Το Grill στην Σαντορίνη Ι: Εστιατόριο Oia Vineyart
Ένα εστιατόριο «όαση» μέσα στην πολύβουη Οία
Ο Γιώργος Καρατζάς, πρώην ιδιοκτήτης του εστιατορίου Κυκεών στην Ελευσίνα, έκανε ένα άλμα πάνω από το Αιγαίο, προσγειώθηκε στην αυλή ενός σπιτιού της Οίας και εκεί, μαζί με τον Γιώργο Μοναχολιά και τα αδέλφια Μαρκοζάνε, δημιούργησε το Oia Vineyart. Η αναζήτηση σε όλη την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα μια λίστα δυσεύρετων εδεσμάτων που συνοδεύονται από κρασιά αποκλειστικά από τονσαντορινιό αμπελώνα, περιλαμβανομένων και κάποιων δυσεύρετων ετικετών.
Αποστολή: Γιάννης Μουρατίδης
Στο Oia Vineyart φτάνεις μιλημένος. Όπως λέει ο Γιώργος Καρατζάς, το μαγαζί έγινε γνωστό με την πληροφορία που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, με την αμέριστη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να φτάσεις, αναρωτιέσαι εάν είσαι στον παραδοσιακό οικισμό της Οίας ή σε κάποιο μπουλεβάρτο του Λος Άντζελες, πλάτους δύο μέτρων. Από τη στιγμή, όμως, που περάσαμε την πόρτα, η βοή του σμήνους των μανιακών στις σέλφι ξεχάστηκε.

«Πριν ανοίξουμε το Oia Vineyart, το 2015, δεν υπήρχε μαγαζί στην Σαντορίνη που να προσφέρει αποκλειστικά σαντορινιό κρασί» μας λέει ο Γιώργος Καρατζάς και συμπληρώνει: «Αυτό ήταν το βασικό κίνητρο για να ξεκινήσουμε και να στήσουμε, στην συνέχεια, το μενού, ώστε να συνδυάζει πρώτα και κύρια πιάτα, αλλά και επιδόρπια με το κρασί. Παράλληλα, θέλαμε όλα τα υλικά μας να είναι ελληνικά».
Η ελληνικότητα των πιάτων οδήγησε τους ιδιοκτήτες σε αναζήτηση σε όλη την Ελλάδα για ιδιαίτερα εδέσματα, τα οποία συνήθως συνοδεύουν τα πρώτα στάδια του γεύματος. Η συνέχεια με τα κύρια πιάτα του μενού είναι, επίσης, ελληνική κουζίνα, αλλά διαμορφωμένη σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες τάσεις.
Τέλος, τα επιδόρπια έχουν ελληνική και διεθνή προέλευση. Βασική πηγή για την προμήθεια των πρώτων υλών είναι η Αθήνα, από όπου ξεκινά και το μεγαλύτερο ποσοστό ψαριών και κρέατος που φτάνουν στην Σαντορίνη, καθώς πλέον το νησί διαθέτει ελάχιστη κτηνοτροφία.
Ωστόσο, όπως λέει ο Γιώργος Καρατζάς, «με τις κατάλληλες συνεργασίες, υπάρχει και η δυνατότητα για προμήθεια κάποιων ψαριών που έχουν ψαρευτεί την προηγούμενη μέρα», όπως το μαγιάτικο, που περιλάμβανε το μενού την ημέρα της επίσκεψής μας.

Αντίθεση εικόνων: ποιοτικοί επισκέπτες, άφαντοι εργαζόμενοι
Ζητήσαμε από τον συνομιλητή μας να μας προσδιορίσει τον (μέσο) πελάτη του. Είναι απαιτητικός άραγε; Έχει επιχειρήματα; «Οι πελάτες που έχουν να ξοδέψουν χρήματα είναι τις περισσότερες φορές κοσμογυρισμένοι κι επομένως έχουν εμπειρία σε γεύσεις αλλά και σε ποιότητα εξυπηρέτησης» μας λέει ο Γ. Καρατζάς.
Σύμφωνα με τον συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Oia Vineyart, η Σαντορίνη περνά μια περίοδο κρίσης, διότι τα εστιατόρια που προσφέρουν ποιοτικό μενού δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό τόσο για την κουζίνα, όσο και για το σέρβις. «Το κόστος διαμονής του προσωπικού είναι βασική αιτία στην δυσκολία εύρεσης εργαζομένων που έχουν τη γνώση να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» μας λέει. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να στοιβαχτούν σε σπίτια των 2 ή και 3 ατόμων.

Από την άλλη πλευρά, ένα σπίτι 30 τ.μ. στα 600 με 700 ευρώ ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης. «Οπότε, οι τιμές των μενού που συναντάμε στην Σαντορίνη δεν είναι φουσκωμένες χωρίς λόγο» μας εξηγεί. Για να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα, οι επιχειρηματίες έχουν προσθέσει στην σύνθεση του προσωπικού τους μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, και πολλοί εργαζόμενοι από την Ασία, οι οποίοι έχουν λάβει προσωρινή άδεια διαμονής.
Φεύγοντας από το εστιατόριο Oia Vineyart, χρειάστηκε να περπατήσουμε μέχρι τον δημόσιο χώρο στάθμευσης, όπου είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Κόψαμε δρόμο μέσα από ένα χωμάτινο μονοπάτι, που περνούσε δίπλα από ένα μυρωδικό νυχτολούλουδο.
Όμως, στο τέλος του μονοπατιού, μας περίμενε ένας ξέχειλος κάδος σκουπιδιών και μια ομάδα ταλαιπωρημένων τουριστών, που έλπιζαν να κάνει μαγικά ο οδηγός του minibusγια να φτάσει μέχρι εκεί και να τους παραλάβει. Μια αντίθεση εικόνων, που εάν δεν ισορροπήσει προς την πλευρά της ευχάριστης, είναι δεδομένο ότι το μέλλον της Σαντορίνης ως ταξιδιωτικός προορισμός δεν θα είναι ευοίωνο.