Παναγιώτης Ζέρβας: «Περιμένω περισσότερα από την Καλαμάτα»

Το Grill στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, συνομιλεί με έναν τοπικό επιχειρηματία

Τοποθετημένο στον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο της Καλαμάτας, στην οδό Ναυαρίνου, δρόμος ο οποίος τη στιγμή που τον επισκεφτήκαμε ήταν ακόμη εργοτάξιο, το ψητοπωλείο του Παναγιώτη Ζέρβα Olympic Cook Grill  έχει εξασφαλίσει αυτό που άλλοι συνάδελφοί του μάχονται ν’ αποκτήσουν: ένα προνομιακό ‘location’ στην παραλιακή καρδιά της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας.
Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Το δεύτερο Olympic Cook Grill βρίσκεται στην… πάνω πόλη, τοποθετημένο κι εκείνο σε ένα εξαιρετικό σημείο: στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, τη διάσημη Πλατεία 23ης Μαρτίου, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Πλατεία με βαριά ιστορία και γεμάτη συμβολισμούς.

Ο Παναγιώτης Ζέρβας είναι η αρχετυπική μορφή του σύγχρονου Έλληνα ψητοπώλη, ο οποίος διατηρεί (χρονικές) αποστάσεις τόσο από τις παλαιότερες, όσο κι από τις νεότερες γενιές, κι ενσαρκώνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουμε για τους επαγγελματίες του κλάδου. Ξεκίνησε, το 2016, με ένα μικρό ψητοπωλείο 50 τ.μ. στο κέντρο της Καλαμάτας και, από το 2018, εγκαταστάθηκε σε ένα μεγαλύτερο χώρο, στην οδό Ναυαρίνου 35, στην παραλία της πόλης. Το δεύτερο κατάστημα στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί από το 2022.

Ο Παναγιώτης Ζέρβας έχει, όμως, παρελθόν: πριν από το 2016 και επί 14 χρόνια, διατηρούσε αθλητικό κέντρο στην νέα είσοδο της Καλαμάτας, το Olympico Sports Club, με γηπεδάκια 5Χ5 και παιδότοπο. «Εκεί, απέκτησα την πρώτη σχέση μου με την εστίαση, καθώς σερβίραμε πολύ ωραίο φαγητό στα παιδικά πάρτι που φιλοξενούσαμε στις εγκαταστάσεις μας» θυμάται ο Π. Ζέρβας καθώς ξεκινάμε τη συνομιλία μας ένα ηλιόλουστο πρωϊνό, στα μέσα Μαρτίου.

Το Olympic Cook Grill στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, στην Πλατεία 23ης Μαρτίου. Ξεκίνησε το 2022.

 

Η Καλαμάτα του φαγητού

«Είμαστε καλά αυτό το διάστημα, δεν παραπονιέμαι. Αλλά έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταστημάτων στην Καλαμάτα. Υπάρχει κορεσμός και ο πληθυσμός, ο τοπικός και οι επισκέπτες, δεν είναι αυτός που θα μάς επέτρεπε να πούμε ότι υπάρχει  περιθώριο δραστηριοποίησης για όλους» μάς είπε ο συνομιλητής μας όταν του ζητήσαμε να μας περιγράψει την εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Καλαμάτα. Μια πόλη, η οποία -όπως παρατηρήσαμε- έχει, δυστυχώς, πολλά κλειστά καταστήματα, ακόμα και σε προνομιακά μέρη.


Προσωπικό | «Μεγάλο θέμα η έλλειψη προσωπικού. Τόσο μεγάλο που πρόσφατα αποφάσισα πως στο εξής θα προσλαμβάνουμε παιδιά που δεν έχουν εμπειρία, που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους και θέλουν να εργαστούν και θα τους διαμορφώνουμε εμείς ανάλογα τις ανάγκες της επιχείρησης. Μπορεί αυτό να μας πάρει περισσότερο χρόνο, μπορεί να μας κουράσει ενδεχομένως, αλλά θεωρώ πως είναι η καλύτερη λύση. Αυτήν τη στιγμή ‘δοκιμάζουμε’ άτομα για να ενταχθούν στα καταστήματά μας» Παναγιώτης Ζέρβας

Ο Παναγιώτης Ζέρβας θεωρεί ότι η Καλαμάτα δεν έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα του ‘πολύ εύκολα προσβάσιμου’ από την Αθήνα τουριστικού προορισμού, όπως είναι για παράδειγμα το Ναύπλιο ή το Λουτράκι, διότι παρά την ολοκλήρωση του νέου δρόμου που φτάνει μέχρι την είσοδο της πόλης, η χρονική απόσταση από την Αθήνα δεν είναι η ίδια με τη χρονική απόσταση Αθήνα- Ναύπλιο.

Κι όμως, η Καλαμάτα δεν υπολείπεται ούτε σε ιστορικό κεφάλαιο ούτε σε ομορφιά του Ναυπλίου ή οποιασδήποτε άλλης παράλιας πόλης: η ιστορική πόλη είναι μοναδική και αναβαθμίζεται μέσα από την αναπαλαίωση κτηρίων, ενώ το σπουδαίο φρούριο είναι εύκολα προσβάσιμο και καλοδιατηρημένο.

