Ηλίας Μαμαλάκης: Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή

Η προσωπική διαδρομή του στις κουζίνες και τους τόπους των γεύσεων

Ο Ηλίας Μαμαλάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, τουλάχιστον όχι στους αναγνώστες του Grill. Είναι απλώς ο άνθρωπος που σε δεύτερο χρόνο, μετά τα πρώτα μεταπολεμικά ιερά τέρατα της ελληνικής μαγειρικής, εκλαΐκευσε κι εκσυγχρόνισε την ελληνική μαγειρική, στρέφοντας το ενδιαφέρον προς την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό πλούτο της χώρας. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι τόσο αγαπητός στην ελληνική περιφέρεια, στις εσχατιές του τόπου μας, τις οποίες φώτισε διακριτικά κι ανέδειξε με αξιοπρέπεια κι ευθύνη.

 

Αν κι έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τις τηλεοπτικές παραγωγές του, το συγγραφικό έργο του Ηλία Μαμαλάκη είναι, επίσης, αξιόλογο αν και μικρότερου βεληνεκούς. Σ’ αυτό, μάλιστα, το έργο, το αμιγώς συγγραφικό, έχουμε την ευκαιρία να ‘ανακαλύψουμε’ και τον λογοτέχνη Μαμαλάκη, ο οποίος με την πρωτοπρόσωπη γραφή του και το ιδιαίτερο ύφος του κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη.

Στο παρόν έργο, το οποίο έχει ήδη φτάσει στην δεύτερη έκδοση, διαβάζουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες από την επαγγελματική καθημερινότητα του μεγάλου σεφ, οι οποίες εναλλάσσονται με αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια -αυτό είναι κάτι που συναντάμε σε όλους του μεγάλους της ελληνικής κουζίνας.

Ο αναγνώστης του ‘Μαγειριστή’ έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Μαμαλάκη πέρα από την απαράμιλλη τηλεοπτική περσόνα του και να περιδιαβεί σε πτυχές του πολυκύμαντου βίου του. Όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι η συνεργασία τους, παλαιότερα, με την αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s, του στέρησε την ιδιότητα του μέλους στην γαστρονομική οργάνωση Slow Food, στην οποία προαλειφόταν για πρόεδρος.

Το βιβλίο του Μαμαλάκη δεν θα αφήσει κανέναν ‘πεινασμένο’, καθώς τα περιέχει όλα: παραλειπόμενα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του  -ένας μαραθώνιος παραγωγών από μια μικρή ομάδα συνεργατών,  που σήμερα δεν υπάρχει πια, αλλά διατηρεί φιλικούς δεσμούς. Αναφορές στις μαγείρισσες της οικογένειάς του, που του μετέδωσαν το πνεύμα της φιλοξενίας. Επισκέψεις του σε διάσημα εστιατόρια του εξωτερικού, τα οποία κρίνει ευγενικά και μεγαλόκαρδα. Στιγμιότυπα από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, μερικά σε εξωτικούς προορισμούς, στα οποία η εύθυμη ταξιδιωτική διάθεση συνδέεται πάντα με τη λαχτάρα για ένα πλούσιο γεύμα.

Αλλά και μερικά διηγήματα, σε ένα ηθογραφικό ύφος που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, με γλώσσα του λαού και αναφορές στην κουζίνα που ήταν, είναι κι ελπίζουμε να παραμείνει για καιρό ακόμη το επίκεντρο της ζωής του υπέροχου αυτού ‘Μαγειριστή’.

Ηλίας Μαμαλάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες και στα 40 του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει μέχρι τώρα δεκαέξι βιβλία (μεταξύ των οποίων κι ένα μυθιστόρημα), με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία, και παραμύθια. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελείτο το μενού διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή & 10 ιστορίες αχόρταγης ζωής

Ηλίας Μαμαλάκης

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνος Φυντάνης

Εκδόσεις Αρμός, 2021

ISBN: 978-960-615-370-9

Σελίδες : 320

Τιμή: 13,90 ευρώ

You might also like