Wines of Greece: εκδηλώσεις προβολής ελληνικού οίνου στη Βρετανία
Με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και την υποστήριξη της Enterprise Greece
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λονδίνο και Εδιμβούργο, στις 26 και 28 Ιουνίου αντίστοιχα, στο πλαίσιο καμπάνιας του ΣΕΟ, με στόχο την βελτίωση της αντιλαμβανόμενης αξίας και την αύξηση των πωλήσεων του ελληνικού κρασιού στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 32 διακεκριμένα οινοποιεία από τις κυριότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ παρουσιάστηκαν κορυφαία ελληνικά κρασιά σε περισσότερους από 250 επαγγελματίες στο Λονδίνο και 300 επαγγελματίες και καταναλωτές στο Εδιμβούργο.
Πρόγραμμα και συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις σε Λονδίνο και Εδιμβούργο
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν master classes και walk around tastings, ενώ το παρόν έδωσαν Masters of Wine, δημοσιογράφοι, εταιρείες εισαγωγής και διανομής οίνων, independent retailers, οινοχόοι και αγοραστές διεθνούς κύρους, αλλά και αλυσίδες και wine clubs.
Ομιλητής στα 4 sold out master classes, και στις δύο πόλεις, ήταν ο οινογράφος και εμπνευσμένος συγγραφέας Dr. Jamie Goode που είχε προσφάτως επισκεφθεί αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας.
«Η ώρα της Ελλάδας φαίνεται να έχει έρθει για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο συνδυασμός σταθερά ποιοτικών, ακόμη και συναρπαστικών κρασιών, φτιαγμένων από ένα σύνολο εξαιρετικών γηγενών ποικιλιών σταφυλιού, από μια σειρά διαφορετικών terroirs, κεντρίζει τη φαντασία όχι μόνο των εμπόρων κρασιού και των δημοσιογράφων, αλλά και των καταναλωτών. Είναι υπέροχο όχι μόνο να βλέπεις αυτά τα κρασιά στα ράφια των ανεξάρτητων σημείων λιανικής, αλλά και σε σούπερ μάρκετ και σε λίστες εστιατορίων. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα παρήγαγε πάντα ενδιαφέροντα κρασιά, αλλά ίσως όχι σε τόσο σταθερή βάση, και είναι πολύ καλό να βλέπουμε περισσότερα από αυτά τα κρασιά στην αγορά.» δήλωσε ο Dr. Jamie Goode.
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων του ελληνικού κρασιού στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου μόνο το 2022 ξεπέρασαν τα 7 εκ ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 96% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Έτσι ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας, που στόχο έχουν την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας και την επέκταση του μεριδίου αγοράς του ποιοτικού εμφιαλωμένου ελληνικού κρασιού. Ο ΣΕΟ διέρχεται μια νέα φάση εξωστρέφειας στο πλαίσιο της οποίας στοχευμένες δράσεις προβολής πρόκειται να πραγματοποιηθούν για τα μέλη του τους επόμενους μήνες, όχι μόνο στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες στόχους, πάντα με γνώμονα την εφαρμογή του σχεδίου marketing του κλάδου» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ Γιάννης Βογιατζής.