«Η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας είναι πολύ όμορφη. Από το λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο Messinian Bay, ο επισκέπτης ζει κάτι μοναδικό στην Ελλάδα: περπατά δίπλα στην θάλασσα, παρκάρει σχετικά εύκολα τον χειμώνα… Έχουμε βουνό στα 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, έχουμε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα» μάς εξηγεί ο Π. Ζέρβας, ο οποίος, όμως, σπεύδει να τονίσει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη θέση της πόλης του στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

 Ο Θανάσης Αντωνίου (Grill Magazine) με τον Παναγιώτη Ζέρβα έξω από το Olympic Cook Grill στο λιμάνι της Καλαμάτας

 

Αγορά με πιέσεις

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο Olympic Cook Grill. Αυτό το διάστημα, ο Π. Ζέρβας σχεδιάζει, από τη μια πλευρά, να εμπλουτίσει τον κατάλογό του κι από την άλλη, να προσθέσει στο μενού ιδιαίτερα κρέατα και νέες κοπές, με στόχο την προσέλκυση ιδιαίτερων πελατών.  Οι προμηθευτές του είναι, άλλωστε, κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις (στον γύρο) αλλά και τοπικά κρεοπωλεία με γνώση πάνω στο κρέας. «Συνεργαζόμαστε με ένα κρεοπωλείο που έχει ψυγείο ωρίμασης και σκεφτόμαστε να βάλουμε στο μενού τέτοια κρέατα, εφόσον φυσικά εκτιμήσουμε ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να την πληρώσει μέρος των πελατών μας. Η αγορά δεν είναι πάντως τόσο μεγάλη… » υποστηρίζει ο Καλαματιανός επιχειρηματίας.


Λιμάνι | «Έχουμε ένα φοβερό λιμάνι το οποίο… δεν δουλεύει. Πέρυσι, είχαμε περισσότερα από 150 κότερα και αναρωτήθηκα το γιατί. Με ενημέρωσαν ότι είχαν πέσει βράχια στον Ισθμό Κορίνθου και τα κότερα πέρασαν από εδώ… Συζητάμε εδώ και μία δεκαετία για τα υδατοδρόμια και περιμένουμε. Τα έργα που βλέπετε εδώ, μπροστά από το κατάστημά μας, ξεκίνησαν το 2022. Φίλοι μου κατασκευαστές μού είπαν ότι για το μέγεθός του, είναι έργο που θα έπρεπε να παραδοθεί μέσα σε 5-6 μήνες. Βλέπετε την κατάσταση… » Παναγιώτης Ζέρβας

Ο Π. Ζέρβας συνεργάζεται με δύο από τις μεγάλες πλατφόρμες όσο αφορά τη λήψη παραγγελιών, ενώ η διανομή γίνεται από συνεργάτες του καταστήματος, μοντέλο το οποίο -αν κι όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο- στην περίπτωση του Olympic Cook Grill φαίνεται πως λειτουργεί ικανοποιητικά.

«Αποφασίσαμε να εκτελούμε εμείς το delivery και θεωρώ δύσκολο να συνεργαστούμε με μια πλατφόρμα, διότι υπάρχει μεγάλος όγκος παραγγελιών στο κατάστημά μας που πρέπει να εξυπηρετηθεί και συχνά δεν μπορούν οι πλατφόρμες να εξυπηρετήσουν καταστήματα που έχουν πάνω από π.χ. 100 παραγγελίες την ημέρα. Οι πλατφόρμες μπουκώνουν. Και σε πετάνε κάποια στιγμή έξω… » μάς εξήγησε ο Π. Ζέρβας. Όπως μας εξήγησε, ο αριθμός των συνεργατών που διαθέτουν οι δύο πλατφόρμες, που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα, είναι ακόμη μικρός για τον μεγάλο αριθμό των καταστημάτων της πόλης.

Καλοκαιράκι στην Καλαμάτα, στο Olympic Cook Grill 

 

Ο ιδιοκτήτης των δύο Olympic Cook Grill της Καλαμάτας αναμένει πολλά από την επερχόμενη τουριστική περίοδο, χωρίς, όμως, να είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της πόλης. «Δεν είμαι ευχαριστημένος! Δεν μπορώ να διαβάζω επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία δείχνουν ότι οι σημαντικότεροι δείκτες στην Πελοπόννησο είναι στατικοί – πτωτικοί σε ορισμένες περιοχές, τη στιγμή που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών χώρων. Αναφέρομαι σε επίσημα στοιχεία κι όχι σε ό,τι διαδίδει ο ένας ή ο άλλος. Στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα ‘Ελευθερία’. Γιατί, λοιπόν, έχουμε στατικά νούμερα τουριστικής ανάπτυξης;» αναρωτιέται με μια δόση έντασης στην φωνή του.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ζέρβα, η πόλη της Καλαμάτας διαθέτει κι από τις δύο πλευρές της παραλιακής ζώνης αξιοποιήσιμα οικόπεδα, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων.

You might also like