Άνοδος θερμοκρασίας: «Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι» ζητά το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού

Καλώντας σε κινητοποίηση, την Τρίτη 11 Ιούλη, στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας

Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι, θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε δυσμενείς συνθήκες εργασίας, λόγω του πρώτου κύματος καύσωνα που θα «χτυπήσει» την χώρα τις επόμενες μέρες. Η θερμοκρασία πρόκειται να αγγίξει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ακόμα και τους 43 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής ζητά: «Να ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ σε όλες τις επιχειρήσεις, τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να έχουν διαθέσιμη τη διανομή, γιατί έτσι βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.»

Μέσα από την ανακοίνωση, απαιτεί να εκδοθεί οδηγία από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία να απαγορεύει την διανομή για όσο διάστημα επικρατούν οι έντονες καιρικές συνθήκες, «να μην θρηνήσουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά συναδέλφους, από την έλλειψη μέτρων προστασίας που αφορούν τους εργαζομένους.»

Πιο συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής διεκδικεί:

  • Την απαγόρευση στους εργοδότες να απασχολούν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χωρίς απώλεια του ημερομίσθιου ή αντικατάσταση ημερών τακτικής αδείας και με αποζημίωση για όσους δουλεύουν με «μπλοκάκι».
  • Να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι, με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας.
  • Την ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ και διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας
  • Χορήγηση όλων των απαραίτητων ΜΑΠ και όλων των αναγκαίων προμηθειών για την αντιμετώπιση της ζέστης (π.χ. δωρεάν δροσερό νερό, συχνότερα διαλλείματα κ.λπ)

 

You might also like