Mars: Μείωση διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%

Σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της έως το 2030

 Η Mars θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μισό – ή κατά περίπου 15 εκατ. μετρικούς τόνους – μέχρι το 2030, κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της και θα συνεχίσει να επενδύει σε δράσεις για το κλίμα παρότι η διεθνής οικονομία παρουσιάζεται πιο αδύναμη.

 

Η Mars, Incorporated δημοσίευσε πρόσφατα το Mars Net Zero Roadmap, ένα καθοριστικό σχέδιο δράσης για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας μέχρι το 2050. Η στρατηγική της Mars περιλαμβάνει ένα νέο στόχο που εξετάστηκε από την Science Based Targets Initiative για τη μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030, σε σχέση με τα δεδομένα του 2015, με τελικό στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η εταιρεία σημείωσε την υψηλότερη καταγραφή εκπομπών αερίων το 2018, και έχει πετύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% ή αλλιώς 2,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε σχέση με τις μετρήσεις του 2015, ενώ παράλληλα αύξησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα κατά 60% κατά την ίδια περίοδο.

Επενδύει 1 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της, η Mars θα επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια και θα συνεχίσει να δεσμεύει οικονομικούς πόρους ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες έως ότου επιτευχθούν οι Net Zero στόχοι. Από τα αγροκτήματα όπου καλλιεργούνται τα τρόφιμα για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια, μέχρι τις κτηνιατρικές κλινικές όπου περιθάλπονται τα κατοικίδια, η Mars αναλαμβάνει άμεση δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, ώστε να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Με τον όρο Net Zero περιγράφεται η κατάσταση στην οποία τα αέρια του θερμοκηπίου μειώνονται σημαντικά, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι οι υπολειπόμενες εκπομπές που δεν μπορούν να εξαλειφθούν, αντισταθμίζονται.

Άμεση λήψη μέτρων

Το σχέδιο δράσης δημοσιεύεται σε συνέχεια των πρόσφατων ευρημάτων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα της Ipsos, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Mars, παρά τις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το 69% των ενηλίκων στις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν το ίδιο (32%) ή και περισσότερο (37%) στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρά στις οικονομικές προκλήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν 14.468 πολίτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ινδία.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι σχεδόν οι μισές από τις επτά μεγαλύτερες Οικονομίες του κόσμου επιρρίπτουν “μεγάλη” ευθύνη στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, να προβούν σε αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Poul Weihrauch, Διευθύνων Σύμβουλος της Mars, δήλωσε: Το 2050 μπορεί να φαίνεται «μακρινό», αλλά η πρόοδος που θα σημειωθεί τα επόμενα επτά χρόνια έχει καθοριστική σημασία. Οι CEOs της γενιάς μου έχουν την ικανότητα και την ευθύνη να επιτύχουν ουσιαστική μείωση των ρύπων και να θέσουν τις επιχειρήσεις σε μια σαφή πορεία προς το Net Zero μέχρι το 2050. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mars έχει δεσμευτεί να επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2030. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη βελτίωση της οικονομίας, πρέπει να προχωρήσουμε σε επενδύσεις που προστατεύουν την επιχείρησή μας στο παρόν και το μέλλον. Όπως έχω ξαναπεί, η κερδοφορία και ο Σκοπός θα πρέπει να συμπορεύονται. Η επένδυση στο κλίμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ πλανήτη ή παραγωγικότητας, ούτε μεταξύ περιβάλλοντος ή απασχόλησης. Οι καταναλωτές και οι άνθρωποι μας επιλέγουν ξεκάθαρα και τα δύο, το ίδιο και εμείς. Η επένδυση στη μείωση των εκπομπών είναι υγιής επιχειρηματική πολιτική, είναι εφικτή, προσιτή και απολύτως αναγκαία“.

Net Zero Roadmap της Mars

Με αποτύπωμα εκπομπών που αντιστοιχεί σε μια χώρα στο μέγεθος της Φινλανδίας, η Mars στοχεύει μέχρι το 2030 να μειώσει τις εκπομπές της κατά 50% (σε απόλυτες τιμές), ή περίπου 15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, χτίζοντας πάνω στην κατά 8% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

To Net Zero Roadmap της Mars περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς πιστεύουμε ότι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών είναι εφικτή για τη Mars και χρησιμεύει ως μια στρατηγική που μπορεί να αξιοποιηθεί από εταιρείες από όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, για να αναλάβουν άμεσα ουσιαστικές δράσεις προς μια Net Zero κατεύθυνση.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι εκπομπές, να δοθεί προτεραιότητα στις επιδόσεις έναντι των υποσχέσεων, να προωθηθεί η εξέλιξη με πραγματικούς στόχους, να ληφθούν αποφάσεις σήμερα που θα έχουν αντίκτυπο αύριο και αντισταθμίζοντας ό,τι δεν είναι δυνατόν να μειωθεί με υψηλής ποιότητας πιστώσεις άνθρακα.

You might also like