ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ συνάντησαν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Κατάθεσαν υπόμνημα στον Μηταράκη

Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη πραγματοποίησε  την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 η ΓΣΕΒΕΕ με την συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς συνοδευόμενος από Μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ Βαργιάμη Δημήτρη Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΒΕΕ, Σωτήρη Κοτσαμπά Αντιπρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ και Μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΕ και Κωνσταντίνο Σακκή επίσης Μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ιδιαίτερα ο κλάδος της εστίασης και άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου όπως το ζήτημα των μέτρων προστασίας από θορύβους μουσικής των Κέντρων διασκέδασης και των λοιπών καταστημάτων και την αλλαγή του ΠΔ 180/1979 για την σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρουσίασαν στο νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης  ο οποίος αποτελεί  νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας δεδομένου ότι συγκεντρώνει 80.635 επιχειρήσεις και ένα κύκλο εργασιών σχεδόν 7 δις ενώ απασχολεί περισσότερους από 470.000 εργαζόμενους ενώ συνδέεται οργανικά με τομείς-κλειδιά για την ελληνική οικονομία όπως ο τουρισμός και η αγροδιατροφή, γεγονός που δημιουργεί τη βάση ενός ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος τόσο σε επίπεδο αστικών κέντρων όσο και στην περιφέρεια.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, τα  τελευταία χρόνια, ο κλάδος επηρεάστηκε από πλήθος μεταβολών όπως η οικονομική κρίση, η πανδημική κρίση και η ενεργειακή κρίση καθώς και η έλευση των νέων ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων. «Η περίοδος των πολλαπλών κρίσεων των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τα βάρη που κουβαλούσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τη μνημονιακή περίοδο είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις ιδίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Μεσομακροπρόθεσμα, οι προοπτικές, εξαρτώνται από την επίλυση ενός σημαντικού μέρους των ζητημάτων που κατ΄ επανάληψη θέτουμε προς την Πολιτεία», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.

Οι εκπρόσωποι κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα  στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκη  στο οποίο  αναλύεται μεταξύ άλλων η ανάγκη  εξορθολογισμού του ευρύτερου ρυθμιστικού πλαισίου και ειδικότερα σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ένα ζήτημα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου αφορά την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση Α5/1985 (ΥΑ Α5/3010 ΦΕΚ Β/593/1985) στην οποία ορίζονται «Μέτρα προστασίας από θορύβους μουσικής των Κέντρων διασκέδασης και των λοιπών καταστημάτων».

Τι αναφέρει το υπόμνημα

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα  «στην εν λόγω υπουργική απόφαση, πέραν των διαφόρων υποπεριπτώσεων, ορίζεται το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των ντεσιμπέλ, που είναι 100 για τα κέντρα διασκέδασης και 80 για όλα τα άλλα. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ψηφίστηκε νόμος, που με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων μετέτρεψε όλες τις παραβάσεις της Υγειονομικής Νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και της υπέρβασης των ντεσιμπέλ, σε πταισματικές. Επομένως δεν ακολουθούνταν η αυτόφωρη διαδικασία. Πλέον με τον νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2019 μετατράπηκαν ξανά οι εν λόγω παραβάσεις της υγειονομικής νομοθεσίας σε πλημμέλημα. Αυτό σημαίνει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ ενώ  προβλέπεται και η σφράγιση  του καταστήματος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, αν βεβαιώνονται από αστυνομικούς συνολικά, εντός έτους, τρεις Παραβάσεις».

Εξοντωτικές ποινές

Η Ομοσπονδία εκτιμάει πως είναι ατυχές και προφανώς άδικο ότι επιβάλλονται οι ως άνω εξοντωτικές ποινές για επιχειρηματίες που στο κατάστημά τους υπερέβησαν τη μέτρηση ακόμα και για 1 db και  οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι προσφέρουν περισσότερο από το 11% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, αντιμετωπίζονται από την Κράτος ως κοινοί εγκληματίες.

«Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να αποφασίσει εάν θα στηρίξει τον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων, όσο και σε αριθμό εργαζομένων, εκσυγχρονίζοντας την σχετική νομοθεσία και τις κυρώσεις που προβλέπει. Ευελπιστούμε σε ένα γόνιμο διάλογο που να δώσει το συντομότερο δυνατό βιώσιμη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η υφιστάμενη νομοθεσία, που η βάση της είναι το μακρινό 1979» καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

You might also like