KPMG: Αισιόδοξοι οι Έλληνες CEO για την επόμενη τριετία

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της KPMG “CEO Outlook”

Εξαιρετικά αισιόδοξοι φαίνεται να είναι οι 50 Έλληνες CEOs, που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα της KPMG, για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας τα επόμενα έτη.

 

Σε διεθνές επίπεδο η έρευνα της KPMG πραγματοποιήθηκε σε 1.325 μάνατζερ από επιχειρήσεις  με κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ (480 εκατ. ευρώ). Η έρευνα, που διεξάχθηκε για ένα μήνα από τον Αύγουστο έως Σεπτέμβριο του 2023, δεν είχε συμπεριλάβει τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το βασικό ωστόσο μέλημα ξένων και Ελλήνων CEOs, 18% και 24% αντίστοιχα, είναι η πολιτική και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η διαμόρφωση των αγορών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (14%) και οι αναδυόμενες και disruptive τεχνολογίες (12%).

Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager, KPMG στην Ελλάδα
Πιο συγκεκριμένα, οι CEOs ανά τον κόσμο διατηρούν την αισιοδοξία τους, ενώ οι απόψεις τους όσον αφορά το τι αποτελεί κίνδυνο για την επιχείρησή τους έχουν αλλάξει σημαντικά. Στους σημαντικότερους τομείς που θα επηρεάσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια, κατατάσσουν:
  • Γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα: Το 63% παγκοσμίως και το 52% των Ελλήνων θεωρούν την γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Είτε αυτό έχει να κάνει με την παρουσία μιας εταιρείας σε μια ζώνη σύγκρουσης, είτε με την αντιμετώπιση του disruption στις αλυσίδες ανεφοδιασμού και τις διακυμάνσεις των τιμών.
  • Προτεραιότητα στο ESG και την βιώσιμη ανάπτυξη: Περισσότερο από το 60% των Ελλήνων CEOs έχουν ενσωματώσει πλήρως το ESG στην επιχείρηση τους, ωστόσο πιστεύουν ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να δουν τις επενδύσεις τους να αποδίσουν. Αν και θεωρούν το ESG αναπόσπαστο κομμάτι για την ενίσχυση του brand τους και ευκαιρία για την ανάπτυξη της εταιρικής στρατηγικής τους, μόνο 6% των Ελλήνων CEOs προβλέπει θετική επίδραση στις σχέσεις με τους πελάτες τους.
  • Ανθρώπινο Δυναμικό: Inclusion & Diversity”, πλήρης επιστροφή στο γραφείο και υβριδική εργασία ανησυχούν και προβληματίζουν την παγκόσμια επιχειρησιακή αγορά. Ταυτόχρονα η εξοικείωση και αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού με νέες τεχνολογίες και γνώσεις , πρόκειται να εφαρμοσθεί και στα ανώτερα επίπεδα ηγεσίας. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι το 100% των Ελλήνων CEOs δήλωσαν ότι είναι πιθανό να επιβραβεύσουν τους εργαζόμενους τους που πηγαίνουν στο γραφείο με αυξήσεις και προαγωγές, ενώ προβλέπουν πλήρης επιστροφή στα γραφεία σε διάστημα τριών ετών και υποχώρηση του φαινομένου της τηλεργασίας.
  • AI & επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες: πάνω από το 70% του ποσοστού των CEOs της έρευνας πραγματοποιούν επενδύσεις στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ την θεωρούν ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, εκφράζουν όμως ανησυχίες για τις ηθικές προκλήσεις της τεχνολογίας και τις στρατηγικές επιθέσεων που προκύπτουν από τα νέα αυτά τεχνολογικά μέσα. Το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέους κινδύνους η τεχνητή νοημοσύνη, δηλώνει όμως προετοιμασμένο για πιθανή κυβερνοεπίθεση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο 1 από τους 50 Έλληνες που συμμετείχαν εξέφρασε απαισιοδοξία για την πορεία των επιχειρησιακών του σχεδίων τα επόμενα χρόνια. Πολλοί κάνουν λόγο για άγνοια κινδύνου και όχι για αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι πιθανότατα να απάντησαν στις ερωτήσεις θέλοντας να προβάλλουν ένα αισιόδοξο προφίλ για την ελληνική αγορά και όχι την πραγματική της εικόνα. Άλλοι πάλι, πιστεύουν ότι οι Έλληνες έχουν πλέον «εκπαιδευτεί», καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες και τα έντονα δημοσιονομικά θέματα των τελευταίων ετών.

You might also like