάλογος, τα οποια ακολουθούν.

  • Μη μισθολογικό κόστος
  • Ψηφιακή κάρτα εργασίας
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • Τεκμαρτά ημερομίσθια
  • Εισφορές για Δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα
  • Επίδομα αδείας
  • Ειδικότητα επισιτισμού
You might also like