Η Μεσογειακή Διατροφή στο ΕΜΣΤ
Έκθεση φωτογραφίας και δράσεις το διάστημα 14/9- 29 Οκτωβρίου
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 19:00 εώς τις 22:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Foodprint στο ΕΜΣΤ – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή μας σήμερα, η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από τις φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτή η διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.
Οι φωτογραφίες των Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα, ενώ παράλληλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εργαστήρια φωτογραφίας, προβολές ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις μαγειρικής. Η έκθεση στο ΕΜΣΤ είναι μέρος μια ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία και την Αλβανία.
Η έκθεση συνοδεύεται επίσης από το ντοκιμαντέρ ‘Το Τέλειο Γεύμα’ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο αποκαλύπτει πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου και μας προστατεύει από την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τη γήρανση του εγκεφάλου, αλλά και πώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Fοοdprint είναι μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Goethe, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενώ δημιουργήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE. Θα φιλοξενηθεί στο Μεσοπάτωμα του Μουσείου σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μεσοπάτωμα του ΕΜΣΤ από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εργαστήρια, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
- Εγκαίνια της Έκθεσης Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: ΕΜΣΤ | Ώρα: 19:00 – 22:00
Τα εγκαίνια θα συνοδεύονται από κέρασμα στην ταράτσα του ΕΜΣΤ με γεύσεις από χώρες της Μεσογείου σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τις Πρεσβείες του Μαρόκο και της Πορτογαλίας, τα καταστήματα Cibo Et Vino Deli και το Κελαρικό.
- Συζήτηση με τη σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και την δημοσιογράφο Αναστασία Μίαρη | Γαστρονομική κληρονομιά και Μεσογειακή Διατροφή
16 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: ΕΜΣΤ | Ώρα: 12:00 – 13:00
Πώς και πού μαθαίνουμε για τη γαστρονομική μας κληρονομιά; Ποια είναι η σημασία της διαγενεακής γνώσης και η σύνδεση μεταξύ φαγητού και μνήμης;
Η σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη μεγάλωσε στα Χανιά, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια δουλεύοντας στην οικογενειακή ταβέρνα. Τα μετέπειτα ταξίδια της και η εργασία της σε βραβευμένα εστιατόρια στο Λονδίνο, οδήγησαν στο βιβλίο μαγειρικής “Aegean”, το οποίο συνδυάζει τις ελληνικές γεύσεις με τη δική της σύγχρονη ματιά. Η δημοσιογράφος και διαχειρίστρια του Instagram account @matriarch eats, Αναστασία Μίαρη, κατά την διάρκεια των πολλών της ταξιδιών, ξεκίνησε μια προσπάθεια να συλλέξει συνταγές και ιστορίες από γιαγιάδες σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο της, “Grand Dishes”, εξυμνεί τη σοφία των γιαγιάδων, και στη νεότερη κυκλοφορία της, “γιαγια”, εξερευνά τις τοπικές συνταγές γιαγιάδες της Ελλάδας.
- Πρεμιέρα Ντοκιμαντέρ | Το Τέλειο Γεύμα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: Κινηματογράφος «ΔΑΝΑΟΣ», Λεωφ. Κηφισίας 109, 11524 | Ώρα: 20:00 | Διάρκεια 70’
Μετά από την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Αλέξανδρο Μερκούρη, τη σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη, τον νευρολόγο Νικόλαο Σκαρμέα και τη διατροφολόγο Μαίρη Γιαννακούλια και γνωριμία-γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και επιλεγμένων κρασιών, σε συνεργασία με το Open Farm.
- Ειδικές Προβολές Ντοκιμαντέρ “Το Τέλειο Γεύμα” με το CineDoc
ΑΘΗΝΑ | Κινηματογράφος «ΔΑΝΑΟΣ»
- Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου | Διατροφή & Alzheimer | Ώρα: 18.00
Σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Q&A με τη Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο–Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, τον Νικόλαο Σκαρμέα, Καθηγητή Νευρολογίας (Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ) και τη Μαίρη Γιαννακούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).
- Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου | Μεσογειακή Διατροφή για παιδιά | Ώρα: 00
Q&A με τη Δρ. Χριστίνα Κανακά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», την Περσεφόνη Παπαδοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Εκπαιδευτικό δημόσιας εκπαίδευσης στον τομέα Τροφίμων, Συγγραφέα και τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Αρθρογράφο της Καθημερινής και Συγγραφέα.
- Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου | Διατροφή & Καρκίνος | Ώρα: 20.00
Σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.
- Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου | Αγροδιατροφικές Παραδόσεις & Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά | Ώρα: 20.00
Σε συνεργασία με το Goethe–Institut, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Ethnofest.
Κεντρική φωτογραφία: Elena Heatherwick