Ιωάννης Νάνος: «Στην εστίαση ποτέ δεν σταματάς να εκπλήσσεσαι»

Το ψητοπωλείο Nanos Grill βρίσκεται στο Μαρούσι, δίπλα στην κεντρική πλατεία και το μετρό 

Ο Ιωάννης Νάνος, φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρίσκεται στο τιμόνι ενός νέου ψητοπωλείου, το οποίο λειτουργεί εδώ και μισό χρόνο στην κεντρική πλατεία στο Μαρούσι.

 

Ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο, βρίσκεται το κρεοπωλείο της οικογένειας Νάνου, στο οποίο εργάζονται ο πατέρας του και ιδρυτής της επιχείρησης και ο 27χρονος αδελφός του Γεράσιμος. Το Nanos Grill στεγάζεται σε ένα ευρύχωρο γωνιακό κατάστημα, όπου παλαιότερα στεγαζόταν το παγωτατζίδικο Δωδώνη.

Όπως μας ενημερώνει ο Ιωάννης Νάνος, το Nanos Grill προσφέρει, 100% ελληνικό κρέας, από Έλληνες παραγωγούς πιστοποιημένο από τον παραγωγό και το σφαγείο. Η επεξεργασία του κρέατος πραγματοποιείται στο κρεοπωλείο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, ενώ όλα έρχονται στο εστιατόριο έτοιμα για ψήσιμο.

Κατάστημα… γωνία

«Αρχικά, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ‘ζεστή γωνία’ στο κρεοπωλείο, αλλά για διάφορους λόγους δεν έγινε. Μας δόθηκε η ευκαιρία, όμως, με αυτό το κατάστημα. Μόλις  έμεινε ελεύθερο, σκεφτήκαμε ότι εάν δεν το κάνουμε εδώ που είναι απέναντι, δεν θα το κάνουμε ποτέ» μας είπε ο Ιωάννης Νάνος, όταν τον επισκεφτήκαμε στο Nanos Grill. Αφήνουμε τον Ι. Νάνο να μας το περιγράψει: «Το κατάστημα είναι μεγάλο και βοηθάει το γεγονός ότι έχουμε χώρο για αρκετά τραπεζοκαθίσματα. Τα λειτουργικά έξοδά του,  βέβαια, είναι πολύ πιο ακριβά. Παρόλα αυτά, είναι δίπλα στην πλατεία και το μετρό. Είναι ωραίο σημείο. Μας γνωρίζει και η περιοχή. Έρχεται ο κόσμος τρώει, κάθεται. Ειδικά, τα Σαββατοκύριακα, που ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους, γίνεται… χαμός. Έρχονται όλες οι ηλικίες» μας λέει με φανερή ικανοποίηση.

Αξιοποιώντας  κάποια αναπτυξιακά προγράμματα και αντιμετωπίζοντας την «τρελή γραφειοκρατία», όπως μας είπε χαρακτηριστικά, η οικογένεια Νάνου  χρειάστηκε ένα εξάμηνο για να βγάλει τις άδειες και τα χαρτιά που χρειαζόταν το νέο εστιατόριο, αλλά δεν το έχει μετανιώσει.

Τα αδέλφια με τον πατέρα τους Παναγιώτη Νάνο στο κρεοπωλείο της οικογένειας

 

Κάθε αρχή και δύσκολη

Η συγκυρία μέσα στην οποία τα αδέλφια Νάνου έλαβαν την απόφαση για τη δημιουργία ενός ψητοπωλείου δεν ήταν ασφαλώς ιδανική. «Ξεκινήσαμε να στήνουμε το κατάστημα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πήρε περισσότερο χρόνο να ολοκληρωθεί απ΄ ό,τι υπολογίζαμε και αφού ανέβηκαν όλα στα ύψη, βγήκαμε εκτός προϋπολογισμού. Άλλα είχαμε υπολογίσει, άλλα μας βγήκαν!» θυμάται σήμερα ο Ιωάννης Νάνος και συνεχίζει: «Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω σε κάτι που είχαμε αποφασίσει.  Ανακαινίσαμε το κατάστημα κι όταν ήρθε η ώρα να ανοίξουμε, ξέραμε ήδη ότι τα κόστη θα είναι μεγάλα. Είμασταν, όμως, προετοιμασμένοι. Βέβαια, ποτέ δεν σταματάς να εκπλήσσεσαι. Όλα, δυστυχώς, ανεβαίνουν».

Ποιες είναι, όμως, οι πρώτες εντυπώσεις του από τη -μικρή σε χρόνο- ενασχόλησή του με την εστίαση; Όπως κι αρκετοί συνάδελφοί του, ο Ιωάννης Νάνος παρατηρεί ότι ο κόσμος είναι ‘μαζεμένος’ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ ιδιαίτερα θετικό είναι, κατά τη γνώμη του, το γεγονός ότι οι πελάτες γνωρίζουν τη ‘βάση’ πίσω από το μαγαζί. «Δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο που έχει έναν απρόσωπο προμηθευτή πίσω του. Ο πελάτης ξέρει ότι τα κρέατα είναι από το κρεοπωλείο ΝΑΝΟΣ, που βρίσκεται απέναντι. Αυτοί που μας επισκέπτονται εδώ είναι ήδη πελάτες του κρεοπωλείου. Ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει κάτι και να ξέρει ότι είναι υγιεινό. Δόξα τω Θεώ, κάναμε πολύ δυνατό ξεκίνημα!» μας λέει ο Ιωάννης Νάνος.

Προσωπικό: «το πιο  δύσκολο κομμάτι  στην λειτουργία ενός μαγαζιού»

Σύμφωνα με τον Ι. Νάνο «Δεν μπορείς να βρεις κόσμο να δουλέψει. Δεν ξέρω τι φταίει. Ζητάμε, και εδώ και στο κρεοπωλείο, κόσμο και με αγγελίες και στα social και παντού και από στόμα σε στόμα, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ειδικά τώρα με το ξεκίνησε της τουριστικής περιόδου.  Σκεφτείτε μόνο ότι η ίδια η τουριστική σεζόν άνοιξε με χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας!» μας λέει με έντονο προβληματισμό ο Ιωάννης Νάνος και μας επισημαίνει πως γνωρίζει περιπτώσεις καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν γιατί δεν εξασφάλισαν προσωπικό.

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί αφάνταστα από την έλλειψη προσωπικού και  την αδυναμία του κόσμου να βγει έξω για φαγητό.

Σχετικά με το μέλλον ο Ιωάννης Νάνος μάς αναφέρει ότι «Σε πρώτη φάση, αυτό που σκεφτόμαστε και εγώ και ο αδερφός μου είναι να αποκτήσει το μαγαζί τον ρυθμό του. Εχει δώσει πολύ καλά δείγματα έως τώρα. Έχουμε κόσμο που επαναλαμβάνεται κι αυτό είναι το πιο σημαντικό για ένα μαγαζί. Και στο μέλλον, αφού καταφέρουμε αυτά που θέλουμε σήμερα και σταθεροποιηθεί και λίγο η κατάσταση, θα κάνουμε και άλλα».

You might also like