200 ελληνικά και κυπριακά προϊόντα βραβεύτηκαν στα Superior Taste Award

Συγκέντρωσαν συνολικά 200 Superior Taste Awards και 7 Βραβεία Prestige

Πάνω από 2.000 προϊόντα έλαβαν την πιστοποίηση Superior Taste Award, ενώ τόσο η Ελλάδα και όσο και η Κύπρος κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την εξαιρετική γεύση των προϊόντων τους.

 

Πρόκειται ενδεικτικά για το Natural Mineral Water Loutraki – Ydria από την εταιρία Nera Kritis SA, που απέσπασε το βραβείο Diamond, ενώ με την διάκριση Crystal βραβεύτηκαν τα Theoni Natural Mineral Water (Carton) και Theoni Natural Mineral Water (Glass) από την εταιρία AHB GROUP S.A., το Samaria Natural Table Water από την ETANAP SA, το Apollonio 1Lt της εταιρίας VAP KOUGIOS SA, καθώς επίσης και τα DODONI Authentic Greek Yogurt 2% της DODONI S.A. και το Κεφίρ με στέβια και κόκκινα φρούτα της Koukakis Farm.

Τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά προϊόντα και προϊόντα ψαριού/ιχθυοκαλλιέργειας, τα εμφιαλωμένα νερά και τα προϊόντα αρτοποϊίας αποτέλεσαν τις δυνατότερες κατηγορίες των ελληνικών και κυπριακών συμμετοχών, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται…

Από περισσότερους από 250 σεφ & σομελιέ του κόσμου, που εκπροσωπούν ηγετικές ευρωπαϊκές γαστρονομικές και λέσχες σομελιέ, σεφ με αστέρια Michelin, MOF’s και νικητές διαγωνισμών.

Ο Christian Brancaleoni (Καλύτερος σομελιέ της Ιταλίας, 2022), ο Ferran Vila-Pujol, (Καλύτερος σομελιέ της Ισπανίας, 2022), ο Alain Nonnet (2 αστέρια Michelin Stars για 36 χρόνια), ο Bernard Vaussion (Επικεφαλής σεφ του προέδρου της Γαλλίας), και η Julie Dupuis (Καλύτερη γυναίκα σομελιέ του κόσμου), είναι μερικοί μεταξύ πολλών άλλων καταξιωμένων σεφ και σομελιέ.

Το International Taste Institute, που ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στις Βρυξέλλες, αξιολογεί και πιστοποιεί τη γεύση προϊόντων τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο. Η κριτική επιτροπή ακολουθεί μια αυστηρή μεθοδολογία τυφλής δοκιμής, στην οποία τα δείγματα των προϊόντων είναι ανώνυμα για να αποφευχθούν τυχόν προκαταλήψεις κατά την αξιολόγηση.

Εκτός από τη βαθμολόγηση της απόδοσης του προϊόντος σύμφωνα με τα 5 τυπικά οργανοληπτικά κριτήρια, η κριτική επιτροπή παρέχει σχόλια, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση του προϊόντος, αλλά και προτάσεις για γευστικό ταιριάσμα με άλλα τρόφιμα και ποτά.

Ο Eric de Spoelberch, CEO of the International Taste Institute, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που δεχόμαστε αιτήσεις από σεφ & σομελιέ από όλο τον κόσμο προκειμένου να γίνουν μέλη της κριτικής μας επιτροπής. Αυτό μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε την καλύτερη δυνατή επιτροπή για να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών να αναβαθμίσουν τη γευστική ποιότητα των προϊόντων τους, συμβάλλοντας στην αποστολή μας να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο νόστιμο μέρος».

Σχετικά με τα προϊόντα φυτικής προέλευσης…

Όπως εναλλακτικές μορφές κρέατος, μπιφτεκιών ή nuggets, γαλακτοκομικές εναλλακτικές για το γάλα ή το τυρί, αλλά και εναλλακτικά προϊόντα για τα θαλασσινά, δείχνουν να έχουν βελτιωθεί γευστικά σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να αναπτύσσουν εναλλακτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης. Η επιτροπή φέτος εντυπωσιάστηκε πραγματικά από τη συνολική ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων. Μερικά από τα προϊόντα που αξιολογήσαμε πλησιάζουν πολύ στην αντίστοιχη ζωϊκή πρωτεϊνη σε πτυχές όπως η όσφρηση, η γεύση και η υφή» αναφέρει ο Alan Coxon, πρόεδρος της επιτροπής των σεφ του International Taste Institute.

Τέλος, σύμφωνα με την επιτροπή  ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούν οι κατασκευαστές, όσον αφορά τα εναλλακτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να στραφούν σε αυτά, είναι η οργανοληπτική εμπειρία.


Τα ονόματα των βραβευμένων προϊόντων και παραγωγών είναι διαθέσιμα στη σελίδα www.taste-institute.com.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για συνεντεύξεις, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Σοφία Κόλλια στο +32 2 372 34 22 ή στο [email protected].

 

 

You might also like