Νέος ιδιοκτήτης για τα βρετανικά Wagamama

Η μητρική των ασιατικών εστιατορίων εξαγοράστηκε από αμερικανικό fund

Ανακοινώθηκε η πώληση της μητρικής εταιρείας των εστιατορίων ασιατικής κουζίνας Wagamama στην αμερικανική εταιρεία Apollo Global Management έναντι 623 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με αναλυτές των αμερικανικών κλαδικών media, η πώληση έγινε μετά από τις υποτονικές επιδόσεις των συγκεκριμένων εστιατορίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές που δέχτηκαν πρόσφατα- ένας ακόμα ‘πονοκέφαλος’ στην επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ.

 

Τα εστιατόρια ασιατικής κουζίνας Wagamama αναπτύσσονταν μέχρι πρόσφατα από την λονδρέζικη εταιρεία The Restaurant Group η οποία  αγόρασε τα εστιατόρια Wagamama το 2018. Εκείνη τη στιγμή η αλυσίδα αριθμούσε 133 ιδιόκτητα καταστήματα που λειτουργούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε ιδιόκτητα στις ΗΠΑ και 58 εστιατόρια franchising σε διάφορες χώρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Restaurant Group λειτουργεί 400 και πλέον εστιατόρια και pubs στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται μια απο τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg η Restaurant Group προχώρησε στην κίνηση αυτή, στην πώληση δηλαδή του brand,  αφού οι ακτιβιστές- μέτοχοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την τιμή της μετοχής και την απόδοση της εταιρείας. Η μετοχή του ομίλου είχε υποχωρήσει περισσότερο από 90% από το υψηλότερο σημείο της το 2015, σημειώνει το Bloomberg- εδώ η πανδημία έπαιξε σημαντικό λόγο.

Ο όμιλος δυσκολεύτηκε πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αντιμετώπισε προκλήσεις από ακτιβιστές επενδυτές, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Restaurant Group, ο Ken Hanna, παραιτήθηκε μετά από πιέσεις των επενδυτών- είχε αναλάβει μόλις τον Ιανουάριο του 2022.

Η αμερικανική Apollo ανέφερε σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε με αφορμή την εξαγορά  ότι παρακολουθεί στενά την Restaurant Group εδώ και πολλά χρόνια και ότι βλέπει την επιχείρηση ως «μια υψηλής ποιότητας, ηγετική εταιρεία στην αγορά casual dining με ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο εμπορικών σημάτων και μια έμπειρη διοικητική ομάδα με σαφές όραμα και στρατηγική για τη μελλοντική κατεύθυνσή της».

You might also like