Tetra Pak®: 40 χρόνια καινοτόμων λύσεων

Συμβολή στην ασφάλεια τροφίμων και τη βιωσιμότητα

Η κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων Tetra Pak® κλείνει 40 χρόνια εμπορικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
 

Εδώ και 4 δεκαετίες δραστηριοποίησης της στην ελληνική αγορά, η Tetra Pak αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της και οδηγώντας την εξέλιξη.  Δέσμευση της εδώ και 40 χρόνια παραμένει  η υπόσχεση να προστατεύει ό,τι είναι καλό, από τα τρόφιμα, έως τον άνθρωπο και τον πλανήτη,  συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κλάδου, την ασφάλεια τροφίμων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πώς επιτυγχάνεται αυτό, όμως;

Ασηπτική τεχνολογία: Ασφάλεια τροφίμων και μείωση της σπατάλης τους

Το πρώτο βήμα έγινε με την συσκευασία Tetra Brik Aseptic το 1969,  που έδωσε τη δυνατότητα αύξησης του χρόνου ζωής του γάλακτος – γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στο γάλα. Έως και σήμερα, οι χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak, χάρη στην ασηπτική τους τεχνολογία, προστατεύουν τα τρόφιμα με μικρή διάρκεια ζωής και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτά, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Επίσης, συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς προστατεύουν τα ευαίσθητα τρόφιμα από την υγρασία, τη ζέστη και την πιθανή ανάπτυξη μικροοργανισμών που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Επιδιώκοντας τη δημιουργία ακόμη πιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, η Tetra Pak αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για την παραγωγή τροφίμων σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο παραγωγών, αλλά και νέες λύσεις για τη μείωση της σπατάλης τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη.

 

Κυκλική οικονομία και ανακύκλωση

Για την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος είναι αναγκαία η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης της σπατάλης τροφίμων και της ενίσχυσης της ανακύκλωσης. Η Tetra Pak εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας συσκευασίες που ανακυκλώνονται. Παράλληλα, χρησιμοποιεί ανανεώσιμα υλικά, όπως το χαρτί σε ποσοστό περίπου 70%, μειώνει την χρήση πλαστικού και αλουμινίου και τα πλαστικά απορρίμματα, με λύσεις, όπως τα μη αποσπώμενα καπάκια. Επίσης, εξασφαλίζει την υπευθυνότητα προέλευσης τους, αφού όλες οι χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak διαθέτουν πιστοποίηση FSC® (Forest Stewardship Council), διαθέτει πιστοποίηση Bonsucro για τη χρήση ζαχαροκάλαμου υπεύθυνης προέλευσης, αλλά και πιστοποίηση Carbon Trust™ για το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, ωστόσο, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός επαρκούς συστήματος συλλογής – διαχωρισμού – ανακύκλωσης. Σε τοπικό επίπεδο, η Tetra Pak αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες για την ενίσχυση της συλλογής και ανακύκλωσης, με φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και το εργοστάσιο ανακύκλωσης LM Eco στην Καρδίτσα, που δίνει νέα ζωή στις χάρτινες συσκευασίες, μετατρέποντάς τες σε νέα προϊόντα.

Επίσης, ενσωματώνει στο πλάνο της επενδύσεις για την ενίσχυση της διαδικασίας ανακύκλωσης και των υποδομών ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών. Το 2022 μόνο, επένδυσε 30 εκατ. ευρώ παγκοσμίως για τη βελτίωση συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών της, ενώ θα επενδύσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ στα επόμενα 5-10 χρόνια για την περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής επίδοσης του συνολικού της portfolio χάρτινων συσκευασιών.

 

Αυξημένος τζίρος αναμένεται το 2023

H Tetra Pak δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1983 αν και τα προϊόντα της κυκλοφορούσαν από πιο πριν στη χώρα μας ενώ μετά τη συνεργασία της με την Alfa Laval η εταιρεία αναπτύχθηκε εντατικά. Ακόμα και τα απομακρυσμένα σημεία της χώρας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τυποποιημένα τρόφιμα κι αυτό, σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της 40χρονης παρουσίας της στην Ελλάδα.

Η μητρική εταιρεία, η οποία το 2022 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε 12,5 δισ. ευρώ, έχει θέσει για το επόμενο διάστημα τέσσερις στόχους: α) να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της, β) να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, γ) να αριστοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της και δ) να επιμείνει στην καινοτομία η οποία αποτελεί άλλωστε συστατικό κάθε δραστηριότητάς της.

Βιώσιμη χάρτινη συσκευασία

Όραμα της Tetra Pak είναι η δημιουργία μίας ακόμη πιο βιώσιμης χάρτινης συσκευασίας, η οποία θα αποτελείται πλήρως από ανανεώσιμα ή/και ανακυκλωμένα υλικά, θα είναι πλήρως ανακυκλώσιμη και με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στην Ελλάδα η Tetra Pak πραγματοποίησε το 2022 κύκλο εργασιών ύψους 49 εκατ. ευρώ αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2021 ενώ για το 2023 η εταιρεία αναμένει διεύρυνση του κύκλου εργασιών της κυρίως λόγω πωλήσεων εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία αναμένει πως μια σειρά νέων έργων που εκπονούν οι πελάτες της θα προσθέσει τζίρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσανό, για το τρέχον έτος, οι συνολικές επενδύσεις των υφιστάμενων συνεργατών της Tetra Pak για τον εξοπλισμό της υπολογίζονται στα 5-6 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που αναμένεται να διευρύνει τον τζίρο της εταιρείας είναι το μη αποσπώμενο καπάκι στις συσκευασίες των υγρών τροφίμων (γάλα, χυμοί, φυτικά υποκατάστατα κ.ά.), καθώς σημαντικοί πελάτες της εταιρείας υλοποιούν ακριβώς τέτοια έργα στις συσκευασίες τους αυτό το διάστημα.

You might also like