Στην Μονεμβασιά το πρώτο διεθνές Malvasia Festival

Από 9 έως 11 Ιουνίου η Μονεμβασιά γιορτάζει τον Μαλβαζία οίνο

Στο τριήμερο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες οινολογικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικά σεμινάρια, περιηγήσεις, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις.

 

Το “Malvasia Festival Monemvasia” είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία με έδρα τη Μονεμβασιά. Πρωταγωνιστής του φεστιβάλ είναι φυσικά ο διεθνής οίνος Μαλβαζίας, ένα κρασί με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, που ξεκινώντας  από την Μονεμβασιά, πριν από πολλούς αιώνες, φαίνεται μόλις τις τελευταίες δυο δεκαετίες να αναβιώνει και πάλι στον τόπο του.

Στην Ελλάδα η αναβίωση του Μαλβαζία ξεκίνησε στην Μονεμβασιά από τις αρχές του 21ου αιώνα και σήμερα παράγονται 4 ΠΟΠ Malvasia οίνοι στην Μονεμβασιά, την Πάρο και την Κρήτη.

«Καὶ τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος;»

Έχοντας ως αφορμή τον στοίχο του Μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που αγάπησε την Μονεμβασιά όσο κανένας άλλος, το φεστιβάλ σηματοδοτεί την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο ενός από τα πιο φημισμένα κρασιά της ιστορίας, τη Μονεμβασιά, το «πέτρινο καράβι» του ποιητή.

Η παρουσία του κρασιού Μαλβαζία ξεκινά από τον 12ο αιώνα, ενώ κατά την βυζαντινή περίοδο γνώρισε μεγάλη εξαγωγική εμπορική ανάπτυξη. Εξαγόταν από τη Μονεμβασιά και από τα νησιά της Πάρου/Κυκλάδων και της Κρήτης (Candia), μέσω Βενετών και Γενουάτων εμπόρων που το πωλούσαν με το όνομα «Malvasia». Την περίοδο του Μεσαίωνα, ο Μαλβαζίας οίνος, επεκτάθηκε με το άνοιγμα καταστημάτων στην Βενετία, που ονομάζονταν «Malvasie» και πωλούσαν αποκλειστικά Μαλβαζία.

Μετά την κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους, καταστράφηκαν οι αμπελώνες και έτσι σταμάτησε και η παραγωγή. Παρόλα αυτά συνεχίστηκε στην Κρήτη, η οποία ήταν βενετοκρατούμενη μέχρι και τον 17ο αιώνα.

Ο Μαλβαζίας οίνος ή Malvoisie ή Mamsey” σύμφωνα με τους Άγγλους, εξαγόταν σε κάποιες από τις πιο σημαντικές αγορές της Ευρώπης, στην Ανατολή, τη Δύση, τη Μαύρη θάλασσα αλλά και στα λιμάνια της Μεσογείου.

Η Σταυρούλα  Κουράκου, πρώην Πρόεδρος του OIV – Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, αναφέρει πως «Η κυριαρχία του ελληνικού κρασιού Μονεμβασία-Μαλβαζία στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης κράτησε πέντε ολόκληρους αιώνες: άρχισε να παράγεται πριν από τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασιά» και «..Κανένα άλλο κρασί δεν απόχτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα αλλά και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία…».


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ στο Malvasia Festival Monemvasia

9-11 Ιουνίου

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

 

 

You might also like