Ποιες είναι οι κύριες καταναλωτικές τάσεις στο χώρο της εστίασης;
Περισσότερα από τρία χρόνια αφότου η πανδημία επιτέθηκε με μανία τον κλάδο των εστιατορίων, πολλές γαστρονομικές προτιμήσεις και καταναλωτικές συμπεριφορές που εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνουν
Στην έκθεσή της, «Το μέλλον των εστιατορίων: Πέρα από την καινούργια κανονικότητα», η πολυεθνική ερευνητική εταιρεία Deloitte μελέτησε τις καταναλωτικές τάσεις που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και τις επιπτώσεις που συνεχίζουν να προκαλούνται στον κλάδο των εστιατορίων.
Η έρευνα της εταιρείας Deloitte πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2023 και σε αυτή συμμετείχαν 750 άτομα τα οποία είχαν παραγγείλει τουλάχιστον από ένα εστιατόριο τους τελευταίους τρεις μήνες. Όπως αποκάλυψε η έρευνα, με γνώμονα την εξωστρέφεια της πληροφορίας και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, οι απαιτήσεις των καταναλωτών αλλάζουν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, τα εστιατόρια θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής διαφόρων πρακτικών που θα τους επιτρέψουν να αυξάνουν όλο και περισσότερο το engagement των πελατών τους, μετατρέποντας την απλή έξοδο ή παραγγελία φαγητού σε ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία.
Combos & κουπόνια…
Τα αποτελέσματα της έρευνας από την Deloitte έδειξαν ότι οι καταναλωτές αναζητούν οικονομικές επιλογές για το φαγητό τους, οι οποίες συνοδεύονται από προσφορές και εκπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα του πιάτου που επιλέγουν, με πάνω από τους μισούς να μην δέχονται χαμηλότερης ποιότητας φαγητό, ακόμα και αυτοί που προτιμούν delivery ή/ και take-away.
Μενού μέχρι 5 ευρώ, 1+1, εκπτωτικές προσφορές σε πιάτα έως -20%, happy hour deals, combos (συνδυασμοί από το μενού), είναι μερικά από τα προγράμματα εκπτωτικής πολιτικής που κατακλύζουν τις πλατφόρμες online delivery, και όχι μόνο, θέλοντας να αυξήσουν τα κέρδη τους και να τραβήξουν τα βλέμματα των πιθανών καταναλωτών. Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικό ένα εστιατόριο να παρέχει ευκρίνεια σε όλα τα στάδια μιας παραγγελίας, μέσα από αυτοματοποιημένα συστήματα παραγγελιών, με ανέπαφες συναλλαγές και εύκολη παράδοση. Οι ηλεκτρονικές και ψηφιακές παραγγελίες, καθώς και οι ανέπαφες παραγγελίες και πληρωμές στο εστιατόριο, επιτρέπουν στους πελάτες να ‘συνδέονται’ με το εστιατόριο θέτοντας τους δικούς τους όρους και συμμετέχοντας στην όλη διαδικασία. Η εξυπηρέτηση πελατών στον 21ο αιώνα ‘εξασκεί’ τους καταναλωτές, μαθαίνοντάς τους πως να τα κάνουν όλα μόνοι τους.
Με την είσοδο στο κατάστημα, ο πελάτης μπορεί να παραγγείλει από μια μεγάλη οθόνη ή από ένα QR Code, στο οποίο αποτυπώνεται αναλυτικά το μενού, με τα συστατικά του κάθε πιάτου, τι ακριβώς περιλαμβάνει η τιμολόγηση (όλα αναπαρίστανται μέσα από διαδραστικές εικόνες). Ο πελάτης πληρώνει και περιμένει μέχρι η κουζίνα να ετοιμάσει το φαγητό του, όλα στην φιλοσοφία του self service. Κάτι που έχουν εφαρμόσει ήδη τα MacDonald’s στην Ελλάδα αλλά και τα Goody’s σε ορισμένα καταστήματά τους.
Προγράμματα επιβράβευσης
Ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στην απόφαση των καταναλωτών για το που να γευματίσουν ή από που να παραγγείλουν και πόσες φορές έχουν τα προγράμματα επιβράβευσης των εστιατορίων. Το efood με τα rubies αποτελεί ένα δημοφιλές πρόγραμμα που προσφέρει η πλατφόρμα στους χρήστες της και συνεπώς στα καταστήματα που συμμετέχουν, ενώ η πλατφόρμα BOX με την ολοκλήρωση κάθε παραγγελίας προσφέρει στους χρήστες της Mb, γεγονός για το οποίο πολύ νέοι επιλέγουν πλέον να την χρησιμοποιούν.
Για σημαντικό αριθμό εστιατορίων, η εφαρμογή ενός προγράμματος επιβράβευσης τα βοηθάει να γνωρίσουν και να διαμορφώσουν αναλυτικά την πελατειακή τους βάση. Σύμφωνα με την έκθεση της Technomic’s Restaurant Loyalty/Rewards Programs, το 37% των καταναλωτών θα επισκεπτόταν ένα εστιατόριο πιο συχνά εάν το εστιατόριο αυτό άρχιζε να προσφέρει ένα πρόγραμμα επιβράβευσης και το 33% των καταναλωτών θεωρεί ότι το να έχουν ανταμοιβές προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις τους για φαγητό και ποτό, είναι ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα επιβράβευσης εστιατορίου.
Η συχνότητα των επισκέψεων αυξάνει την πιθανότητα συμμετοχής ενός καταναλωτή στο πρόγραμμα επιβράβευσης ενός εστιατορίου και αντίστροφα, οι καταναλωτές που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης είναι πιθανό να αυξήσουν τη συχνότητα επισκέψεών τους σύμφωνα με την Deloitte. Πρόκειται δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό, για ένα αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα. Οι χρήστες φυσικά αυτών των προγραμμάτων επιλέγουν και εδώ τις εφαρμογές smartphone και όχι τόσο το email ή το μήνυμα στο κινητό, ενώ και πάλι προκύπτει η ανάγκη τους για ευκολία στη χρήση.
Έρευνα Deloitte
• To 55% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι γευματίζουν σε εστιατόρια το
ίδιο ή και περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
• Το 37% αυτών που επισκέπτονται ένα εστιατόριο και το 40% αυτών
που αγοράζουν φαγητό σε πακέτο επιθυμούν λιγότερο δαπανηρές
επιλογές μαζί με προσφορές και εκπτώσεις.
• Κατά την υποβολή παραγγελίας παράδοσης ή παραλαβής φαγητού,
το 40% των πελατών προτιμά να το κάνει απευθείας μέσω της εφαρμογής ή του ιστότοπου ενός εστιατορίου, σε σύγκριση με το 13% που
προτιμά εφαρμογές ή ιστότοπους τρίτων.
• Οι καταναλωτές 18-38 ετών είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν σε εστιατόρια που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αυτοματισμού σε σχέση με
εκείνους ηλικίας 39+, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι αυτές οι
τεχνολογίες είναι πιθανό να συνεχίσουν να υιοθετούνται με την πάροδο του χρόνου.