Ηλίας Μαμαλάκης: Τα τυριά της Ελλάδας

Το νέο βιβλίο του είναι μια χρηστική εγκυκλοπαίδεια για τα ελληνικά τυριά

Μετά από ένα τεράστιο οδοιπορικό που πραγματοποίησε σε όλη την Ελλάδα, από τις μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές ζώνες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, μέχρι τα απομονωμένα νησιά του Αιγαίου και τις εσχατιές της ορεινής χώρας, ο Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζει μια νέα έκδοση του ιστορικού βιβλίου του για τα τυριά.

 

Αυτή τη φορά η προσέγγιση της ελληνικής τυροκομίας είναι ακόμα πιο οργανωμένη, η ταξινόμηση των τυριών και των προελεύσεών τους ακόμα πιο λειτουργική ενώ η ποικιλία των τυριών είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αφού στην παρούσα έκδοση ο ακούραστος ρέκτης της γαστρονομικής περιήγησης έχει συμπεριλάβει 100 επιπλέον, άγνωστα στην πλειοψηφία τους, τυριά απ΄ όλη την Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

«Το τυρί, σαφώς φθηνότερο του κρέατος ακόμη και στις μέρες μας, εξασφαλίζει τις πρωτεΐνες και την ενέργεια που δεν μπορούμε να βρούμε αλλού λόγω κόστους» αναφέρει στην εισαγωγή του ο Ηλ. Μαμαλάκης- τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν μια ενδιαφέρουσα όσο και περιεκτική εισαγωγή στην ιστορία, τη σύσταση, την επιστημονική ταξινόμηση και τη διατροφική αξία του τυριού, με τον διάσημο σεφ και συγγραφέα να επιμένει ότι «η χλωρίδα του τόπου και η φυλή του ζώου καθορίζουν το τυροκομικό αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα τυριά με βάση τις Περιφέρειες παραγωγή τους (υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο) ενώ σε αυτά τα κεφάλαια ο αναγνώστης θα λάβει πολύτιμες πληροφορίες για παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής τυροκομικών προϊόντων, θα μυηθεί σε τεχνικές που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και θα γνωρίσει τα ΠΟΠ τυριά της πατρίδας μας.

Τέλος, ο Ηλ. Μαμαλάκης επιλέγει και παρουσιάζει μια σειρά από κορυφαία, σπουδαία ελληνικά τυριά. Κάθε τυρί παρουσιάζεται συνοπτικά μεν αλλά ουσιαστικά (ιστορία/ προέλευση, διαδικασία παραγωγής, ωρίμαση κ.ά.), ενώ η οινολόγος Μαρία Νέτσικα παρουσιάζει τη σχέση των τυριών με το κρασί. Έργο ζωής, το νέο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό να συνοδεύει τα κείμενά του, συστήνεται ανεπιφύλακτα στους επαγγελματίες που θέλουν (και πρέπει πλέον…) να γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από τα υπέροχα τυριά που αποφασίζουν να εντάξουν στο μενού τους.

Ηλίας Μαμαλάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες και στα 40 του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει μέχρι τώρα δεκαέξι βιβλία (μεταξύ των οποίων κι ένα μυθιστόρημα), με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία, και παραμύθια. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελείτο το μενού διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

Τα τυριά της Ελλάδας: Προέλευση- Ιστορία- Γεύσεις

Ηλίας Μαμαλάκης

Εκδόσεις Αρμός, 2022

ISBN: 978-960-615-559-8

Σελίδες : 200

Τιμή: 19,80 ευρώ

You might also like