Τι έχουν πάθει οι Βρετανοί με τα ελληνικά εστιατόρια;

Οι Βρετανοί φαίνεται πως δυσκολεύονται να αποχωριστούν τις ελληνικές γεύσεις ακόμα και όταν βρίσκονται στη χώρα τους.

Η ελληνική κουζίνα έχει κάνει δυναμική έφοδο στη βρετανική εστιατορική αγορά, με ελληνικά εστιατόρια να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, ξεσηκώνοντας τους οπαδούς των ελληνικών γεύσεων. Δεν πρόκειται μόνο για casual ή fast-dining εστιατόρια, αλλά και για χώρους fine- dining, όπου για να δειπνήσει κανείς ενδεχομένως να χρειάζεται μια περιουσία. Και πίσω από όλα βρίσκεται φυσικά κάποιος Έλληνας.

 

Το Kima, από την ελληνική λέξη «κύμα», είναι ένα εστιατόριο που άνοιξε πρόσφατα στην περιοχή Marylebone του Λονδίνου. Ένα νέο εστιατόριο με fin-to-grill θαλασσινά, αποτελεί το τρίτο κατά σειρά εστιατόριο στην περιοχή του Λονδίνου από τους Ανδρέα Λαμπρίδη και τον σεφ Νίκο Ρούσσο. Το δίδυμο βρίσκεται επίσης πίσω από το ‘Opso’  στο Paddington και το Gastrobar Ino.

Ο σεφ Νίκος Ρούσσος και ο Ανδρέας Λαμπρίδης

Και οι τρεις επιχειρήσεις εστίασης διαθέτουν έντονο το ελληνικό στοιχείο, όχι μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά και από την άποψη των γεύσεων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτά αντιπροσωπεύουν επάξια την κουλτούρα του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού σε κεντρικές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο σεφ Νίκος Ρούσσος και ο Ανδρέας Λαμπρίδης κατάφεραν να φέρουν στο Λονδίνο ελληνικές γεύσεις και ελληνικά πιάτα με θαλασσινά και κρέατα, τα οποία αγαπούν ιδιαίτερα οι Βρετανοί τουρίστες όταν επισκέπτονται την Ελλάδα.

 

 

To Esti restaurant από τον Κώστα Βάη

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Κώστας Βάης μαζί με την ελληνική κληρονομιά του και συνοδευόμενος από τον επικεφαλής σεφ Sal Galasso, ο οποίος έχει εργαστεί για πάνω από μια δεκαετία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αυστραλίας, δημιούργησαν το Esti. Ένα εστιατόριο που θα φιλοξενείται στον χώρο του  TT Liquor μέχρι τον Σεπτέμβρη, μέχρι να βρει τη μόνιμη κατοικία του.

Εκτός από τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα που μπορεί να βρει κανείς στο μενού, όπως σουβλάκι, θαλασσινά και χωριάτικη, το Esti κάθε Κυριακή προσφέρει στους επισκέπτες του την εμπειρία μιας αυθεντικής, ελληνικής Κυριακής του Πάσχα, με αρνί στη σούβλα και έντονη ελληνική πασχαλιάτικη κουλτούρα. Για τη συγκεκριμένη εμπειρία οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν κράτηση και όπως φαίνεται οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Το Bacchanalia του Ρίτσαρντ Κέρινγκ, ιδιοκτήτη φημισμένων εστιατορίων, όπως το «Annabel’s», «Sexy Fish», «Scott’s» και «The Ivy Club» μαζί με τον σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο, είναι ένα νέο εστιατόριο στο Λονδίνο, που πρέπει να κάνεις κράτηση έως και τρεις μήνες πριν, καθώς φιγουράρει ανάμεσα στα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου.

Εκτός από την πολυτέλεια των χώρων του, όπου διακρίνεται έντονα το ελληνορωμαϊκό στοιχείο, το Bacchanalia φημίζεται και για τα εκλεπτυσμένα πιάτα ελληνικής και ιταλικής κουζίνας, τα οποία εμπνεύστηκε ο Έλληνας σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος. «H κουζίνα του “Bacchanalia” είναι ένα μείγμα από κλασικές ελληνικές συνταγές με βάση τη φιλοσοφία του Συμποσίου» όπως εξηγεί ο ίδιος.

Ο χώρος διακοσμείται από τοιχογραφίες του Gary Myatt και γλυπτά κατασκευασμένα από τον Ντάμιεν Χιρστ, ενώ τα πιάτα του εστιατορίου έχουν δημιουργηθεί με τη  φιλοσοφία «family style», δηλαδή σερβίρονται στη μέση για να μοιράζονται.

Ο εσωτερικός χώρος του Bacchanalia
You might also like